Milli Eğitim Bakanı Nimet Çubukçu, orta öğretimde gerçekleştirilecek yeniden yapılanma ile gelecek yıllar içerisinde genel liselerin tamamının Anadolu Liselerine ve Meslek Liselerine dönüştürüleceğini, okullar arası niteliksel farklılıkların bu şekilde ortadan kaldırılacağını, okul çeşitliliğinin de en aza indirileceğini bildirmişti.
Bu kapsamda Ünye İlçe Milli Eğitim Müdürlüğü, hem Ünye Lisesi’nin hem de Atatürk Lisesi’nin Anadolu Lisesi’ne dönüştürülmesi için İl Milli Eğitim Müdürlüğü’ne başvurdu. İl Milli Eğitim Müdürlüğü’nde yapılan değerlendirme sonucunda Ünye’den sadece Atatürk Lisesi’nin Anadolu Lisesi olması önerisi Ankara’ya gönderildi.
Yapılan çalışmalar sonucunda Ünye Atatürk Lisesi Anadolu Lisesi oldu. Lisede okuyan öğrenciler lise mezunu olarak okulu tamamlarken yeni eğitim öğretim yılı için başvurular Anadolu Lisesi olarak alınacak. 2010–2011 eğitim öğretim yılında bu okula 150 öğrencilik kontenjan belirlendi.
Ünye Lisesi ise 2010–2011 eğitim öğretim yılında yine Düz Lise olarak eğitim-öğretimine devam edecek. Ünye Lisesi’nin Anadolu Lisesine mi yoksa Mesleki Eğitim Lisesine mi dönüştürüleceği ise şimdilik belli değil.
Merkez nüfusu 10 bin- 20 bin arasında olan yerleşim biriminde 1 Anadolu Lisesi, 20 bin –40 bin arasında olan yerleşim biriminde 2 Anadolu Lisesi, 40 binin üzerinde olan yerleşim birimlerinde öğrenci potansiyeli ve gelişmişlik düzeyi dikkate alınarak uygun sayıda Anadolu Lisesi olacak şekilde planlama yapılacak.