son haberler

Ünye’de Kapitalizm Ulus ve Millet Konferansı!

Yayınlanma Tarihi: 20 Nisan 2019 okunma

Ünye’de Kapitalizm Ulus ve Millet Konferansı!
Ekonomi
0

Ensar Vakfı Ünye Şubesi tarafından düzenlenen konferansa konuşmacı olarak katılan İstanbul Şehir Üniversitesi Öğretim Üyesi Dr. Mustafa Özel, “kapitalizm Ulus ve Millet” konusunu değerlendirdi.

İlim Yayma Cemiyeti Ünye Şubesi Öğrenci Yurdu Konferans Salonu’nda düzenlenen program Kur’an-ı Kerim tilavetiyle başladı.

“Türkiye Genlinde 166 Şubesi Bulunuyor”

Ensar Vakfı Ünye Şubesi Başkanı Ahmet Bilgü açılış konuşmasında Ensar Vakfı hakkında bilgilendirme yaparken, “Ensar Vakfı Ülkemiz insanının manevi dinamiklerini zenginleştirmek, ilmi, fikri ve ahlaki yönden gelişmesine katkıda bulunmak amacıyla 1979 yılında kurulmuş ve kurulduğu günden bu güne dek bu amaca ulaşabilmek için çeşitli alanlarda faaliyet göstermiştir. Halen Türkiye genelinde 166 şubesiyle hizmet vermekte olan vakfımız son yıllarda ise daha kaliteli ve verimli hizmet sunabilmek için bir alanda uzmanlaşmayı tercih etmiştir. Din ve ahlak eğitimiyle, değerler eğitimi. Ulusal ve uluslararası düzeyde kendine amaç edinmiştir. Ensar Vakfı insani değerlere bağlı bir nesil yetiştirmek amacıyla nitelikli akademik çalışma ve sürekli proje geliştirerek özelde gençler olmak üzere toplumun tüm sosyal kesimlerine eğitim, yayın, organizasyon faaliyetleri sunan bir vakıftır” dedi.

“Kapitalizm Ulus ve Millet”

İstanbul Şehir Üniversitesi Öğretim Üyesi Dr. Mustafa Özel, konuşmasının başında faiz, kumar ve içki ile ilgili ” Kumar bir vertigo oyunudur. Baş döndürücü bir yanı vardır. Kumarla içkinin ortak tarafı ise insanın kendini kaybetmesidir. Peygamberimiz Veda Hutbesi’nde de bu konuya dikkat çekmiştir. Bu konuya hassasiyetle dikkat etmemiz gerekir. Kapitalizm ise üretim araçlarının büyük bölümünün kişisel aktörlere ait olduğu ve bu kişilerce işletildiği, ekonomik aktivitelerin tamamı olmasa da büyük bir bölümünün kar amacı ile yapıldığı, arz ve talep dengesinin toplumun yararına olacak şekilde serbestçe belirlendiği bir ekonomi sistemidir. J. M. Keynes’in 1936 yılında İstihdam, Faiz ve Paranın Genel Teorisi adı altında yayınlamış olduğu tezinde, kapitalizm dediğimiz sistem öyle bir şeye dönüştü ki şu anda bu sisteme hükmedenlere insan dememiz bile caiz değildir. Bunlar için “Hayvan Ruhlar” diye bir kavram geliştirdi. Keynes gibi büyük iktisatçının insanlara hakaret etme kastı olamaz. Şunu demek istiyor; öyle bir noktaya geldik ki daha önceki çağlarda insanların karınlarını doyurmak için iktisadi faaliyet yapıyorlardı. Sonra yeni bir çağa girdik. Özellikle 18. yüzyıldan itibaren esas mesele kapitalistlerin kasalarını doldurmak oldu. 20. yüzyılda bunu da geçtik. Şimdi tüm mesele hayvan ruhların o spekülatif duygularını tatmin etmeye döndü iş. Bunu söylediği zaman Dünya ekonomisinin finansallaşma yüzdesi %30 civarındaydı. Şuanda %90’ı aşmış durumdayız. Dünya ekonomisinin son yüz yılına baktığımızda ağır merkezi Çin olarak görüyoruz. Sonra yavaş yavaş Hint Dünyası’nın yükselişini görüyoruz. Sonra Akdeniz’e geçiyoruz. 1900’lere kadar Atlantik devamında Japonya, Singapur ve sonrasında yine Çin’e geldik” dedi.

Programa Ünye Belediye Başkanı Hüseyin Tavlı, Ak Parti Ünye İlçe Başkanı Kenan Selim Argan, İlim Yayma Cemiyeti Ünye Şubesi Başkanı Nurullah Keskin ile çok sayıda kişi katıldı.

Siz de yorum yapın, görüşlerinizi belirtin.