son haberler

Kadına Yönelik Şiddete Karşı Uluslararası Mücadele ve Dayanışma Günü

Yayınlanma Tarihi: 25 Kasım 2019 okunma

Kadına Yönelik Şiddete Karşı Uluslararası Mücadele ve Dayanışma Günü
Gündem
0

Ünye Kent Konseyi Başkanı Mimar Sevindik Diktepe Demir 25 Kasım Kadına Yönelik Şiddete Karşı Uluslararası Mücadele ve Dayanışma Günü nedeniyle yaptığı açıklamada kadına şiddette dikkat çekti.

Başkan Demir açıklamasında şu ifadelere yer verdi; “Kadına yönelik şiddet günümüzde bütün acımasızlığıyla artarak devam etmekte; kadınlara eşleri ve aile bireyleri ve savaş alanlarında devletler tarafından da şiddet uygulanmaktadır.

Ne yazık ki şiddetin sonuçları dünyanın her yerinde kadınlar için aynıdır; yüzlerce kadın ve kız çocuğu evlerinde, işyerlerinde fiziksel ekonomik cinsel duygusal şiddete, tecavüz ve tacize maruz kalmakta ve fuhuşa zorlanmakta, korku ve tehdit altında yaşamlarını sürdürmeye çalışmaktadır.

Ülkemizin 2011 yılında imzacısı olduğu BM İstanbul Sözleşmesi’ ne uygun olarak ve 6284 sayılı yasa çerçevesinde, şiddet gören kadınlara etkin koruma sağlanmalıdır. Şiddet nedeniyle bir kadının yaşamını yitirmesi devletin sorumluluğudur.

Şiddet ve cinayet sadece kadın ve erkeğin değil, toplumun bütününü ilgilendiren sosyal bir problemdir. Şiddet, ,sosyal, ekonomik, psikolojik, ruhsal, bedensel ve kültürel boyutlarda değerlendirilerek şiddete çözüm aranmalıdır. Şiddetin önlenmesi için toplumun her kademesine bireysel kurumsal tüm taraflara önemli sorumluluklar düşmektedir. Şiddetin önüne sadece kanunla değil, eğitim ve zihniyetin değişikliğiyle geçilebilir.

Şiddeti uygulayan genelde erkektir ve bu konuda olayın yanlışlığını idrak etmesi ve şiddetten vazgeçmesi için erkeğin eğitilmesi gerekmektedir. Aile ve toplumda yetiştirilme sorunlarının aşılması için temel eğitimde bu konular öğretilmeli, toplumsal cinsiyet eşitliğine dair eğitimler verilmelidir.Kadının ekonomik özgürlüğü için çalışmasının önündeki engeller kaldırılmalıdır. Kadın eğitilmeli ve eğitilen kadının güçlenmesine fırsat verilmelidir. Kadının aile ve toplumda birey olarak dikkate alınması ve değer verilmesi, toplumda cinsel eşitliğin idrak edilmesi sağlanabilir. Şiddetin önlenmesindeki gelişmeler öz değerlerine sahip insanların yetiştirilmesi ile mümkün olacaktır. Ancak öz değerlerine sahip insanların kuracağı sağlam aileler ile bu sorun aşılabilir. Kadına yönelik şiddet insan hakları ihlalidir, bir insanlık suçudur ve ayıbıdır; kime neden ve nasıl uygulanırsa uygulansın hiçbir şiddet kabul edilemez ve gerekçesi olamaz.  25 Kasım Kadına Yönelik Şiddete Karşı Uluslararası Mücadele ve Dayanışma Günü’nde Kadına karşı şiddet ve haksızlıkların son bulmasını dileğiyle  Kadına Şiddete Hayır…”

 

 

Siz de yorum yapın, görüşlerinizi belirtin.