son haberler

Cemaat İle İmamın Arasına Yol Girdi!

Yayınlanma Tarihi: 3 Temmuz 2020 okunma

Cemaat İle İmamın Arasına Yol Girdi!
Gündem
0

Ünye’de Cuma Namazı için Saray Camii’ne gelen bazı vatandaşlar caminin karşısında saf tutarken Cami ile Cemaat arasında yol olması kafaları karıştırdı.

Koronavirüs salgını nedeniyle ara verilen camilerde ibadetler normalleşme süreci ile yeniden başlamıştı. İlk haftadan itibaren Cuma Namazı birçok cami ile birlikte meydanlarda da kılınmaya başladı. Bu hafta Ünye Cumhuriyet Meydanı’nda Cuma Namazı kılınmadı. Meydanın yanında bulunan Saray Camii’nde Cuma Namazı kılınırken, bazı vatandaşlar caminin karşısında bulunan Tarihi Çınar’ın altında Cuma Namazı kıldı.

Görenleri şaşırtan durum ise Cami ile Cemaat arasında yol olması! Cemaatle namaz kılınırken yol engel sayılıyor.

Diyanet İşleri Başkanlığı, Din İşleri Yüksek Kurulu Başkanlığı’ndan ise bu konuda “İmamdan farklı bir mekânda bulunan kişi, ses bağlantısıyla imama uyabilir mi?” sorulan soruya şu yanıt verilmiş; “Cemaatle namaz kılınırken imamla cemaatin yerlerinin hakikaten veya hükmen bir olması gerekir. Bu birlik, safların bitişik olmasıyla sağlanır. Eğer namaz aynı bina içinde kılınıyorsa, içerdekilerin mekânları bir sayılır. Bu itibarla, çok katlı binalarda mescit olarak kullanılan bir katta cemaatle namaz kılınırken, bu kat cemaati almadığı takdirde, alt veya üstten bu kata bitişik katlarda duran cemaatin, hoparlör veya müezzinin tebliği ile imamın intikallerinden haberdar olmaları hâlinde, imama uymaları sahihtir. İmamı veya imamı görenleri görmeleri şart değildir. Ses bağlantısının kesilmesi durumunda ise, imamın hareketlerinin takip edilememesi sebebiyle imamın intikallerini takip edemeyenlerin namazları bozulur (İbn Âbidîn, Reddü’l-muhtâr, II, 285-286, 333-334). İmamın bulunduğu mekândan yol, ırmak ve mekân birliğini bozan benzer engellerle ayrılan yerlerde bulunanların imama uymaları caiz olmaz.”

 

 

 

Siz de yorum yapın, görüşlerinizi belirtin.