son haberler

900 Yıllık Türbe Restore Edildi

Yayınlanma Tarihi: 7 Ağustos 2015 okunma

900 Yıllık Türbe Restore Edildi
Gündem
0

Akkuş İlçesi Tuzak Mahallesi’nde bulunan tarihî Melik Mehemmed Gazi Türbesi, Ordu Büyükşehir Belediyesi tarafından restore edildi. Başkan Enver Yılmaz, restorasyon çalışmalarının tamamlanmasının ardından yaptığı açıklamada, “Ecdadımızdan kalan tarihî değerlerimize sahip çıkıyoruz” dedi.

900_yillik_turbe_restore_edildi (2)Anadolu’nun kapılarının Türklere açılmasında büyük rol oynayan Danişmentliler Beyliği’nin kurucusu Danişment Gazi’nin oğlu Melik Mehemmed Gazi’ye ait olduğu ifade edilen türbenin yaklaşık 900 yıllık tarihî geçmişe sahip olduğu belirtildi.

Bin Yıl Önceki Teknik Kullanıldı
Restorasyon çalışmaları kapsamında, çivisiz olarak inşa edilmiş türbe duvarlarının ahşap malzeme kullanılarak kurtağzı olarak bilinen bir teknikle söküldüğü belirtildi. Ordu Büyükşehir Belediyesi İmar ve Şehircilik Dairesi Başkanlığı tarafından yapılan açıklamada; çürüyen elemanların aynı teknikle yenileri ile değiştirildiği, sağlam olanlarının ise gerekli temizlik ve koruyucu işlemlerden sonra yerlerine yerleştirildiği ifade edildi. 900_yillik_turbe_restore_edildi (3)Ayrıca açıklamada türbeyi sudan korumak amacıyla zemine yerel malzeme kullanılarak taş duvarlar inşa edildiği ve taş aralarına özel olarak hazırlanan kireç esaslı horasan harçlı derz yapıldığı belirtildi. Açıklamada; “Çatı sistemi orijinal haliyle yeniden inşa edilmiş çatı kiremitleri değiştirilmiş ve bölgede kış sezonunda gerçekleşen yoğun kar yağışı göz önüne alınarak su yalıtımı amacıyla kiremit altında özel yalıtım malzemeleri kullanılmıştır” denildi.

“Tarihi Değerlerimize Sahip Çıkıyoruz”
Ordu Büyükşehir Belediye Başkanı Enver Yılmaz, restorasyon çalışmaları ile ilgili yaptığı açıklamada; “Ecdadımızdan kalan tarihî değerlerimize sahip çıkmak zorundayız. Yıllardır bakıma muhtaç bu tür eserleri onararak vatandaşlarımızın ziyaretine açmak en önemli görevlerimizden biri olmalıdır” dedi.

Siz de yorum yapın, görüşlerinizi belirtin.