son haberler

Kıranlı “Yenilenebilir enerji ve enerji dönüşümü dayanıklı bir gelecek inşa edebilir”

Yayınlanma Tarihi: 1 Mart 2021 okunma

Kıranlı “Yenilenebilir enerji ve enerji dönüşümü dayanıklı bir gelecek inşa edebilir”
Ekonomi
0

Ordu Teknikerler Derneği Başkanı Musa Kıranlı, Ordu’da yenilenebilir enerji dönüşümünü desteklediklerini ifade ederek, “Ordu olarak çok çok şanslıyız ki Enerji bakanlığı yapmış çok birikimli ve becerikli bir büyükşehir belediye başkanımız Sn Dr. M. Hilmi Güler var. Bölgemiz RES, GES ve çevre dostu yenilebilir enerji kaynakları bakımından uygun bir coğrafi özelliklere sahip” dedi.

Rüzgar Enerjisi, Ülkemizde Rekorlarla Esiyor

Başkan Kıranlı yaptığı açıklamada şu ifadelere yer verdi;

“Enerji sorunu tüm dünyada kritik bir konu olup çevre dostu enerji arayışları hızla devam etmektedir.  Ürettiğimizin üç mislini         tüketiyoruz ve enerji temini bakımından % 70’i üzerinde yurt dış kaynaklara bağlıyız. Enerjide dışa bağımlılığını azaltmak isteyen Ülkemiz, yenilenebilir enerji kaynaklarına yönelik politikalarının meyvelerini toplamaya başlıyor.

Çevre dostu enerji alternatiflerine süratle ihtiyaç vardır. Sera gazları ve iklim değişikliği konuları çevre dostu enerji alternatiflerini kaçınılmaz kılmaktadır. Bu bağlamda biyogaz alternatif yeşil enerji olarak önemli bir potansiyel sunmaktadır.

Son 10 yılda gerçekleştirilen büyük atılımlarla en güvenilir enerji kaynağı olarak görülmeye başlayan rüzgar enerjisi, ülkemizde rekorlarla esiyor.

Yapılan açıklamalarda Ülkemizde rüzgar enerjisinden sağlanan elektrik, aylık bazda en yüksek seviyeye ulaşmış olup Ocak’ta elektriğin yarısı yerli ve yenilenebilir kaynaklardan üretildiğini duymaktayız.

Rüzgarın toplam elektrik üretimindeki payı yüzde 10’u geçti ki bunda Ordumuzun güzide ilçelerinden Akkuşumuzun da ki RES inde katkısı bulunmaktadır. Akkuş Belediye başkanımız Sayın İsa Demirci’yi emeği geçenleri yürekten kutluyorum.

Uluslararası Yenilenebilir Enerji Ajansı IRENA’nın araştırmasına göre; Dayanıklı bir ekonomiye giden yolun enerji dönüşümünden geçtiği, Küresel Yenilenebilir Enerji Görünümü Raporu’na göre ise enerji dönüşümü dayanıklı ve adil ekonomiler yaratırken, kısa vadeli ekonomik iyileşmeyi de desteklediği ifade edilmekle beraberinde En fazla istihdam yaratabilecek alanın güneş enerjisi olduğu açıklanmaktadır.

Dolayısıyla; Yenilenebilir enerjinin yalnızca ekonomik getiri sağlamadığı, temiz enerji dönüşümünün aynı zamanda istihdamla birlikte insan sağlığını ve refahını artırdığını gösteriyor.

Ordu olarak çok çok şanslıyız ki Enerji bakanlığı yapmış çok birikimli ve becerikli bir büyükşehir belediye başkanımız Sn Dr. M. Hilmi Güler var

Bölgemizde çok konuşulan, günden olan yenilebilir enerji kaynakları, RES, GES ve atıklardan, çöpten elektrik enerjisi üretimi. Bu gerçekten bölgemiz adına heyecan verici.

Düzenli depolama sahalarında oluşan çöp gazı (diğer adıyla depo gazı), sahadan uygun tekniklerle toplanıp değerlendirilmezse, patlayıcı ve yanıcı-parlayıcı özelliğinden dolayı insan ve çevre sağlığı açısından büyük risk taşımaktadır. Bu riskleri elimine etmek üzere Ünye Cevizderedeki biriktirilen çöplerin yine Ünye çimento fabrikası tarafından yakılması ile Çaybaşı/İlküvez de düzenli depolama sahasında oluşan çöp gazlarını kurulu enerji üretim tesislerinde yakarak enerjiye dönüştürülmesinde çevreye zarar vermesini önleniyor mu? Neler yapılıyor?

Fosil yakıtların yarattığı olumsuzluklar sadece yakın çevreyle sınırlı kalmayıp atmosferde sera gazlarından oluşan bir örtü oluşturarak küresel ısınma ve iklim değişikliğine yol açarak, dünyada tüm yaşamı tehdit etmektedir.

Fosil yakıtların doğaya ve canlıların sağlığına verdiği zararlar etkisini artarak göstermekte olup atıklarıyla, hava, su, toprağı da kirletmeye devam etmektedir ki bu kaygılarımız giderilmeli kamuoyu bilgilendirilmelidir.

Enerji temini, üretimi ve iletimi alanında teknik eğitimli kişi olarak bildiğim kadarıyla Çevre kirliliğine yol açan metan gazının havaya karışması elektrik üretimi ile engellenmektedir. Çöp gazı yüksek oranda Metan (CH4) içerir. Çevre kirliliğine yol açan metan gazının havaya karışması elektrik üretimi ile engellenmektedir.

Her daim, her platformda ifade ediyoruz; Ordu olarak çok çok şanslıyız ki Enerji bakanlığı yapmış çok birikimli ve becerikli bir büyükşehir belediye başkanımız Sn Dr. M. Hilmi Güler var. Bölgemiz RES, GES ve çevre dostu yenilebilir enerji kaynakları bakımından uygun bir coğrafi özelliklere sahip. Sayın Bakanımız, başkanımız ve 19 ilçe ile birlikte Ordumuz kendi enerjisini kendi kaynakları ile üreten, kendi kendine yeten, üreten bir şehir olma yolunda RES, GES, SU, BİOMAS gibi yenilebilir enerji kaynakları değerlendirilerek bölgemiz ekonomisine katkıları ile marka şehirler arasın da ki yerini alacak, değil Türkiye de Dünyada adından bahsettirecektir.

Daha da önemli olan tüm bu güzel gelişmeler ile birlikte Enerji bakanımızın talimatları ile değişen yeni şartlara göre mevcut elektrik iletim şebekesinin gözden geçirilmesi ve ihtiyaç duyulan yerlerde yenileme yatırımlarının yapılması ile İnşallah çok kısa süre içerisinde özellikle kırsal alandan başlamak suretiyle yapılacak olan bakım ve yenileme sonrasında hayatımızın her alanında önemli bir ihtiyaç olan elektrik kesintileri yaşamayacağız.

Sophokles’in de dediği gibi ”Kader, harekete geçmeyen kişiye asla yardım etmez.” Ordu ilimiz 19 ilçesiyle, şehrin tüm enstrümanları birlikte doğup doyduğumuz şehre sahip çıkmalı, doğru yapılanları takdir ederken yanlış yapılanlara da seyirci kalmamalı,  önerilerimizi ifade etmeli, şehrimizin geleceği için elimizi taşın altına koymalıyız. Unutulmamalıdır ki; Hayal ettiğin değil, çabaladığın senin olur. Diyerek tüm hemşerilerimiz, selamlıyor, Ordumuzda var olan tüm branş teknikerleri Mesleki Derneği olan ORDU Teknikerler Derneğine üye olarak görev almaya davet ediyoruz.”

 

 

Siz de yorum yapın, görüşlerinizi belirtin.