son haberler

Güney; Fındığa Alternatif Yoktur

Yayınlanma Tarihi: 14 Mayıs 2018 okunma

Güney; Fındığa Alternatif Yoktur
Ekonomi
0

Ünye’de 14 Mayıs Dünya Çiftçiler Günü nedeniyle bir etkinlik düzenlendi.

Ünye Ziraat Odası ve Ünye Gıda, Tarım ve Hayvancılık İlçe Müdürlüğü’nün organize ettiği program kapsamında İYİ Tarım uygulaması yapan ve bu konuda devlet desteği alan Ünye’nin çeşitli mahallelerinden çiftçiler Yüceler Mahallesi Kalafatlar Mevkii’nde İYİ Tarım Uygulaması yapan Mahir Şahin’in harmanında bir araya geldi.

Programa çiftçilerin yanı sıra Ünye Kaymakamı Ümit Hüseyin Güney, Ordu İl Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdür Yardımcısı Ersin Soydan, Ünye İlçe Müdürü Ferda Yıldırım, Ünye Ziraat Odası Başkanı Osman Sarıkahraman, Bitkisel Üretim Şube Müdürü Nusret Şahin, Koordinasyon Şube Müdürü Ahmet Ultav ve bazı daire amirleri katıldı.

Programda konuşan Ünye Ziraat Odası Başkanı Osman Sarıkahraman 14 Mayıs Dünya Çiftçiler Günü’nü her yıl Ankara’da düzenlenen etkinliklerle kutladıklarını ancak bu yıl seçim arefesinde olan Türkiye’de her bölge kendi programını düzenlediğini belirterek bu kararın da Türkiye Ziraat Odaları Birliği Genel Başkanlığı tarafından alındığını söyledi. Başkan Sarıkahraman sözlerini şöyle sürdürdü; Oda olarak 4 kadrolu personel, 1 sözleşmeli personel, 3 tarım danışmanı ziraat mühendisi ile çalıştırmaktayız. 25 bin aktif üyemize ve odamıza kayıtlı olmayan çiftçilerimize hizmet etmeye çalışıyoruz. Bugün İyi Tarım uygulamasına katılan çiftçilerimizi misafir ettik. Fındık kapçıklarını yakmayalım, evsel atıklarımızı fındık kapçıklarımızı bir havuzda biriktirelim. Bir sene sonra elimizde çok kaliteli gübre olacak. Eğer yöntemini öğrenmek isterseniz odamıza bekleriz” dedi.

Ünye Gıda, Tarım ve Hayvancılık İlçe Müdürü Ferda Yıldırım ise, ” TÜİK’in son 10 yıllık fındık üretim ortalaması dikkate alındığında Türkiye’nin yıllık ortalama 550 bin ton fındık üretimi yaptığı görüldü. Bu da dünyanın %65-70’i demek. Ünye’de ise yıllık 25 bin ton üretimle dünyanın %3,5’luk fındık ihtiyacını karşılıyor. 29 bin 671 hektar alanla fındık dikili alanların en geniş olduğu ilçe konumundadır. Üretim ve dikim alanında lider olmasına rağmen verim açısından aynı şeyleri söylemek maalesef mümkün değil. Dünyada dekar başına 300kg fındık alınırken bizde 90 kg. Bu verim düşüklüğünün sebepleri arasında fındık bahçelerinin yaşlılığı, hastalıklar ve parçalı araziler başrol oynuyor. Dekar başına 10kg artış sağlasak bu Ünye için 25 milyon lira ilave kazanç anlamına gelir” dedi.

Ünye Kaymakamı Ümit Hüseyin Güney yaptığı konuşmada Dünya’da gelişen ülkelerin tarıma bakış açısını değerlendirdi. Güney, “Hiçbir gelişmiş dünya ülkesi yoktur ki sanayide, turizmde finans sektöründe çok güçlüyken tarımda da o denli güçlü olmasın. Çizgi filmlerini izlediğimiz Heidi’nin İsviçre’nin 100 yıl geçmişinde kaldığını düşünürken hala capcanlı yaşadığını görürsünüz. Zürih’e gittiğinizde ahır kokuları sizi şaşırtır. Bir ülke Sanayide, turizmde, teknolojide ne kadar gelişirse gelişsin tarım en önemli ve en stratejik üretim alanıdır. Her şeyin bir ikamesi vardır ama kimse birkaç günden fazla aç kalamaz.

Gelişmiş ülkelerde, gıdada ve tarımsal üretimde istikrar ve verimlilik en öncelikli konular arasında yer alır. Bizim eksiğimiz ise bu gelişmelerin münferit kalması. Gerçek anlamda eline diken batan, toprağının yolunu bilen, tüm sene tarlasıyla ilgilenen çiftçiye ihtiyacımız var. 11 ay boş gezip bir ay topladığı fındıktan medet uman çiftçi değildir. Köylü eşittir çiftçi değildir. Köylülük sosyolojik bir kavramdır, çiftçilik uzmanlığı gerektirir. Ben alternatif ürünleri kesinlikle desteklemiyorum. Ünye’nin tarım ürünü fındıktır. Biz fındıkla ilgili yapmamız gerekenlerin kaçta kaçını yapmışız? Biz üzerimize düşeni yapmış mıyız da fındığa küsüp alternatif arıyoruz? Yapacaklarını yap sonra alternatif ara. Zaten tarım arazilerimiz kıt, parçalı, dağınık. Bir de bunun üstüne alternatif ürün denemesi için farklı ürünlere yönelirsek daha da sağılırız. Hobi tarzında olabilir ama hiçbir şey fındığa alternatif olamaz. Eğer üstümüze düşeni yapmadan fındığa kabahat bulursak, yarın bugünleri ararız” diye konuştu.

Programda konuşmaların ardından Yeşilkent Şehit Mustafa Güler Okulu Halk Oyunları Ekibi’nin gösterileri yer aldı.

Ordu İl Gıda, Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğünden gelen ziraat mühendisleri çiftçilere iyi tarım uygulamaları hakkında bilgilendirme de yaparken program ikramlarla sona erdi.

 

 

 

Siz de yorum yapın, görüşlerinizi belirtin.