son haberler

İki Ziyarette 3 Sorun; Fındık, Hazır Giyim ve Süpermarket

Yayınlanma Tarihi: 18 Ekim 2017 okunma

İki Ziyarette 3 Sorun; Fındık, Hazır Giyim ve Süpermarket
Gündem
0

Ünye Kaymakamı Ümit Hüseyin Güney Terziler Odası ile Gıda Maddeleri Satıcıları Esnaf Odalarını ziyaret etti. Esnafların sorunlarını yerinde dinleyen Güney, sorunların çözümü için yapılması gerekenleri başkanlarla istişare etti.

Terziler Hazır Giyimle Mücadele Ediyor

Ünye Terziler Odası Başkanı İsmet Çat odaya bağlı terziler ve kuaförlerin sorunlarını dile getirdi. Hazır giyim sektörünün her geçen gün büyüdüğünü ve terzi esnafının bu sektörle mücadele edemediğini ifade eden Başkan Çat, “sanayileşme ve teknoloji hazır giyimi getirdi. Ancak biz terzilerin işlerine sekte vurdu. Eskiden okul dönemlerinde öğretmenlere kıyafet yetiştiremezken şimdilerde özel giyim isteyenlerin sayısı oldukça azaldı. Bununla beraber çırak sorunumuz da gün yüzüne çıktı. Bu konu eğitim sisteminde çırak kalfa sorununa çözüme yönelik düzenleme yapılması gerekiyor” dedi.

Rahat Giyim İsteyenler Terzileri Tercih Ediyor

Ünye Kaymakamı Ümit Hüseyin Güney ise sanayileşmenin getirdiği hazır giyimin her bedene uymadığını ifade ederek, “ne kadar makineleşme olsa da, sıfır hata olsa da her insan bedeninin farklılığı olduğu için hazır giyim buna çözüm değil. Terzilerde kendi bedenimize göre yapılan giysiler, ayakkabıcılarda kendi ayağımıza göre yapılan ayakkabılar daha kullanışlı ve rahat. Ancak rahatına düşkün insanların yeniden terzilere yöneldiğini görüyoruz” dedi.

Süpermarketler Sokaklara Girdi

Kaymakam Ümit Hüseyin Güney’in bir sonraki durağı Ünye Gıda Maddeleri Satıcıları Esnaf Odası oldu. Başkan Orhan Okuyan üye esnafların sorunlarını dile getirerek, “Esnafın işleri iyi diyemiyoruz. Bunun iki nedeni var. Birincisi bölgemizde insanlar fındık fiyatına göre bütçe yaparlar. Geçen yıl 13-14 TL’den satılan fındık bu yıl neredeyse yarı yarıya düştü. O yüzden evdeki hesap çarşıya uymadı. Kimsenin hesabı tutmadı. Fındık fiyatının beklenenden düşük olması yatırım yapacak olan esnafımızın planlarını suya düşürdü. Bu nedenle makas açık kaldı. İnsanlar artık hesabına göre harcama yapıyor. Bir diğer sebebi ise Süpermarketler artık bakkal gibi sokak aralarına kadar girdi. Bizim esnafımızı bayağı bir sarstı. Süpermarketler zinciriyle bakkal esnafımızın mücadele etmesi mümkün değil. Alım ve satımda belli bir standardı da yakalamışlar. Bizim tek avantajımız kendi evinin altında dükkan işlettiği için kira vermiyor. Genel başkanlığımızla yaptığımız görüşmeler sonucunda süpermarketlerin belediye sınırları içerisinde sayılarının sınırlandırılması konusunda görüştük ancak bu davayı da kazanmışlar. İnşallah hayırlısı olur diyorum esnaf arkadaşlarımız adına” dedi.

Bir Alanda Yoğunlaşan İşletmeler Daha İyi İş Yapıyor

Gıda maddeleri esnafının sorunlarını kendilerinin de gördüğünü ifade eden Kaymakam Güney bu konuda şunları söyledi; “Türkiye’de zincir marketler kuruldu herkesin özellikle esnaf kesimin şikayet ettiği bir olgu haline geldi. bizim bu değişime karşı direnmemiz pek mümkün görünmüyor. Ama dediğiniz gibi geçici çözümler olur ama bu da kalıcı değil. Ancak kalıcı çözüm için bu değişimi okuyup alternatifler aramaktır. Dışarıdan gelen birisi olarak Ünye’de şunu gözlemleyebiliyorum. Marketçilik anlamında bir ara bakkallar da kendilerine ‘market’ dedi. Her şeyi satan küçük bakkal, büfe kahvaltıcı, peynirci, şarküteri gibi butikleşmeye gitti. Bu durum da butik ürünler, organik ürünler, yerel ürünler şeklinde bir akım başlattı. Bu akımı suistimal etmeden yakalayıp bir alanda yoğunlaşan işletmeler de sanki daha iyi iş yapıyor gibi bir görüntü var.”

Siz de yorum yapın, görüşlerinizi belirtin.