son haberler

Çiftçilere Tarım Sigortaları ve İklim Değişikliği Semineri

Yayınlanma Tarihi: 15 Ocak 2020 okunma

Çiftçilere Tarım Sigortaları ve İklim Değişikliği Semineri
Ekonomi
0

Ünyeli çiftçilere Tarım Sigortaları ve İklim Değişikliği ile ilgili seminer verildi.

Ünye Ziraat Odası Toplantı Salonu’nda,düzenlenen seminere Ünye İlçe Tarım ve Orman Müdürü Ferda Yıldırım, Tarsim Bölge Müdürü Bülent Yaşaroğlu, Meteoroloji Müdürü Ömer Çakmak, Ünye Ziraat Odası Genel Sekreteri Cengiz Çalık ile çiftçiler katıldı.

“Üreticilerimizden Sigortalarını Yaptırmalarını İstiyoruz”

Seminerde konuşan Ünye İlçe Tarım ve Orman Müdürü Ferda Yıldırım “iklim çok dengesşiz bir hal aldı. Kuraklık, don gibi hadiseler küresel iklim değişiklikleri nedeniyle artık sıkça görülmeye başlayacak. Bölgemizde kış gününde orman yangınları gerçekleşti. Bu nedenle çok değişik hava şartlarını görmüş olacağız. Sulama ile ilgili girişimlerde bulunmamız gerekiyor. Bu sistemi kuranlar oldu. 2018 yılında bir kuraklık hadisesi gerçekleşti. Ağaçların üzerleri kırmızı bir hal aldı. İklim dengesizleştiği için bu tür olaylara hazır olmamız gerekiyor. Bir afet olduğu zaman Kaymakamlığımız başkanlığında bir komisyon kuruluyor. Doğal afetlerde kurulan bu komisyonda tarım sigortasını ilgilendiren konularda üreticilerimize herhangi bir ödeme yapılmamasına dair bir karar alınıyor. Bu nedenle bakanlığımız olarak tabi afetlerden kaynaklanan zararları ödeme gibi bir durumumuz söz konusu olamıyor. Tarım sigortaları bu nedenle çok önemidir. Üreticilerimizden sigortalarını yaptırmalarını istiyoruz” dedi.

“Meyvelerin Don Teminatında %67 Oranında Devlet Desteği Bulunuyor”

Tarsim Bölge Müdürü Bülent Yaşaroğlu ise “iklim değişiyor. Ben şahsen Avustralya’da çıkan yangını içimiz yanarak izliyoruz. Bu yangında yanan ormanların mutlaka olumsuz sonuçları bizi de etkileyecek. Tarsim olarak biz ürünlerimiz başta olmak üzere olası don, heyelan, sel ve kuraklık gibi afetlerde çiftçimizi korumak için görev yapıyoruz. Kanunla kurulan Tarsim her yıl yenilenerek çalışmalarını sürdürüyor. Bu kapsamda devletimiz tarım sigortalarında %50-%67 oranında destekleme yapıyor. Üreticilerimizin ürünlerinin sigortalanması olası bir mağduriyetin de önüne geçiyor. Fındık ürünü başta olmak üzere bölgemizdeki meyveler sigortalanabiliyor. Ürün bazında ve ağaç bazında sigortalama yapılabiliyor. Sigorto ücretinin en az yarısı devlet tarafından karşılanıyor. Meyvelerin don teminatında ise %67 oranında devlet desteği bulunuyor” dedi.

Meteoroloji Müdürü Ömer Çakmak çiftçilere iklim değişiklikleri hakkında bilgiler verdi.

 

 

 

Siz de yorum yapın, görüşlerinizi belirtin.