son haberler

Kıranlı’dan Açıklama; Sorun İşsizlik değil Mesleksizlik’dir!

Yayınlanma Tarihi: 19 Eylül 2020 okunma

Kıranlı’dan Açıklama; Sorun İşsizlik değil Mesleksizlik’dir!
Gündem
0

Ordu Teknikerler Derneği Başkanı Musa Kıranlı TÜİK’in açıkladığı İşsizlik verileriyle ilgili değerlendirmede bulundu. İşsizliğin genellikle ülkelerin yapısal sorunlarından ileri gelse de en temel sebebinin mesleksizlik olduğunun altını çizen Başkan Kıranlı, şu ifadelere yer verdi;

 “Asıl Mesele İşsizlik Değil, Mesleksizliktir”

“Tüik verilerine göre Ülkemizde işsizlik oranı artmasında Dünyayı etkisi altına alan COVİD 19 virüsü istihdam ve işsizlikte ki olumsuz etkisini göz ardı edemeyiz ancak Ülkemizde ki esas genel anlamda yeni iş istihdamı yaratılamazken asıl mesele işsizlik değil, mesleksizliktir.

Meslek, insanlara yararlı mal ya da hizmet üretmek ve karşılığında para kazanmak için yapılan, belli bir eğitimle kazanılan sistemli bilgi ve becerilere dayalı, kuralları toplumca belirlenmiş etkinlikler bütünüdür. Mesleki eğitim; toplumsal hayatın her alanında ihtiyaç duyulan mesleklerde kalifiye teknik elemanlar yetiştirilmesi için gerekli bilgi ve becerilerin verildiği eğitimdir.

Mesleki eğitimin amacı, toplumun hedefleri ve iş çevrelerinin talepleri doğrultusunda bireylere belirli bir mesleğin gerektirdiği bilgi, beceri ve uygulama yeterliliklerinin kazandırılması yani Bireye iş hayatında belirli bir meslekle ilgili bilgi, beceri ve iş alışkanlıkları kazandıran ve bireyin yeteneklerini çeşitli yönleri ile geliştiren eğitimdir.

“Gençler Arasındaki İşsizliğin Sürekli Yükselmesi Düşündürücüdür”

“Dünyayı etkisi altına alan COVİD 19 virüsü istihdam ve işsizlikte ki olumsuz etkisi devam ederken Türkiye ekonomisi yeni iş yaratmakta zorlanıyor. Haziran ayı ile normalleşme sürecine girerken işsizliğin azalacağı beklentisi aksine yapılan araştırma ve TUİK verilerinde en çok işsizliğin Haziran ayından sonra olduğu görülmektedir. Bu da göstermektedir ki Covid 19 istihdam kaybına neden olmuştur. Çoğu İşverenler Covid 19 u fırsat bulmuşlar ve kayıt dışı işçi çalıştırmaya başlamışlardır. Beraberinde hükümet politikaları ve yerel yönetim desteklerinden faydalanan vatandaşlar da, çalışmadan aldıkları gelir desteğini kaybetmemek için kayıt dışı çalışmayı tercih ettiğinden işsizlik rakamları artmıştır. Gençler arasındaki işsizliğin sürekli yükselmesi düşündürücüdür. Çünkü çoğu genç hiçbir mesleğe sahip olmadığı halde iş beğenmiyor. İşsizliğin çözümü mesleki ve teknik eğitimden geçiyor. Meslek lisesi ya da Meslek yüksekokulu öğrencilerinin yüzde 50’si maalesef çalışma hayatının istediği vasıflara sahip olamadan mezun oluyor. Mezun oldukları bölümlerin dışında çalışıyorlar. Hâlbuki ülkemizin üretimi ileriye taşıyacak, teknolojiyi kullanan ara elemanlara ihtiyaçtan daha çok o ara elemanları yönetecek onlara yol gösterecek ana elemanlara ihtiyaç var. Bu ana elemanlarda Meslek yüksekokullarında yetiştirilmektedir. Uluslararası rekabet artık bunu gerektiriyor.”

“Eğitim Sisteminin Gözden Geçirilmesinde Fayda Var”

“Evet; Herkesin amacı üniversiteye gitmek okumak İyi güzel Tabiî ki okumak gerekiyor.  Ancak karşımızda şöyle bir sorun var. Şimdi düşünün şöyle herkes üniversite mezunu ama meslek sahibi değil Üniversiteyi bitirenlerin gözü kulağı hep KPSS’de Devlet bizi işe alsın da kapağı devlete atalım diye bakıyorlar. Bu düşünce hakim. Haklılarda aslında. Çünkü yapabilecekleri başka bir şey yok. Bunu sebebi meslek sahibi olmamalarından kaynaklanıyor. Eğer ki herkes üniversite okur. Herkes devlet kapısında iş bulursa Kim Marangoz olacak Kim Motor ustası olacak Kim Su tesisatçısı olacak Kim Terzi olacak Kim Kalıpçı olacak Kim Kaloriferi yakacak Kim kaportacı olacak Kim Karo-Fayansı döşeyecek Kim Ayakkabı tamircisi olacak Kim pasta börek yapacak Kim temizlik yapacak Kim söylesenize.. Bu meslekleri yüzlercesiyle çoğaltabiliriz Herkes masa başı iş peşinde Ama gerçek öyle değil işte. Gelişmek, zenginleşmek üretmekle olur. Üretmeyen toplumlar da gelişemez. Yarın bu ülkeyi yönetecek olan, ülkemizi teslim edeceğimiz çocuklarımızı eğitmekte acaba biz mi hata yapıyoruz yoksa onlar mı? Bu sorunu cevabını sizler vereceksiniz Eğitim sisteminin gözden geçirilmesinde fayda var bence Meslek eğitimi göz ardı edilmemelidir. Her şey zincirin bir halkası gibidir Biri olmayınca olmuyor. “

“Kalitesiz Ucuz İşçilik Ülkemizin Gelişmesini Ve Dünya İle Rekabet Gücümüzü Zayıflatacaktır”

“Mesleki eğitim mezunları hayata bir adım önde başlıyorlar bunu unutmayın.

Bugün etrafınıza bakın bir sürü iş ilanları var ama herkes işsiz Neden,  Tabi ki sebep mesleksizlik (Her işi yaparım) dönemi artık biti Maalesef tek başına okumak ta yetmiyor. Meslek sahibi olmak şart…  İşadamları, sanayiciler çalıştıracak nitelikli eleman bulamamaktan şikayet etmeleri gerçekleri yansıtmamaktadır. Maalesef İş adamları nitelikli elemanları ucuza çalıştırmak için uğraşmaktadır. Onun içindir ki üniversite mezunu tekniker değil özel eğitim, kısa süreli beceri eğitimleri ile sertifikalı elemanlar yetiştirilmesi yönündeki girişimleri ile ucuz ve kalitesiz işçiliklerden yanadır. Kalitesiz ucuz işçilik Ülkemizin gelişmesini ve dünya ile rekabet gücümüzü zayıflatacaktır. Eğer ki meslek edinme kursları ile piyasadaki nitelikli eleman arzı karşılanacaksa o zaman pahallı bir eğitim olan mesleki teknik eğitim okulları neden açık tutulmaktadır. Burada okuyan öğrenci ve ailelerin suçu nedir. Mesleki teknik eğitimi tercih edenleri çoğu işçi memur çiftçi kısacası dar gelirli ailelerin evlatlarıdır. Okuyan öğrenciler çay ve simitle idare etmekte ailelerde ekmek parasından arttırarak çocuklarını okutmaktadırlar. Yazık değil mi bu ailelerine,  üniversitelerin dekanlarına, rektörüne, hocasına, öğrencisine ayıp be! Üniversiteleri bilim yapılan yer olmaktan çıkartırsan sonucu işsizlik ve mesleksizlik olur.  Bugün geldiğimiz nokta da Hem dünyanın hem de Türkiye’ nin en önemli sorunlardan birisi sağlık ve işsizliktir. Sağlıkta tedbir, temizlik hijyen, maske ve mesafe. İşsizliğin ve işsizlikle mücadelede de çözüm ise mesleki eğitimdir.”

“Ülkemizde Yüksek Teknik Eğitimli Nitelikli Eleman Potansiyeli Teknikerler Olarak Yetki Verilirse İnanın Ülkemizde Yerli Otomobil De Yapılar Hatta Uzaya Üs Kurulur”

“Meslek liseleri ya da meslek yüksekokulların hatta üniversitelerin amacı mezun etmekten ziyade mezun olan öğrencilerin istihdamında da önemli katkıları olmalıdır.

Sonuç olarak; Covid 19 salgını ile İşsizlik sadece Türkiye’nin değil, birçok gelişmiş ve gelişmekte olan ekonominin başlıca sorunları arasında olup Covid 19 salgın için hijyen temizlik, mesafe ve maske kurallarına dikkat etmeli,  İşsizliğin önüne geçmek için meslekî eğitimin cazip hale getirilmelidir. Geleceğimiz açısından çok önem arz eden bu iki konu Sağlıklı bir gelecek ve eğitimli nitelikli toplum için ailelere ve gençlere sağlık ve eğitim anlatılmalıdır.

Maalesef Gençler bu lanet virüsü ciddiye almıyor. Aileler ve gençler meslek okullarını yanlış anlıyor. Aileler ve gençlerdeki mesleki eğitime olan olumsuz algı değiştirilmelidir. Meslekî ve teknik eğitim alan gençlerin staj yapmalarını ve staj yaptıkları işyeri tarafından potansiyel eleman olarak görülmesini teşvik edici alt yapı oluşturulmalıdır. Kısa dönem askerlik, yüksek teknik eleman maaşı gibi özel ayrıcalıklarla meslekî teknik eğitimin cazip hale getirilerek desteklenmeli, okurken üniversiteli sayılan mesleki teknik eğitim mezunları eğitimleri sonrasında ya istihdamı sağlanmalı ya da serbest piyasada çalışabilmesi için diploma ve unvan yetkileri verilmelidir. Ülkemizde yüksek teknik eğitimli nitelikli eleman potansiyeli teknikerler olarak yetki verilirse inanın ülkemizde yerli otomobil de yapılar hatta uzaya üs kurulur. Mesleki ve teknik okulların verdiği eğitim ve diplomaların önemi bundan sonraki dönemde daha çok anlaşılacak.””

Sağlık Bakanı ve Milli Eğitim Bakanına Teşekkür

Covid 19 salgın konusundaki gayretleri için başta Sağlık Bakanımız Sayın Dr. Fahrettin KOCA başta olmak üzere tüm sağlık çalışanlarına teşekkür ediyor şükran ve minnet duygularımla en içten sevgi ve saygılarımla selamlarımı sunuyorum.

Mesleki ve teknik eğitim konusu, gelişmiş ülkelerin çözmesi gereken öncelikli politikaları arasındadır. Mesleki ve teknik eğitime ayrı bir önem vererek destekleyen Milli Eğitim Bakanımız Sayın Ziya SELÇUK’a teşekkür ediyorum.

Eğer bir Ülke; kalkınmak gelişmek istiyorsa, nitelikli eleman hizmetine talipse, kaliteli mal ve ürün kullanmak istiyorsa, teknolojinin ileri seviyede olmasını istiyorsa, sağlıklı besinler tüketip sağlıklı yaşamak istiyorsa, modern bir ülkede insanca kaliteli yaşam istiyorsa Üniversite mezunu teknik eğitim alan teknikerlerin sorunlarına destek olmalıdır. Kimsenin şüphesi olmasın ki; Teknikerlerin elinden tutan herkes kazanacaktır”

Siz de yorum yapın, görüşlerinizi belirtin.