son haberler

Alışverişte 10 Saniye Kuralı!

Yayınlanma Tarihi: 12 Ağustos 2020 okunma

Alışverişte 10 Saniye Kuralı!
Gündem
0

Tüketiciyi Koruma Derneği Şube Başkanı Gamze İspirli, tüketicilerin özellikle de kadınların alışveriş yaparken 10 saniye kuralına dikkat etmelerini istedi. İspirli, “On saniye düşünmeliyiz. Bu ürün bana gerekli mi değil mi diye. İhtiyacımız olmayan şeyleri, aynı ürünün bir başka rengini satın alabiliyoruz. İnsanımız bütçesinin asla yüzde 40’ından fazlası kadar borçlanmamalı” şeklinde konuştu.

TİMEF DİJİTAL TV Doğu Anadolu Canlı Yayın Konuğu Kentvizyonhaber İmtiyaz Sahibi Erzurum Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmetler Müdürlüğü Basın Müşaviri, Tüketiciyi Koruma Derneği Şube Başkanı, Gazeteci – Yazar Sayın Gamze İspirli idi.

Kadın Gazeteci Olmak!

Program, moderatör Macit Gürbüz’ün ‘Doğu’da kadın gazeteci olmak ne demek? Zorlukları ve kolaylıkları neler?’ sorusu ile başladı. İspirli, mevsim şartları başta olmak üzere, bölgenin sosyolojik koşullarının kadın gazeteciler için zorlayıcı koşullar olduğunu ifade ederek, “Anadolu Ajansında muhabirlik yaparken sıfırın altında 40 derece soğukta parmağımı deklanşöre basamadığım anlarım oldu. Bölge halkının kadın gazeteciyi kabullenmesi zaman aldı. Zaman zaman tepki aldım. O dönem kadın gazeteci parmakla sayılacak kadar azdı. İletişim fakültelerinin mezun vermesiyle sayımız arttı. Halk da bu duruma alıştı” dedi.

İstanbul Sözleşmesi

Son günlerin en çok tartışılan konusu olan 6284 sayılı İstanbul Sözleşmesi hakkındaki görüşlerini de ifade eden gazeteci İspirli, yasanın meclisin tamamının evet oyu ile geçmesine rağmen, bir takım marjinal gurupların konuyu gündeme getirerek siyasi malzeme yapmaya çalıştığını belirterek, “Yasa kadın için olmazsa olmazdır. Kadını koruyan ve kollayan, aileyi muhafaza eden bir kanun. KADEM başta olmak üzere Ak Parti içinde de çok sayıda insan tarafından savunuluyor. Savunulmalı da. Kim kadının dayak yemesini, ya da öldürülmesini savunabilir ki? Yasada LGBT’nin adı geçtiği için tartışmalar yaşanıyor. Yasa, tamamen kadına şiddeti yasaklıyor. Evrensel değerleri savunan bir yasa. Şiddetle işi olmayanların bu yasaya karşı gelmesi söz konusu olamaz. Bir cinsel yönelim ifadesinden yola çakarak koparılan yaygara tamamen marjinal gurupların işi, siyasete alet ediliyor. Tartışmalardan sonra yasada bazı revizeler yapılabilir ancak kadını koruyan ve kollayan maddelerine dokunulamaz, bu kabul edilemez. AK Parti’nin en güzel çalışmalarından biriydi bu yasa, bunu sulandırmanın alemi yok. Toplumda büyük sorunlara yol açar bu” şeklinde konuştu.

“Sosyal Hizmetler Özveri İsteyen ve Gönüle Dokunan Bir Hizmet”

Sosyal hizmetler alanında yaptığı başarılı çalışmalarla göz dolduran, Erzurum Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmetler Müdürlüğü Basın Müşaviri Gazeteci Gamze İspirli, ülkemizin sosyal hizmetler alanında çok yol katettiğini ve çok başarılı çalışmalara imza attığını belirterek, “Gerek kadını koruyan çalışmalar ve gerekse çocuk ve aileyi koruyan faaliyetlerle ülkemizde toplumsal yararı yüksek çok başarılı çalışmalar yapıyoruz. Şiddet gören kadınlar gibi dezavantajlı kesimlere hitap ediyoruz. Engelli, kadın, çocuk ve yaşlılara yönelik çalışmalar yürütüyoruz. Özveride bulunmanız ve empati yapmanız gerekiyor, çünkü mayın tarlası gibi bir alanda çalışıyorsunuz ve kimseyi yüzde yüz memnun edemiyorsunuz, ancak özveri isteyen ve gönüle dokunan bir hizmet sosyal hizmetler” dedi.

“Avrupa’da Bizde Olduğu Gibi Bir Aile Bakanlığı Yok”

Sosyal hizmetler alanında projeler üreterek bu konudaki çalışmalarını Avrupa’ya da taşıyan İspirli, “Kadın Hizmetleri konusunda bir proje hazırladım ve Hollanda’ya giderek incelemelerde ve gözlemlerde bulunduk. Avrupa’da bizde olduğu gibi bir aile bakanlığı yok. Belediyeler ve özel şirketler aracılığıyla bu hizmet yürütülüyor. Amacımız, dezavantajlı kesime Avrupa nasıl hizmet veriyor sorusuna yanıt aramaktı. Koruyucu aile projesiydi çalışmamız. Orada farklılıkları gözlemleme olacağı bulduk. Avrupa, koruyucu aile bulurken çocuğa çok resmî yaklaşıyor. Ailede eğitimi başat kriter olarak baz alıyor. Mesela sokağa çöp attığını tespit ettiği aileye çocuk teslim etmiyor. Şirketler ve belediyeler çok sıkı çalışıyor. Bir kaç sınavdan geçiriliyor aile” dedi.

Alışverişte 10 Saniye Kuralı

Tüketiciyi Koruma Derneği Başkan yardımcılığı da yapan İspirli, tüketicilerin özellikle de kadınların alışveriş yaparken 10 saniye kuralına dikkat etmelerini istedi.

Toplumsal kesimlerde, üniversitelerde ve diğer kuruluşlarda tüketici okur yazarlığı konusunda seminerler verdiğini belirten İspirli, “On saniye düşünmeliyiz. Bu ürün bana gerekli mi değil mi diye. İhtiyacımız olmayan şeyleri, aynı ürünün bir başka rengini satın alabiliyoruz. İnsanımız bütçesinin asla yüzde 40’ından fazlası kadar borçlanmamalı” şeklinde konuştu.

Siz de yorum yapın, görüşlerinizi belirtin.