son haberler

Gürcü İşçiler İzinsiz 3 Ay Çalışabilecek!

Yayınlanma Tarihi: 16 Ağustos 2019 okunma

Gürcü İşçiler İzinsiz 3 Ay Çalışabilecek!
Gündem
0

Çay ve fındık hasadı için Gürcistan’dan gelen mevsimlik işçiler izinsiz bir şekilde 90 gün boyunca çalışabilecek.

Gürcistan Başkonsolos Yardımcısı Giorgi QUSHITASHVILI, fındık sezonunda çalışacak mevsimlik işçiler konusunda bilgilendirme yapmak üzere Ünye Acara Gürcü Dostluk ve Kültür Derneğini ziyaret etti.

Ünye Acara Gürcü Dostluk ve Kültür Derneği Başkanı Mehmet Ali Gürsoy ile bir araya gelen Gürcistan Başkonsolos Yardımcısı Giorgi QUSHITASHVILI, Gürcistan’dan gelen mevsimlik işçilerin ve bu işçileri çalıştıran arazi sahiplerinin, yapılan herhangi bir kontrol sırasında ceza almamaları ve SSK’dan ücretsiz faydalanmaları için doldurulması gereken formun tanıtımını yaptı.

Samsun, Ordu, Giresun, Trabzon, Rize ve Artvin illerini kapsayan bu uygulamadan faydalanarak 3 ay boyunca karşılaşacakları cezai işlemlerden muaf olmak isteyen Gürcü işçiler ve arazi sahipleri, Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı Web sayfasından ilgili formu dolduracaklar ya da aşağıdaki formları doldurarak muhtarlara teslim edecekler.

Ünye Acara Gürcü Dostluk ve Kültür Derneği Başkanı Mehmet Ali Gürsoy “Bildiğiniz gibi fındık sezonu başladı. Bayramdan sonra tam anlamıyla bölgemizde fındık toplanmaya başlanacak Yıllardır Türkiye’de yabancı işçi çalıştırma bir sorundu. Türkiye ve Gürcistan Devleti’nin kendi arasında yaptığı bir anlaşma gereği yılda 90 gün Gürcistan’dan gelen mevsimlik fındık toplama işçileri için bir kolaylık sağlandı. Bu kolaylıktan faydalanmak için bir form doldurulması gerekiyor. Arazi sahipleri ile çalıştırılan işçiler bu formu, Sosyal Güvenlik Kurumu sayfasından ya da elden doldurup muhtarlıklara teslim ederek, yabancı işçi çalıştırmaktan herhangi bir cezai işleme tabi tutulmayacaklar. Bu uygulama ile burada çalışan yabancı işçilerin ve çalıştıran arazi sahiplerinin ceza almaları engelleniyor. Bu uygulama geçen yıl yürürlüğe girdi ama halkımız bilmediği için faydalanamadı. Geçtiğimiz yıl birçok kişi bu nedenden dolayı cezaya mahkum kaldı. Gürcistan Trabzon Konsolosluğu bir araya geldi ve bu formları bize sundu. Bizde bu formları arazi sahibi çiftçi arkadaşlarımıza dağıtacağız ve mağduriyeti engelleyeceğiz. Aynı zamanda bu uygulama ile çalışan işçiler kayıt altına alınmış olacak. Bundan dolayı bir vergi ya da ceza ödeme durumunda da kalmayacaklar. Bu uygulama sadece fındık toplama işi için değil bahçede yapılan diğer işler için de geçerli. Formu dolduranlar 3 ay içinde bahçede çalıştıkları her iş için cezadan muaflar” dedi.

Gürcistan Başkonsolos Yardımcısı Giorgi Qushıtashvılı ise “Türkiye Cumhuriyeti İçişleri Bakanlığı ile Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı sayesinde bu uygulama geçen sene yürürlüğe girdi. Bu uygulama Samsun, Ordu, Giresun, Trabzon, Rize ve Artvin illerini kapsıyor. Fındıkta çalışacak mevsim işçileri 90 gün süre içerisinde muaf tutulacaklar. Herhangi bir vergi ya da ödeme olmayacak . Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı Web sayfasında hem Türkçe hem Gürcüce olarak bu dilekçe doldurulabiliyor. Bu dilekçeleri dolduran hem arazi sahipleri hem de işçiler, 3 ay boyunca yapılan herhangi bir kontrol sırasında ceza almayacaklar” dedi.


Siz de yorum yapın, görüşlerinizi belirtin.