son haberler

Fındık Hasadı Başladı

Yayınlanma Tarihi: 6 Ağustos 2020 okunma

Fındık Hasadı Başladı
Gündem
0

Karadeniz’in önemli geçim kaynağı olan Fındık ürünü için üretici hasada başladı. Sahil kesimlerde 7 Ağustos olarak açıklanan fındık, güneşin etkisiyle erken olgunlaşmaya başlayınca hasat da erken başladı.

“Biz İşçi Sorunu Olduğu İçin Biraz Erken Başladık”

Ünye’nin sahil kesiminde üreticiler bahçede fındık toplarken fiyatının erken açıklanması yüzleri güldürdü. Fındık Üreticisi Ahmet Çalışkan, “bu yıl hasada başladık. Fındık olgunlaştı ama dökülmeye başlamadı. Biz işçi sorunu olduğu için biraz erken başladık. Koronavirüs Salgını nedeniyle dışarıdan işçi almaya pek sıcak bakmıyoruz. Bu yüzden tanıdık, eş dost ile fındık toplamaya başladık. Ekonomik olmadığını biliyoruz. Ancak yapacak birşeyimiz yok” dedi.

“Fındığa Verilen Fiyatta Bizim İçin Makul Bir Fiyat”

Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın fındık fiyatının açıklamasından dolayı mutlu olduklarını dile getiren Çalışkan, “Sayın Cumhurbaşkanımızın fındık hassasiyetini biliyoruz ve takip ediyoruz. Fındığa verilen fiyatta bizim için makul bir fiyat. 22 TL’den sezonun başlaması biz üreticiler için sevindirici” diye konuştu.

“Fındığı Toplamak Kadar Harmanda da İyi Kurutulmalı”

Fındık toplamanın yanı sıra kurutmanın da büyük öneme sahip olduğunu belirten Ünye Ziraat Odası’nda görevli Fındık Danışmanı Ziraat Mühendisi İbrahim Hakan Gün ise “Bölgemiz her sene Ağustos ayının ilk haftasından itibaren fındık hasadına başlıyor. Fındığı toplamak kadar harmanda da iyi kurutulmalı. Biz özellikle fındığın toplandıktan bir süre daha kavşaklı haliyle kalmasını ve kurutulmasını, patozdan sonra da fındığın yerden yüksek kurulmasını istiyoruz. Bizim en büyük korkumuz aflatoksin. Çünkü fındıkta verim kaybına neden oluyor. Ürün kayıplarının %10’ları bulduğu aflatoksine karşı fındığı harmanda yerden yüksek bir şekilde kurutmalıyız. Bunun için de Ünye Ziraat Odası olarak geçen yıl bir uygulamamız oldu. Genelde klasik yöntem altına örtü, üstüne fındık ve yağışlı havalarda tekrar üstüne örtü yapılıyor. Bu da fındığın nem ve rutubete maruz kalmasına neden oluyor. Ancak fındığı yerden belle bir mesafe kaldırdığımız zaman bu tehlikeler ortadan kalkıyor. Bunun önüne fındık kurutma sehpası ile geçebiliyoruz. Bu konuda üreticilerimiz Ünye Ziraat Odamızdan gerekli bilgileri alabilir. Böylelikle fındığımız TMO ve tüccara satılırken verim kaybı yaşamadan satılır. 2020 sezonunun üreticilerimiz için iyi geçmesini diliyoruz” diye konuştu.

 

 

Siz de yorum yapın, görüşlerinizi belirtin.