son haberler

Ünye’de Fındıkta Tek Dal Deneniyor!

Yayınlanma Tarihi: 12 Kasım 2019 okunma

Ünye’de Fındıkta Tek Dal Deneniyor!
Ekonomi
0

Ünye’de fındık yetiştiriciliği kapsamında tek dal denemeleri başladı.

Tarımda yaptığı yeniliklerle ve öncü çalışmalarla tanınan Tarım Uzmanı Ünyeli Orhun Güven kendi bahçesine tek dal fındık fidanı dikti. Türkiye genelinde Geleceğe Nefes Ver Kampanyası kapsamında Orhun Güven yaklaşık 400 adet tek dal fındık fidanı dikerek fındıkta tek dal denemesini Ünye’de başlattı.

Ömrünü tarıma adayan Güven ayrıca bahçe peyzajında ise öncü bir çalışma yaptı. Dikey arazide fidanların dikileceği alanı tersine meyil vererek kazan Güven, böylelikte yüksekten gelen suyun hem fındık ocaklarına zararını önledi, hem de toprak kayması tehlikesinin önüne geçti.

Orhun Güven’in çiftliğinde tek dal sistemi fındık fidanı dikiminde konuşan Ünye Kaymakamı Ümit Hüseyin Güney, “Orhun Bey, sahip olduğu ağaç türünün en güzellerini muhafaza edecek şekilde dikip yetiştiren bir ağaç sever, bir orman sever, örnek bir insan. Sadece ağaçta değil Ordu deyince, Ünye deyince ve Türkiye deyince ilk aklımıza gelen hem ağaç, hem orman hem de tarım ürünü ve ülkemize katma değer üreten, gelir üreten fındık akla geliyor. Fındıktaki en büyük sıkıntımız ise bahçelerin yaşlanmış olması ve verimin düşük olması. Verimin yükselmesi için fındık bahçelerini yenilememiz gerekiyor. Yenilerken de bölgeye adapte olabilecek, bakımı kolay fındık türlerini geliştirmeli ve yaygınlaştırmalı, diğeri ise kalitesi yüksek piyasada kabul gören türlerle bahçeleri yenilemeliyiz.”dedi.

Tek Dalla Geleceğe Nefes Olunacak

Ünyeli Botanik uzmanı Orhun Güven’in Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın “Geleceğe Nefes” kampanyasına 400 adet tek dal sistemi fındık fidanı dikerek destek verdiğini ifade eden ve Güven’i tebrik eden Kaymakam Güney, “Orhun Güven Bey ülkeye katma değer üretmek için gece gündüz çalışıyor. Kendisi buraya tek dal dediğimiz, bölgemizde çokça olmayan, Tarım Müdürlüğümüzün de yaygınlaştırmaya çalıştığı fındık fidanları dikiyor. Orhun bey hazırladığı fidanlarla, Cumhurbaşkanımız himayesinde gerçekleştirilen “Geleceğe Nefes” kampanyası kapsamında güzel bir bahçe tesis ediyoruz. Kendilerini ve çalışma arkadaşlarını tebrik ediyorum.”diye konuştu.

Botanik Uzmanı Orhun Güven ise bahçesi ile ilgili detaylı bilgi vererek, tüm Ünyelilerin hizmetinde olduğunu ve herkese yardımcı olmaya hazır olduğunu ifade etti.

 

Siz de yorum yapın, görüşlerinizi belirtin.