son haberler

Enerji Kimlik Belgesi İçin Son 1 Ay!

Yayınlanma Tarihi: 2 Aralık 2019 okunma

Enerji Kimlik Belgesi İçin Son 1 Ay!
Ekonomi
0

Binalarda Enerji Kimlik Belgesi zorunluluğu 1 Ocak 2020’den itibaren başlıyor.

“5627 Sayılı Enerji Verimliliği Kanunu” ve buna bağlı olarak çıkartılan “Binalarda Enerji Performansı Yönetmeliği”ne göre, binalarda enerjinin ve enerji kaynaklarının etkin ve verimli kullanılmasına, enerji israfının önlenmesine ve çevrenin korunmasını sağlamak için, asgari olarak binanın enerji ihtiyacı ve enerji tüketim sınıflandırması, yalıtım özellikleri ve ısıtma ve/veya soğutma sistemlerinin verimi ile ilgili bilgileri içeren belge olan diğer bir adıyla binaların enerji röntgeni Enerji Kimlik Belgesi (EKB) zorunluluğu başlıyor.

Yapı ruhsatını 2011’den önce alan mevcut binalar için EKB’nin 2 Mayıs 2017 tarihi itibarıyla alınmasının zorunlu olması öngörülüyordu ancak yapılan ertelemelerinle Enerji Kimlik Belgesi aranması şartı 01 Ocak 2020’den itibaren başlayacağı öğrenildi.

Konut Alım Satımında Kritik Tarih!

Teknikerler Birliği Ordu İl Başkanı Musa Kıranlı konuyla ilgili yaptığı açıklamada, “Günümüzde tüketiciler olarak beyaz eşyada enerji verimliliğinin öneminin artık bilincine vardık. Fakat yılların birikimleri ile aldığımız, kredi çekerek borç alarak aldığımız konutlarımızda ise günümüzde henüz yeterli bilinci sağlayamadık. Enerji ve Tabi Kaynaklar Bakanlığının Avrupa Birliği (AB) uyum süreci kapsamında yürürlüğe koyduğu bu kanun, beyaz eşyalarda gördüğümüz enerji verimliliği sınıfına benzer bir sistemi eski (mevcut ) ve yeni binalar içinde zorunlu hale getirmiştir. 1 Ocak 2011 tarihinden itibaren yeni binalar için yürürlüğe giren Enerji Kimlik Belgesi zorunluluğu 1 Ocak 2020 tarihine kadar mevcut binalar için de zorunlu hale gelmiştir.

1 Ocak 2011 tarihinden itibaren yeni yapılan binalarda zorunlu olarak alınan Enerji Kimlik Belgesi (EKB)’nin mevcut (eski) binalar için de 01 Ocak 2020 tarihine kadar alınması gerekmektedir.Enerji Kimlik Belgesi olmayan binalarda 1 Ocak 2020’den itibaren alım, satım ve kiralama işlemleri yapılamayacağı, belgesi olmayan yeni binalar ise ruhsat alamayacağı ifade edilmektedir.Türkiye’deki 9 milyon binanın yılsonuna kadar ‘Enerji Kimlik Belgesi’ (EKB) alması gerekiyor. Ancak şu ana kadar sadece 1 milyona yakın bina enerji kimlik belgesi aldığı tespit edilmiştir. Zaman daralıyor. Belgesi olmayan binalarda 1 Ocak 2020’den itibaren alım, satım ve kiralama işlemleri yapılamayacak. Belgesi olmayan yeni binalar ise ruhsat alamayacak diye söylenmektedir.Birçok firma da bu yığılmayı fırsata çevirmek için binalara broşürler bırakarak uygun fiyat vaadinde bulunuyor.

Yeni Binalarda Enerji Kimlik Belgesi için düzenleme yetkisi ise meslek odalarından alınmış olan Serbest Müşavir Mühendis belgesine sahip olan mühendislik bürolarında ve Elektrik İşleri Etüt İdaresi’nce yetki verilen ( EVD ) Enerji Verimliliği Danışmanlık şirketlerindedir.

Enerji Kimlik Belgesi olmayan binalarda 1 Ocak 2020’den itibaren alım, satım hatta kiralama yapılamayacak. Bu durumu gören birçok firma da binalara broşür dağıtıp, fiyat teklifi sunuyor. Ancak daralan zamanı fırsat bilip, fiyatı fahiş artıran var. İyi araştırın.

Belge almak için son aya girilmesi, firmaları da harekete geçirdi. Birçok firma binalara broşür dağıtarak hem son tarihi hatırlatıyor hem de ‘indirimli’ olduğunu iddia ettikleri fiyatlar sunuyor. Ancak fiyatları birkaç firma ile karşılaştırın, son günlere girilmesini fırsat bilenler yüksek fiyat çekebilir. Ayrıca firmanın Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’ndan yetkili olup olmadığını öğrenin” diye konuştu.

 

Siz de yorum yapın, görüşlerinizi belirtin.