son haberler

2500 Yıllık Tarihe Yolculuk…

Yayınlanma Tarihi: 11 Mayıs 2021 okunma

2500 Yıllık Tarihe Yolculuk…
Gündem
0

2500 yıllık tarihe sahip olan Ünye Kalesi’nin temizlenen dehlizleri turizme kazandırılıyor.

Ünye Belediyesi tarafından Ünye Kalesi’nde yapılan çalışmalarla kale içerisinde bulunan dehlizler temizlenmişti. Ünye Kalesi’nin tarihini gün yüzüne çıkaran çalışmalar sonucunda 250 metre derinliğe inilmişti. Kale, şimdi ise turizme kazandırılmak için gün sayıyor. Kale’nin derin dehlizine kurulacak raylı sistemle yerli ve yabancı turistler tarihe yolculuk yapacak.

Projenin Görselleri Yayınlandı

Dünya’da tarihi kaleye yapılacak olan raylı sistemin bir ilk olacağı ifade edilirken hazırlanan projenin üç boyutlu görselleri Ünye Belediyesi tarafından sosyal medyada yayınlandı. Kurulacak raylı sistemle yerli ve yabancı turistler 250 metre derinliğe inerek tarihe tanıklık edecek.

Proje, Turizm sektöründe de heyecan uyandırırken ilçe turizmini de canlandıracağı ifade ediliyor.

Ünye Kalesi

Ordu’nun Ünye ilçesinde Ünye – Niksar karayolunun 7. kilometresinde yolun solunda kalan bir tepenin üzerinde kurulu, ilçenin 5 km. güney doğusunda, 2500 yıllık bir kaledir. Kale köyü sınırları içindedir. Yalçın dik yamaçlar üzerine kurulan duvarlar ve sütreler hala yeniliğini korumakta, turistlerin ilgisini çekmektedir. Kale çevre yüzeyine göre çok yüksek olduğu için XI – XII. yüzyıllarda müstahkem mevki olarak kullanılmıştır. Kapısı 5 mt. yüksekliğinde olup, incelemeler bu kapının II. Midridat zamanında yapıldığı ihtimalini kuvvetlendirir mahiyettedir. Kale girişi güneydoğudadır, bu cephede yerden on metre yüksekliğinde, genişliği 3 metre, yüksekliği 2 metre Tetrasil bir kaya mezarı bulunmaktadır. Mezarın üçgen kalınlığının her üç noktasında birer kabartma kartal bulunmakta, sağ uçtaki kabartma iyi korunmuş durumdadır. Zirveye yakın bölgede 45 derece meyille kuzeybatı yönünde iki adet dehliz ve bir sarnıç bulunmaktadır.

Siz de yorum yapın, görüşlerinizi belirtin.