son haberler

Fındık Bahçesinde Maden Arıyorlar!

Yayınlanma Tarihi: 30 Ekim 2020 okunma

Fındık Bahçesinde Maden Arıyorlar!
Gündem
0

CHP heyetinin Üçpınar Mahallesi’nde yaptığı ziyarette sondaj alanı da incelendi. CHP Genel Başkan Yardımcıları Ali Öztunç ve Seyit Torun ile CHP Ordu Milletvekili Dr. Mustafa Adıgüzel Üçpınar’ın Bozdağ Mevkii’nde asker korumasıya devam eden sondaj alanında incelemelerde bulundu. Sondaj alanına giden yollar güvenlik güçleri tarafından kapatılırken Milletvekilleri ve bir gruba geçiş için izin verildi. Jandarma Asayiş ve Komando timlerinin sondaj alanına yaya ve araç trafiğine geçiş için izin vermediği görüldü.

CHP heyeti sondaj yapılan alana giderek çıkarılan numuneleri yerinde inceledi. Alanın girişinde ise “T.C. Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı Maden Tetkik ve Arama Genel Müdürlüğü Bentonik (Kil) Arama Sondajları” yazılı tabela dikkat çekti. Askerlerin güvenlik önlemi aldığı alanda mühendisler sondaj işlemlerini sürdürürken heyet sorumlu mühendisten çalışmlar hakkında bilgi aldı.

“Biz Kil Arıyoruz”

Gerekli izinlerin alınarak çalışmalara başlandığını ifade eden sorumlu Mühendis, “biz bentonit (kil) arıyoruz, bu bölgede bentonitin kalitesini ve rezerv durumunu tespit ediyoruz. MTA daha sonra rapor haline getirilecek. Daha önceden belirlenen 25 tane sondaj alanımız var. Altın ile bentonit madenleri ve laboratuvarları farklıdır. Bize belirlenen alanların Orman Bakanlığına bağlı olduğunu ifade ettiler, biz de kurum olarak Orman Bakanlığı’ndan izinlerimizi aldık” dedi.

“Vatandaşın Fındıklığında Aranıyor”

Sondaj çalışmalarının vatandaşın fındık arazisi içerisinde arandığını ifade eden Mahalle sakini Cemal Çatal “şuanda vatandaşımızın arazisi içerisindeyiz. Buradaki sondaj alanı arkadaşımızın 100 yıllık yeri. Burası her ne kadar Devlet kamu arazisi bile olsa üzerinde yaşayan arkadaşımız zilliyet hak sahibi kazanmıştır. Bu arkadaşımızın görüşü ve rızası alınmadan yapılan çalışma suçtur. Bahçenin sahipleri gözaltına alındı ve dün akşam serbest bırakıldı. Kendi bahçesine yapılan müdahaleye karşı çıktığı için gözaltına alındı. Üçpınar sınırları içerisinde iki adet kil madenimiz var. Ancak açılmış ocaklar varken buralar neden değerlendirilmiyor da yeni yerlerin arayışları içerisindeler. Bentonit adı altına altın arandığını düşünüyoruz. Altın madeni buraya 4 KM. Uzaklıkta. 40 hanenin yerleşim alanına 40 tane sondaj deliği kaldırır mı?” dedi.

CHP Genel Başkan Yardımcısı Seyit Torun “burada yapılan sondaj çalışmalarının ardından maden firmasına ihale ile verilecek. Burada çalışma başlatılacak. Sonuçta bu bölgenin doğası bozulacak. Biz buna müsaade etmeyeceğiz. Gerekli tüm mücadelemizi sürdüreceğiz” diye konuştu.

Torun ayrıca önceki gün yaşanan arbede de kolluk kuvetlerinin orantısız güç kullanması nedeniyle “gerekli hukuki mücadelemizi başlatıp, vatandaşlarımızın hakkını savunacağız. Bu işin peşini bırakmayacağız” dedi.

Sondaj alanında yapılan incelemelerin ardından asker barikatı önünde bekleyen köylülere seslenen CHP heyeti köylülerin yanında olduklarını haklı mücadelelerinde sonunda kadar destek vereceklerini ifade ettiler.

Heyet daha sonra Yeşilkent-Darahta Mahallesi’ndeki sondaj alanını da inceledikten sonra Ünye’ye döndü.

 

 

 

 

 

Siz de yorum yapın, görüşlerinizi belirtin.