son haberler

CHP: Kadınlarımıza Verilen Seçme Seçilme Hakkının 84. Yıldönümü

Yayınlanma Tarihi: 5 Aralık 2018 okunma

CHP: Kadınlarımıza Verilen Seçme Seçilme Hakkının 84. Yıldönümü
Gündem
0

5 Aralık Tüm kadınların seçme seçilme hakkının 84. Yıldönümü nedeniyle CHP Ünye İlçe Başkanlığından bir açıklama geldi.

Yapılan açıklamada şu ifadelere yer verildi; “Türkiye Cumhuriyetinin kuruluşunun ilk yıllarında bir çok Avrupa ülkesinden önce kadınlara seçme ve seçilme hakkı tanınmıştır. Medeni kanunla kazanılan hakların yanında 1930 yılında belediye seçimlerinde seçme hakkı ve 1933 yılında muhtar seçme ve heyetine girme hakkı ve son olarak 5 aralık 1934 de genel seçimlerde seçme ve seçilme hakkı tanınarak kadın ve erkek eşitliği güvence altına alınmıştır. 1935 yılında seçimlerde 18 kadın vekil meclise girmiştir.

Türkiye o günlerde parlamentoda kadın sayısı oranında dünyada 2. Sırada yer almakta iken bu gün ise 104 sandalye ile son sıralarda yer almaktadır. Mustafa Kemal Atatürk Cumhuriyetin kuruluşunun ilk yıllarında kadınlara erkeklerle beraber karar mekanizmalarında yer alma hakkını vererek gerçekten büyük bir adım atmıştır . Türk kadınına verdiği değeri ortaya koymuştur. Mustafa Kemal Atatürk ün yaktığı bu meşaleyi bir adım daha öne götürmek adına eşit temsil için ana yasada siyasi partiler ve seçim yasalarında , parti tüzüklerinde seçilme hakkının yaşama geçirilmesi eşit temsil hakkı getiren değişikliklerin gecikmeksizin yapılmasını bekliyoruz.

Cumhuriyet kadını yücelten tek rejimdir. Mustafa Kemal Atatürk her konuda olduğu gibi kadının seçme seçilme hakkın da Dünyada ilk uygulayan liderlerdendir.

Tüm kadınların seçme seçilme hakkının 84. Yıldönümü kutlu olsun”.

Siz de yorum yapın, görüşlerinizi belirtin.