son haberler

Çocuk İşçiliği Bu Proje ile Önlenecek!

Yayınlanma Tarihi: 5 Temmuz 2018 okunma

Çocuk İşçiliği Bu Proje ile Önlenecek!
Gündem
0

Durak Fındık A.Ş, İkizce Kaymakamlığı ile yaptığı protokol anlaşmasıyla çocuk işçiliğinin önüne geçecek.

Her yıl farklı sosyal sorumluluk projesi uygulayan Durak Fındık bu yıl ise çocuk işçiliğine dikkat çekmek amacıyla proje hazırladı. Her Çocuk Bir Dünya adlı projenin tanıtım toplantısı Durak Fındık Tesislerinde yapıldı.

Toplantıya Ünye Kaymakamı Ümit Hüseyin Güney, İkizce Kaymakamı Ali Recai Yerlikaya, İkizce Belediye Başkanı Bahri Söğüt, Jandarma Komutanı Üsteğmen Esat Can Öztürk, Emniyet Müdürü Ahmet Aksu, Durak Fındık A.Ş. Yönetim Kurulu Başkanı Hasan Basri Durak, Durak Fındık A.Ş. Yönetim Kurulu Başkan Vekili Hüseyin Hilmi Durak, Durak Fındık A.Ş. Yönetim Kurulu Üyesi Kadir Durak, UTZ Country Representative Osman Yalçın TekinAslan, İkizce MYO Müdürü Hülya Solak ve basın mensupları katıldı.

Projenin amacının fındık tarımında çocuk işçiliğinin önlenmesi ve fındık hasadı süresince çocuklar için güvenli bir ortamda sağlık ve eğitim hizmetlerinden yararlanılmasının sağlanması olduğunu belirten Durak Fındık A.Ş. Yönetim Kurulu Üyesi Kadir Durak, ” Biz 2013 yılında 25 bin adet çuval dağıtarak aflatoksile ve çocuk işçiliği ile ilgili bir çalışma başlatmıştık. Yine 2015 yılında Ordu ili genelinde ilk ve orta dereceli okulları kapsayan 61 bin öğrencinin dahil olduğu bir resim yarışması düzenledik. Burada da çocuk işçiliğini önlemek için bilgilendirme yapmıştık. Yine 2017 yılında Tarım İl Müdürlüğü’ne 8 adet toplama makinesi hibe ettik. Bu projenin amacıda maliyeti düşürmek, aynı zamanda da çocuk işçiliği ile mücadele etmekti. Bu yılda İkizce Kaymakamlığı ile ortak bir proje yapmak istedik. Bu projede de Ordu ili İkizce İlçesi’ne fındık toplamak için gelen  ailelerin çocuklarını bir okulda toplayıp onları gün boyu meşgul edip eğitici faaliyetlerle bulundurmayı amaçlıyoruz  Aileleri bahçelerde fındık toplarken onlara hem eğitim verilecek hem de eğlenceli zamanlar geçirecekler. Aynı zamanda çocuklar sağlık taramasından geçirilecek” dedi.

İkizce Kaymakamı Ali Recai Yerlikaya ise ” Bilindiği üzere İkizce ilçemiz fındık tarımının en yoğun yapıldığı ilçelerin başında gelmektedir. Temmuz ayında başlayıp Eylül ayında son bulan fındık hasat döneminde İlçemize farklı coğrafi bölgelerden yaklaşık 4 bin civarında mevsimlik tarım işçisi gelmektedir. Bu misafirlerimiz ekonomimize büyük katkı sağlarken onların çalışma şartları en temel insani gereksinimlerini azami oranda karşılanması büyük önem arz etmektedir. Bu hedefle çıkarılan 2013 taksim üç sayılı Başbakanlık Genelgesi bir yandan Kamu yararlarına bir takım yükümlülükler getirirken bir yandan da Sivil Toplum Kuruluşları ve Özel Sektör temsilcileriyle iş birliğine gidilmesini tavsiye etmektedir. Bu kapsamda mevsimlik tarım işçiliği olgusunu en önemli sorunu olan ve bizim de bugün tanıtımını yaptığımız projenin ana hedefi Çocuk işçiliği gerçeğidir. Bu proje ile başta eğitim faaliyetleri olmak üzere sosyal aktiviteler ve sağlık taramalarıyla çocuklarımızın gelişimlerine katkı sağlamayacağımızı düşünüyorum” dedi.

Projenin Akademik Danışmanı Tuğba Kontaş proje hakkında bilgilendirme yaptı. Proje 5-14 yaş arası çocukları kapsayacak. Geçen yıl 340 çocuğun geldiği İkizce’de bu yılda 350 çocuğun geleceği tahmin ediliyor. Proje kapsamında ilçeye gelecek çocuklar sağlık taramasının ardından kişisel gelişim taramasından geçecek. Çocuklara eğitim modülleri uygulanarak kendini geliştirmesi hedefleniyor. Proje ayrıca mevsimlik tarım işçilerinin çocuklarıyla birlikte İkizceli çocukların buluşmasını da amaçlıyor.

 

 

Siz de yorum yapın, görüşlerinizi belirtin.