son haberler

Düşen Fındık Fiyatına Sert Tepki

Yayınlanma Tarihi: 10 Eylül 2019 okunma

Düşen Fındık Fiyatına Sert Tepki
Ekonomi
0

Ünye Ziraat Odası Başkanı Osman Sarıkahraman, devletin açıkladığı taban fiyatını hiçe sayarak serbest piyasada fiyatı düşürenlerin acımasızca üreticinin hakkına saldırdıklarını belirterek; “Umarım devletimiz piyasada yaşananları gözlemliyordur.” dedi.

Serbest piyasada fındık fiyatının kısa sürede düşmesi ve 14 TL’ye kadar gerilemesi ile ilgili olarak üretici cephesinde gelişen tepki artarak sürüyor. Piyasa oyunlarının geçmişten günümüze devam ederek geldiği, bu sezon devletin sezon öncesi taban fiyatı vermesiyle önce tedirgin olan, sonrasında ise piyasayı kendi kontrollerine almak için ne gerekiyorsa yapan yabancı ve yerli işbirlikçileri firmalara bir tepki de Ünye Ziraat Odası Başkanı Osman Sarıkahraman’dan geldi.

Sarıkahraman beraberinde Oda yönetimi ve meclis üyeleriyle düzenlediği basın toplantısında; ilk olarak, fındıkla ve fındık fiyatıyla ilgili olarak yaptıkları çalışmaları ve uyarıları anlatarak; “Piyasada fiyat 18 TL iken yarattıkları algılarla bunu 12 TL’lere çekmek isteyenlerin, devletin 16.5 – 17 TL’lik taban fiyatı vermesiyle hayal kırıklığı yaşadılar. Ama dururlar mı ne yaptılar ne ettiler, fiyatı 14 TL’ye kadar düşürdüler.” ifadesinde bulundu.

Umarım devletin ilgili kurumları bunları gözlemliyordur

Sarıkahraman açıklamasında şöyle konuştu; “Kartellerin boş durmadığını görüyoruz. Fransa da, İtalya da, Amerika da fındığımızı kötüleyerek kara propaganda yapanlar ürünümüzden vazgeçmiş değiller. Ürünümüzü yok pahasına almaya çalışarak yöre insanının sabrını sınamaktadırlar. Umuyorum devletimizin ilgili kurumları bunları gözlemliyordur. Maliyesi, mali polisi, rekabet kurulu vs. bunları takip ediyorlardır. Bunların yaptığı kanunsuzluktur, hukuksuzluktur.

Üretici sanki malından bıkmış…

Burada iki kelamda saygı değer üreticilerimize etmek istiyorum. Alın teri dökerek bir yıl emek verdiğin fındığını topladıktan sonra harmanında tadını çıkar. Güzelce kurut, iyice seç, yabancı maddeleri ayır, malına haram katma. Senin malına göz dikmiş haramzadelere inat sen temiz yap ve malını TMO’ya götür.  12 ay boyunca geleceğimiz için gözünün içine baktığımız altın ürünümüz fındığımızı bu günlerde sanki bıkmışçasına elimizden çıkarmaya çalışmak bir an önce ondan kurtulma isteği aslında tam da piyasanın istediğidir ki  görüyoruz ve izliyoruz, sen sanki malından bıkmışsın da ürününde gözü alanların ekmeğine yağ sürüyorsun. Neden panikliyorsunuz anlamış değiliz. İhtiyacını karşılayacak miktarını sat, ÇKS ni yaptırmışsan TMO ya götür.  En geç 20 gün içinde ödemen yapılmakta. Yok, ben eğer emanete bırakırım diyorsan, kimin ne zaman iflas ettim diyeceğini iyi hesap etmelisiniz. 1 ton, 2 ton fındığı saklamak için evinizin bir köşesinde yer bulabilirsiniz. Yılardır söylüyoruz emanet sistemi piyasanın anasını ağlatmaktadır. Kaldı ki malını emanete bırakan üreticimiz, bir de tüccarına ÇKS sini kullandırıp tüccarının TMO ya fındık yatırmasını sağlamasın ve suç ortağı olmasın.”

 

Siz de yorum yapın, görüşlerinizi belirtin.