son haberler

İtalyan Firmasından Fındık Oyunu!

Yayınlanma Tarihi: 1 Şubat 2016 okunma

İtalyan Firmasından Fındık Oyunu!
Gündem
3

Türkiye’nin köklü fındık tüccarı Oltan Gıda’yı satın alan İtalyan çikolata devi Ferrero Grubu’nun Türkiye’de fındığın fiyatını kırmak için alımları yavaşlattığı öne sürülüyor.

Yaz ayında 15 TL’yi gören fındık fiyatları son günlerde dibe vurdu. 9 TL’ye kadar düşen fındık fiyatları üreticiyi isyan etme noktasına getirirken, fındık fiyatının düşme sebebinin ise İtalya firma Ferrero Grubu’nun alımı yavaşlatmasından kaynaklandığı iddia edildi.

Fındıktaki düşüş çiftçiyi endişelendirirken piyasadaki fındığın büyük bir kısmının adeta zararına satıldı. Bazı fındık tüccarları emanetçi sistemini devreye sokarak çiftçinin elinden aldığı fındığın düşeceğini bilerek erkenden emanete aldı. Fiyatların düşmesinden dolayı harekete geçen Türkiye Ziraat Odaları Birliği, Tarım Bakanı Faruk Çelik ve Numan Kurtulmuş ile görüştüler. Görüşme sonrası açıklama yapan Bakan Çelik ile Kurutulmuş, gerekirse Toprak Mahsulleri Ofisini devreye sokacaklarını ve 50 bin ton fındığı alacağını kaydetmesi fındığın az da olsa artışa doğru geçmesini sağladı.

Fındığın üzerinden büyük oyun oynandığını ifade eden uzmanlar,  “Fındık şu an masa üzerinde büyük bir çekişme içerisinde. Fındığın yurt dışına satış fiyatı 20 ile 22 TL arasında değişirken bugün ülkemizde ise 9 TL’ye satılıyor. Bugün çiftçiye ve tüccara patronların ceza verişinden dolayı fiyat tek tanelere düştü. Fındığın fiyatı yaz ayında çift hanelerden açılınca patronlar buna tepki gösterdi. Onların asıl amacı fındığı tek hanelerde satmak. Türkiye’nin en büyük fındık tüccarı Ferrero Grup, Türkiye’deki fındık piyasasını düşürmek için harekete geçerek alımı yavaşlattı. Bu da fiyatların düşmesine neden oluyor.” şeklinde konuştular.

Fındığın tek hanelerde oluşu sunidir diyen Ziraat odası yetkilileri, Çiftçi halen direniyor, Türkiye Ziraat Odaları Birliği’nin Tarım Bakanı ile görüşmesi sonucu piyasadan TMO aracılığı ile 50 bin ton fındık alımı düşünülüyor. Fakat fiyat belirlenmediği için halen bir tedirginlik var. Serbest piyasa çok güzeldi ama sahipsiz bırakırsanız böyle yerde sürünür. Çiftçinin fındığı toplamasını maliyetini kimse sormadı. Bir kilo fındığın toplanmasından pazara inişine kadar olan süreçteki maliyeti 7 TL 50 civarında. Tarım işçilerinin ücretlerini, ilaç, gübre ücretleri hiç hesap edilmiyor. Çiftçi sahipsiz. Serbest piyasa elinde kepçeyle çiftçinin kafasına vuruyor” diye konuştular.

Kaynak: Gazete Gerçek

3 Yorum

Siz de yorum yapın, görüşlerinizi belirtin.