son haberler

Uslu Ziraat Odalarına Çattı; “Bize Göre Böyle Bir Rakam Yok”

Yayınlanma Tarihi: 27 Temmuz 2015 okunma

Uslu Ziraat Odalarına Çattı; “Bize Göre Böyle Bir Rakam Yok”
Ekonomi
0

Ünye Ticaret Borsası Başkanı Mustafa Uslu, Ziraat Odalarının rekolte tahminini eleştirirken, yeni dönemde oluşabilecek fındık fiyatına ilişkin ipuçları verdi.

Ziraat Odaları Birliğinin rekolte tahminini 590 bin ve İhracatçılar Birliğinin rekolte tahminini 733 bin olarak açıklaması kafaları karıştırırken, yeni dönemde fındık fiyatlarının ne olacağı merak konusu oldu.

Konuyla ilgili açıklamalarda bulunan Ünye Ticaret Borsası Başkanı Mustafa Uslu Ziraat Odalarının açıkladığı rekoltenin gerçeği yansıtmadığını iddia ederek; “Bize göre böyle bir rakam yok” dedi.

Uslu yaptığı açıklamada; “Önceki dönemde fındık bölgemizde noksandı. Batı Karadeniz bölgesinde biraz fazlaydı. Tabi bu noksanlıktan dolayı mala talep vardı. Piyasada da stokçu oluştu ve fındık fiyatı 20 TL üstünü gördü. Bu sene her ne kadar farklı rekolteler açıklansa da güzel bir fındık görünüyor. İhracatçılar birliğinin açıkladığı rekolte 733 bin. Ziraat odaları ve İhracatçılar birliğinin rekolte tahminlerini karşılaştırın. Doğrusu zaten İhracatçılar birliğinin yaptığı tahminlerdir. Yani bu sene her yerin fındık göründüğü, üzüm salkımı gibi fındığın göründüğü zamanda rekolte 590 bin deniyor. Niye dediklerini ya da nasıl tespit yaptıklarını bilmiyorum ama bize göre böyle bir rakam yok. Piyasada söylenene göre de böyle bir rakam yok. Kime sorsanız fındık var diyor ama Ziraat Odaları rekolte olarak geçen senekinden az yukarda tahmin söylüyor. Tabi ki bu doğru bir söylem değil” dedi.

Fındık fiyatları konusunda da açıklamalarda bulunan Uslu, fiyatların arz talep üzerine şekillenmesinin yanı sıra üreticinin mahsulünü pazara nasıl indirdiğinin de önemli olduğunu belirtti. Fiyatların bu dönem 20 TL seviyelerini görmesinin mümkün olmadığını söyleyen Mustafa Uslu; “Fındık fiyatları arz talebe bağlı bir durum ama geçen seneki fiyatları biz kesinlikle bulamayacağız. Böyle bir beklenti içine girmememiz lazım. 20 liralık bir fiyat daha oluşacak diye bir şey söz konusu değil. Daha alt seviyelerde olacak ama 10-12-13 olur şu ya da bu fiyat diyemeyiz. Sezon başladığında malın gelişine göre, pozisyonuna göre fiyatlar şekillenir. Burada fiyatı oluşturan şey malın bir anda gelmesi ya da az az gelmesi. Üreticilerimiz fındığı yavaş yavaş getirirlerse, az az getirirlerse, ihtiyaçları kadarını getirirlerse fiyatların daha iyi olabileceği gibi bir düşüncemiz var ancak bir anda pazara inen fındık fiyatı aşağı doğru çekebilir” diye konuştu.

Uslu açıklamasını şu ifadelerle sürdürdü; “Fındıkta rekolte tahminleri çotanak sayımı ile yapıldı. Tabi her şey yolunda olur ya da her şey kötü gider diye bir şey yok. Bundan sonra kötü koşulların oluşması zor ihtimaldir yani son yapılan rekolte tahminleri çotanak sayımı ile yapıldı yani dalda ki kalan bu ürün denilebiliyor. Bunun yanında İhracatçılar birliğinin açıklamış olduğu rekolte de %10 yanılma payı var. Bu yanılma payı dökülmeler, içi boş olanlar gibi faktörler için ayrılmış. Böyle bir hesap var.”

Siz de yorum yapın, görüşlerinizi belirtin.