son haberler

Bu İsimler Nereden Geliyor?

Yayınlanma Tarihi: 20 Temmuz 2018 okunma

Bu İsimler Nereden Geliyor?
Gündem
0

www.unyetv.net / DETAY HABER

Türk Silahlı Kuvvetleri’nin Kıbrıs’a hava indirme ve çıkarma harekatının başladığı tarih olan 20 Temmuz Ünye’de yıllardır Kaledere Mahallesi’ndeki caddede yaşatılıyor.

Bugün Kıbrıs Barış Harekatı’nın başlangıç yıldönümü. Türkiye’nin barış için gönderdiği Türk Silahlı Kuvvetleri Kıbrıs’ta sadece Türklere karşı değil Rumlara karşı da barış götürmüştü. Dünya’nın Savaşa bakışını değiştiren Türkler burada da sergiledikleri davranışla takdir toplamıştı. İşte 20 Temmuz’da başlayan harekat Ünye’nin merkez mahallesi Kaledere Mahallesi’nde uzun yıllar cadde olarak yaşatılıyor. Bazı vatandaşlar sadece cadde olarak gördüğü 20 Temmuz’un bazıları ise farkında olduklarını belirtti.

Ünye’de Cengiz Topel Caddesi

Ünye’de yaşatılan bir başka değer ise Cengiz Topel.

Cengiz Topel, 2 Eylül 1934, İzmit doğumlu – 8 Ağustos 1964 yılında hayatını kaybeden , Türk pilot yüzbaşıdır. 1964’te Türk Hava Kuvvetleri’nin Kıbrıs’ta gerçekleştirdiği uyarı uçuşunda, uçağı Rum uçaksavarlar tarafından vurulunca paraşütle atladı ve esir düştü. Rumlar tarafından hastanede öldüğü belirtilen Topel’in naaşı iade edildi. Türk Hava Kuvvetleri’nin Kıbrıs’taki ilk pilot kaybıdır.

Trabzonlu Tekel tütün eksperi Hakkı Bey’in oğludur. Babasının görevli olduğu İzmit’te 2 Eylül 1934 tarihinde doğdu. Annesi Mebuse Hanım’dır. Ailede dört kardeşin üçüncüsüdür.

İlkokula Bandırma II. İlkokulu’nda başladı, babasının Gönen, Balıkesir’e tayini ile Ömer Seyfettin İlkokulu’nda öğrenimine devam etti. Babasını kaybettikten sonra ailesi Kadıköy, İstanbul’a yerleşti. Kadıköy Yeldeğirmeni Okulu’nda ilk ve orta öğrenimini tamamladı. Lise öğrenimine, Haydarpaşa Lisesi’nde başlayıp Kuleli Askeri Lisesi’ne devam ederek 1953 yılında bitirdi. 1955 yılında Kara Harp Okulu’nu bitirip asteğmen olarak ordu saflarına katıldı.

Küçük yaşlardan beri havacılığa olan merakı sonucu hava sınıfına ayrıldı. Pilotaj eğitimi için Kanada’ya gönderildi. Kanada’daki eğitimini başarıyla tamamlayarak 1957 yılında yurda dönüp Merzifon 5. Ana Jet Üs Komutanlığı’nda göreve başladı. 1961 yılında Eskişehir 1. Hava Ana Jet Üssü’ne atandı. 1963 yılında yüzbaşılığa terfi etti.

Siz de yorum yapın, görüşlerinizi belirtin.