son haberler

Kıranlı Tehlikeye Dikkat Çekti

Yayınlanma Tarihi: 26 Şubat 2020 okunma

Kıranlı Tehlikeye Dikkat Çekti
Gündem
0

Türkiye Teknikerler Derneği Ordu İl Başkanı Musa Kıranlı yaptığı açıklamada, gıda teknikerlerinin işsizler bırakılarak gıda denetimindeki sağlık tehlikesine dikkat çekti.

Başkan Kıranlı’nın açıklaması şu ifadelere yer verdi;

“Teknolojinin gelişmesi ile günümüz ülkesinde gıda hileleri artış göstermiş buna bağlı olarak da insan sağlığını hiçe sayan adı sanı bilinmeyen gıda firmalarından tutunda marka yapmış ünlü gıda firmalarına kadar geniş bir alana üretici işletmelerin, gıda teröristlerinin sayısı da hızla artmıştır.

Son günlerde ulusal basında sıkça rastladığımız sahte ve insan sağlığına zararlı ürünler ile ilgili Tarım ve Orman Bakanlığının yaptığı teşhir çalışmalarında da bu görülmektedir.

Bu gıda terörü ve teröristlerine dur diyebilecek uzman kişilerin yetiştirilmesi amacıyla oluşturulmuş, her yıl binlerce mezun olan Gıda Teknikerliği meslek dallarında üniversite eğitimi alan bu meslek grubu arkadaşlarımız gerek kamu gerekse özel sektörde etkin ve yetkin bir şekilde istihdam edilmesi gerekirken tüm branş teknikerlerde olduğu mağduriyet söz konusudur. “ Tarım ve Orman Bakanlığı tarafından, 6.12.2019 Tarih Ve 30970 Sayılı Resmi Gazete’de Yayınlanan “Gıda Ve Yem İşletmelerinde Çalıştırılması Zorunlu Meslek Mensuplarının Belirlenmesine Dair Tebliğ” ile yalnız lisans mezunlarına 25 iş kolunda yetki verilmesi ön lisans mezunu gıda teknolojisi bölümü mezunlarını işsizler zümresine dahil ediyor.

İşsizlik ve istihdamın en büyük sorun olduğu Dünyamız da maalesef ki yıllardır kendi imkanları ile iş bulan, istihdam sağlayan, ülke için katma değer sağlayan üreten her branş teknik eğitim almış olan tekniker arkadaşlarımızın elindeki imkanlara göz koyulmaktadır. Ülkemizde kendi Üniversitelerimizde teknik eğitim alan tekniker arkadaşlarımızın aldıkları eğitim yeterli görülmüyor, bir veya iki haftalık eğitimler verdirilerek sertifikalarla ucuz ve kalitesiz işçilik yaratılıyor, her türlü yaşam hakları tehlike altına sokuluyor. İşsizlik ve istihdamın en önemli sorun olduğu Ülkemizde, Yönetmelikte değişiklik yapanların hangi gerekçe ile bunu yaptıklarını sormak istiyoruz.

Çıkarılan yeni yönetmelik ile Gıda teknikerlerinin Gıdaların Üretimi, Tüketimi ve Denetlenmesine Dair Kanun Kapsamında sorumlu yönetici olma yetkileri alınarak bu haktan mahrum bırakılarak 5 – 10 15 yıldır sektörün içinde çalışan Gıda teknikerleri işsizliğe mahkum edilip mağduriyete neden olunuyor.

21 – 23 Şubat Alanya’da Ülke genelinde Ordu ilimizin de temsil edildiği 25 e yakın Tekniker Dernek Başkanlarının katılımları ile yapılan Türkiye Coğrafi Bölgeler Federasyonu ve Türkiye Teknikerler Konfederasyonu Kurulma Çalıştayında bu çok önemli konuyu dile getiren Iraz Umuç, Şebnem Çelik, Gurbet Alpar ve Yasemin Yaman hanımefendi ve diğer tekniker arkadaşlarımıza bigilendirmeleri için  teşekkür ediyoruz.

Tebliğin yeniden gözden geçirilmesini, Tebliğin Ek1 listesinin, 29.Maddesinde belirlenen meslek grupları arasında devlet üniversitelerinde okutulmakta olan gıda teknolojisi bölümüne yer verilmesinin Ülkemizin geleceği ve milletimizin sağlığı için önemli olduğunu düşünüyoruz. Tarım ve Orman bakanlığımız ve Sayın Cumhurbaşkanımızın ilgilerini bekliyoruz ki buna da inanıyoruz.

Hiçbir branş tekniker arkadaşlarımız yalnız ve sahipsiz değildir. Edirne’den Kars’a tüm tekniker arkadaşlarımız öncelikle kendine sahip olabilecek bilgi ve donanımda olup bugün mağduriyet yaşandığında yapılan araştırmalar sonrasında da olsa ulaşılan bir Mesleki Örgütümüz Teknikerler Derneklerimiz mevcuttur. Ateş düştüğü yeri yakar misali her branşta olduğu gibi bugünde Gıda Teknikerleri hakları elinden alınarak mağduriyet yaşamaktadır. Bu haksızlıklar bizim kaderimiz değildir. Bunda bizlerin ihmalkarlığıda yoktur. Ülkemizin hukuk devleti ilkesini benimseyerek bizler hukuk çerçevesinde haklarımız için mücadelemizi yapmaya gayret ediyoruz. Eksikliğimiz birlikte olamamızdandır. Ülke genelinde bugün kü TUİK resmi rakamlara göre sayıları Üç milyonun üzerinde olan tekniker arkadaşlarımızı illerinde kurulu olan Tekniker Derneklerine kayıt olmalarını, illerinde dernek olmayanların yakın illerde var olan derneğe üye olmalarını o da yok ise bulundukları illerde derneklerini kurarak Tekniker Ünvanımıza ve haklarımıza sahip çıkmalarını bekliyoruz.

Adımız Elektrik, Makine, İnşaat, Sağlık, Gıda vs olsa da Soyadımız Teknikerdir. 06.12.2019 Tarih Ve 30970 Sayılı Resmi Gazete’de Yayınlanan ‘’Gıda Ve Yem İşletmelerinde Çalıştırılması Zorunlu Meslek Mensuplarının Belirlenmesine Dair Tebliğ‘ ile sonucunda her branşta olduğu gibi bugün de Gıda Teknikerleri arkadaşlarımızın yaşadığı mağduriyette Başta Ankara Genel Merkezimiz olmak üzere ORDU Teknikerler İl başkanı ve Tüm il Teknikerler Dernekleri başkanları ve yönetim kurulları olarak Gıda teknikerleri arkadaşlarımızın yanlarında olduğumuzu bildiriyor ve ilgili bakanlık bazında ve sayın Cumhurbaşkanımıza konu hakkında gerekli bilgilendirme dilekçemizi göndereceğimizi, beraberinde hukuki takibi yapacağımızı  Ordu yerel basınımız kanalıyla tüm Türkiye ye duyuruyoruz.

Yasa ve yönetmelikler mağduriyet için değil, daha yaşanabilirlik ve çözümler için çıkarılır. Bu çıkarılan Tebliğ ile Ön lisans mezunu 10 binlerin üzerinde Gıda Teknikeri arkadaşlarımız konaklama tesislerinde istihdam imkanları ellerinden alınarak maddi ve manevi hak kayıplarına neden oluyor.

Eğer bir Ülke kalkınmak gelişmek istiyorsa, nitelikli eleman hizmetine sahipse, kaliteli mal ve ürün kullanmak istiyorsa, teknolojinin ileri seviyesinde olmasını istiyorsa, sağlıklı besinler tüketip sağlıklı yaşamak istiyorsa, kısacası sağlıklı ve güvenli yaşam istiyorsa teknikerlerin yaşadıkları sorunların çözümünde destek verilmelidir. Teknikerler Ülkemize katma değer üreten, mesleki donanıma sahip, ömrünün 14 yılını icra etmek istedikleri meslekleri için harcamış nitelikli bireylerdir.

Bir taraftan her ilde, ilçede MYO ları açılıp mezun sayısı artırılırken diğer taraftan çalışma hayatından soyutlamak tezat teşkil etmektedir. Bu Anayasamızın 49. Maddesi İnsan haklarına aykırı olup Anayasamızın 49. Maddesinde yer alan çalışma hakkını kısıtlama anlamına gelmektedir.

Yasa çıkarıcılarının TBMM de Milletvekillerimizi bu mağduriyet karşısında Ülkenin kalkınması ve gelişmesinde önemli olan endüstri ve sanayinin üretici iş gücü teknik öğrenimli teknikerlerin yanında olmaya davet ediyor, Tarım ve Orman Bakanlığının 2019 – 48 nolu tebliğin tekrar gözden geçirilerek yanlıştan dönülmesini talep ediyoruz.”

 

Siz de yorum yapın, görüşlerinizi belirtin.