son haberler

Tarımda Sigorta Önemli!

Yayınlanma Tarihi: 21 Ocak 2019 okunma

Tarımda Sigorta Önemli!
Ekonomi
0

TARSİM Giresun Bölge Müdürü Bülent Yaşaroğlu, TARSİM’in kar amacı gütmeden bir sistem olduğunu ifade ederek, amaçlarının sadece çiftçinin çiftçiyi korumak olduğunu ifade etti.

Ünyeli çiftçilere Tarsim anlatıldı. Ünye Ziraat Odası’nda toplantı salonunda Tarsim hakkında yapılan bilgilendirmede önemli konulara dikkat çekildi.

“Tarımda Sigorta Önemli”

Toplantıda konuşan Ünye Ziraat Odası Başkanı Osman Sarıkahraman “Sizlerin vasıtasıyla biz köylerimize ulaşmaya çalışacağız. Bülent Beye ben çok teşekkür etmek istiyorum. Hakikaten bu konuda Ünye’ye çok önem veriyor. Bundan üç dört ay önce yaşadığımız sel felaketi, TARSİM ile sigorta yapmanın ne kadar önemli olduğunu, tarımsal alanlarımızı sigortalamamızın ne kadar önemli olduğunu gösterdi. TARSİM tarımda gerçekten çok önemli.” dedi.

“Tarımda Birçok Risk Faktörleri Bulunmaktadır”

Ünye İlçe Tarım ve Orman Müdürü Ferda Yıldırım, “Malum tarımda birçok risk faktörleri bulunmaktadır. Doğa olayları ve iklimsel faktörlere bağlı olarak iklim değişiklikleri ve küresel ısınmanın vermiş olduğu bir takım sıkıntıları çok yakın bir zamanda 8-9 Ağustos 2018 tarihlerinde yaşadık. Bu noktada bu gibi afetlerle önümüzdeki yıllarda da sık sık karşılaşacağız. Bilim insanları tarafından da sık sık gündeme getiriliyor. Tarım sigortaları malum birçok alanda olduğu gibi özellikle birçok üreticimiz tarımsal sigortalar anlamında sigortalarını gerçekleştiriyorlar. Ama bu bağlamda sigorta yaptırdığından haberdar olmayan ve bildirimde bulunmayan üreticilerimiz çok. Bunun altını özellikle çizmek istiyorum. Mutlaka sigorta yaptıran, tarımsal krediler çeken üreticilerimizin ihbarda bulunması o verilen süre zarfında başvurmaları gerekiyor. Ürünümüz çok değerli bu bağlamda gerek fındık ürününü gerekse fındık ağaçlarımızın da sigorta kapsamına alınması noktasında özellikle sigorta şirketlerine bu olayı dile getirmelerini ve sigorta kapsamını genişletmelerini vurgulamak istiyorum. Çiftçilerimiz mutlaka sigorta yaptırmalıdır.”

“TARSİM Kar Amacı Olmayan Sistemdir”

TARSİM Giresun Bölge Müdürü Bülent Yaşaroğlu, TARSİM’in kar amacı gütmeden sadece çiftçinin ürününü koruma adına kurulduğunu belirterek, şöyle konuştu:

“TARSİM 2005 yılında kanun ile kurulmuş ve her yıl her yıl çiftçilerin ürünlerini doğal afetlere karşı korumaktadır. Sistemin kamu yapısı vardır. Tarım ve Hazine ve Maliye Bakanlığı sistemin ana sahiplerinden birsidir. Üreticilerde aslında bu sistemin sahibidir. Sigorta şirketleri de sistemin içinde çünkü onlar sizlere TARSİM adına poliçe tanzim ediyorlar. Devlet ve kamu kurumları sistemi el birliği ile yürüyor. Üreticilerin kaybı varsa, üründe bir verim düşüklüğü veya beklediği bir ürünü alamıyorsa işte bunun karşılığının hepsi sistemde olmayabilir. Sistemdeki teminatlar dışındaysa hasar oluşuyor demektir. TARSİM’in sistemi kesinlikle kar amacı olmayan sistemdir. Siz isterseniz sigortanızı yaptırıyorsunuz.”

Yarısı Devletten

Çiftçilerin TARSİM’den yararlanmalarını gerektiğini belirten Yaşaroğlu, “Bu sistemden yararlanmanızı istiyoruz. Bu zaten sizin sisteminiz. Her türlü tarımsal üretim sigorta kapsamındadır. Mesela üç dört sene önce arı sigortası yoktu artık o da var. Balık çiftlikleri, kümes hayvanları, küçükbaş ve büyükbaş hayvanlarınız ve arı kovanları ile seralarınız sigorta kapsamındadır. Yani her türlü tarımsal üretimi hangi dalda yapıyorsanız yapın bu sigorta kapsamındadır. Sigorta primlerinin yüzde 50’sini devlet karşılıyor. Eğer fındık ve meyveleri don hasarına karşı sigorta yaptırıyorsanız don hasarı priminin üçte ikisini devlet karşılıyor. Fındık bahçenizi sigorta yaptırdığınızda hangi risklerden dolayı hasar olursa bunun karşılığını alıyorsunuz. Dolu, fırtına, hortum, heyelan, yangın, deprem, sel ve su baskını olduğu takdirde karşılığını alabiliyorsunuz. İsterseniz don hasarını da seçiyorsunuz. Bir ceviz ağacı bile sigortalanabiliyor” dedi.

 

 

 

Siz de yorum yapın, görüşlerinizi belirtin.