son haberler

Kıran BM Toplantısı’nda Konuştu

Yayınlanma Tarihi: 9 Ekim 2019 okunma

Kıran BM Toplantısı’nda Konuştu
Gündem
0

Dışişleri Bakan Yardımcısı Kıran, “Mülteciler ve mültecilere ev sahipliği yapan ülkeler yalnız bırakılmamalıdır” dedi.

Bakan Yardımcısı Kıran, Birleşmiş Milletler Mülteciler Yüksek Komiserliği (BMMYK) 70. icra komitesi toplantısı marjında vatansızlık konusunda yapılan üst düzeyli toplantıda konuştu.

Dışişleri Bakan Yardımcısı Yavuz Selim Kıran, “Mültecilere ev sahipliğinde lider olarak Türkiye, mültecilerin acılarını dindirmeye yönelik küresel çabaların öncülüğünü yapmaktadır. Bu görev karşısında, adil yük paylaşımını güçlü bir şekilde savunuyoruz. Mülteciler ve mültecilere ev sahipliği yapan ülkeler yalnız bırakılmamalıdır.” dedi.

Birleşmiş Milletler (BM) Cenevre Ofisi’nde gerçekleşen toplantıda Kıran, “Vatansızlık durumunu sona erdirmek, hem iddialı hem de aynı zamanda erdemli bir hedeftir. Herkesin bir devletin vatandaşı olma hakkı vardır.” ifadesini kullandı. Dünyada, yaklaşık 12 milyon kişinin vatansız olduğunun tahmin edildiğini aktaran Kıran, “Bizim için daha da çarpıcı olan husus, BMMYK tahminlerine göre, her üç vatansız kişiden birinin çocuk oluşudur.” diye konuştu. Kıran, Türkiye’nin BMMYK’nin “#Ibelong” (Aitim) kampanyasını tümüyle desteklediğinin altını çizerek, kampanyanın ilk 5 yılında kaydedilen ilerlemeler sayesinde, yaklaşık 170 bin vatansız kişinin vatandaşlık kazandığını söyledi. Türkiye’nin, kendi adına vatansızlığı azaltmak ve nihayetinde sonlandırmak için elinden geleni yaptığını vurgulayan Kıran, bu bağlamda Türkiye’nin 2015’te 1954 tarihli Vatansız Kişilerin Statüsüne İlişkin Sözleşme’ye taraf olduğunu anımsattı. “Çabalarımız sayesinde Türkiye’de çok az sayıda vatansız insan bulunmaktadır.” diyen Kıran, Türk Vatandaşlık Kanunu uyarınca, Türkiye’de doğmuş, annesinin ve babasının uyruğunu doğumla alamayan kişiye Türk vatandaşlığı verildiğini anlattı.

Siz de yorum yapın, görüşlerinizi belirtin.