son haberler

AVKON’un Tüzüğü Hazırlandı!

Yayınlanma Tarihi: 19 Ocak 2021 okunma

AVKON’un Tüzüğü Hazırlandı!
Gündem
0

Avrasya Medya ve İletişim Konfederasyonu (AVKON) kurulması için bir araya gelen TİMEF, İMEF, DİMEF ve TDGF tüzük hazırlama çalışmalarını tamamladı.

AB Sivil Düşün Programı’nın destek verdiği ‘Daha Örgütlü Sivil Bir Döneme Yolculuk İçin AVKON Çalıştayı’na 4 federasyon başkanları ile delegeler olmak üzere yaklaşık 30 gazeteci katıldı. 16-17 Ocak 2020 tarihlerinde video konferansla Türkiye’nin dört bir yanından federasyon başkanları ve delegeler bir araya geldi. Yeni kurulacak AVKON’un tüzüğünü değerlendiren medya ve iletişim federasyonu üyeleri karşılıklı görüş alış verişinde bulundu.

“Basın Olarak Geçmişten Bugüne Çok Sıkıntı Yaşadık”

Toplantıda bir konuşma yapan Avrasya Medya ve İletişim Platform Kurucusu ve Proje Başvuranı Muradiye Ergin, “bu oluşumu gerçekten çok önemsiyorum. Ben 1994 yılında basın hayatı içerisine girdim. Bir çok sıkıntılarla karşı karşıya kaldık. Hala bu sıkıntılar devam ediyor. Bunun nedeni basın birliğinin çok güçlü olmaması. Aslında maneviyatta basın birliği çok yüksek ama resmiyete gelindiğinde çok yüksek olmadığı için bu bağlamda bir yol haritası çizmek adına yola çıktığımız için çok mutluyum. İnşallah başarılı olacağımızı düşünüyorum. Başvurumuzun kabul olması bile bunun bir göstergesidir” dedi.

“Avrasya Medya ve İletişim Platformu, AVKON’un alt zeminini hazırladı”

Türk Dünyası Gazeteciler Federasyonu Genel Başkanı Menderes Demir ise “ Sivil Düşün programına, sivil toplum örgütlerine destek vermesi nedeniyle teşekkür ediyorum. Mesleki örgütlerin bir araya gelmeleri, desteklenmeleri o mesleğin gerek toplum nezdinde gerekse ekonomik olarak güçlenmeleri ve mesleki olarak gelişmeleri yönünden çok kıymetlidir. Biz de medya mensupları olarak buna çok önem veriyoruz. 4 federasyonun bir araya gelerek kurduğu Avrasya Medya ve İletişim Platformu’n ana hedefi AVKON’u kurmaktı. Bununla ilgili çeşitli çalışmalar oluştu. Bu yönüyle platform, AVKON’un alt zeminini hazırladı” diye konuştu.

“Basın Meslek Odasının Kurulması, Bizim İçin Çok Önemli”

Basın Meslek Odasının önemine değine DİMEF Genel Başkanı Bahtiyar Kahveci “Anadolunun birçok yerinde birden fazla medya dernekleri var. Örneğin, televizyoncular bile kendi aralarında ayrışmış, birden fazla dernek kurabiliyorlar. İnternet gazetecileri kendi içinde ayrışmış ve birden fazla dernek kurabiliyorlar. Dolayısıyla öncelikli olarak gazetecilik mesleğinin hem etik açıdan hem de yürütülebilmesi açısından bir düzene oturtulması için  birlikteliğin sağlanması gerektiğini düşünenlerdenim. Basın Meslek Odası’nın kurulması bu anlamda bizim için çok önemli. Gazetecilik mesleğinin saygınlığının yeniden elde edilmesi, belli bir yasal düzene oturtulması için meslek odası ya da benzeri bir girişime ihtiyaç var. Her ne kadar serbest gazeteci arkadaşlarımızı düşünerek bu görüşümüzü zaman zaman eleştirenler olsa da şiddetle ve şiddetle gazetecilik mesleğinde kriterlerin olması gerektiğini düşünüyorum. Meslek Odası doğru bir ifade ve yaklaşımdır” diyerek meslek odasının kurulması gerektiğini belirtti.

“Medya Birleşirse Halklar Birleşir”

İMEF Genel Başkanı Süleyman Basa yaptığı konuşmada, “Çağımızda o kadar çok gürültü var ki cılız seslerin duyulmasına imkan yok. O yüzden güçlü ses çıkarmak zorundayız. Böyle bir konfederasyonun kurulması da bu nedenle gereklidir. Medya birleşirse herkes bir şekilde o birlikteliğe bakmak zorunda. Biz bundan 7-8 yıl önce Karadeniz ülkeleri olarak Rize’de Medya Çalıştayı yapmıştık. Orada bir sloganımız vardı; Medya Birleşirse Halklar Birleşir diye. İşte Türkiye’deki medyanın da değişik illerden bir araya gelmesinin pek çok konuda daha etkili olacağını düşünüyorum” dedi.

“Basın Kuruluşları Olarak En Büyük Sorunumuz Bir Araya Gelememek”

TİMEF Genel Başkanı Şakir Gürel ise toplantıda yaptığı konuşmada, “TİMEF, İMEF, DİMEF ve TDGF olarak bir araya gelerek Avrasya Medya ve İletişim Platformunu kurduk. Bu platform da konfederasyon çalışmalarını yürütmeye başkadı. İyi de oldu. Daha donanımlı daha hazırlıklı bir şekilde geleceğe hazırlanmak, konfederasyona hazırlanmak ve konfederasyon kurulduktan sonra yapacaklarımızı da daha iyi planlama şansımız olmuş oldu.  Bu çalıştay da bunun bir göstergesidir. Bizim federasyonlar olarak dernekler olarak ve basın kuruluşları olarak en büyük sorunumuz bir araya gelememek, birlikte hareket edememek sorunu. Biz ne kadar etkili olursak olalım, bir araya gelemediğimiz sürece artık bu dijital çağda, medya olarak ferdi olarak başarı elde etme şansımız yok denecek kadar az. Nitekim Türkiye’de pandemi sürecinde bile medya meslek kuruluşları ve medya meslek STK’ları bir araya gelemedi. Herhangi bir büfe açmak için bile 7-8 yerden belge almak gerekirken, medya ve ifade özgürlüğü engellenmesin diye medya sahibi olmak, bir gazete sahibi olmak ya da bir internette habercilik yapmanın önünde hiçbir engel olmadığı gibi hiçbir kurala da tabi değil. Kuralsızlık, başı boşluğu getiriyor. Kuralsızlık mesleğimizin gerçekten çok sıradanlaşmasına, etkisizleşmesine neden oluyor. Bunun için birlikte olmamız, bir araya gelmemiz lazım” diye konuştu.

İki gün süren Çalıştay sonunda 17 sayfalık tüzük hazırlandı. Konfederasyonun pandemi kısıtlamaları ve yasaklarının kalkmasıyla yapılacak başvurunun ardından resmi olarak kurulacağı belirtildi.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Siz de yorum yapın, görüşlerinizi belirtin.