son haberler

Sokaktaki Tehlikeye Dikkat Çekildi

Yayınlanma Tarihi: 11 Temmuz 2018 okunma

Sokaktaki Tehlikeye Dikkat Çekildi
Gündem
0

Ünye’de tarım araçlarının amacı dışında kullanılmaması ile ilgili yapılan bilgilendirmede önemli açıklamalarda bulunuldu.

Karadeniz bölgesinde özellikleri bakımından sıkça kullanılan tarım aracı patpatların kazaların 3’te 1’ine sebep olduğu ifade edilirken amacı dışında kullanımın can güvenliği bakımından tehlikeli olduğu vurgulandı.

Ünye Ziraat Odası toplantı salonunda Tarım Makinaların’da Güvenli Sürüş Teknikleri ve İş Sağlığı Güvenliği semineri düzenlendi.

“Ordu’da 12 Bin Adet Patpat Var”

Tarım Müdürlüğü’nde görevli Makine Mühendisi Tarık Yıldırım Ordu genelinde seminerler verdiğini ifade ederek bu seminerlere katılımın az olmasından yakındı.  Yıldırım, “Bazı ilçelerde ziraat odası eliyle verilmiş plakalar var yani bu plaka sizin karayoluna çıkıp gezmenizi sağlayacak bir plaka değil, sadece o ilçede kayıtlı kaç patpat var, ilçe sınırlarını ilçe içerisine girmesin gibi mülkü amirin  uyguladığı bir uygulama o ilçeye has bir uygulama. 3 bin tane bizim ilimize verilmiş. Nakit parayla da alındığını düşünürsek Ordu topraklarında 11 bin, 12 bin adet pat pat dolaştığını düşünüyoruz. Bunların hepsinin tekerleği var hepsinin kasası var, çapalama amaçlı değil. Hepsi şuan  trafikte. 12 bin adet patpat var. Peki biz bu eğitimi veriyoruz 19 ilçeyi geziyoruz, işte salonu görüyorsunuz bizim tahminimiz şuan Ünye de 500-700 arasında pat pat var. 10 da biri gelmiş ola 70 kişi oluyorduk şuan 70 kişi varmıyız, yokuz. Geçen sene 12 bin adet pat patın olduğu Ordu’da eğitim yaptım 19 tane ilçeyi dolaştım 19 tane ilçeden toplam 350 kişiye eğitim vermişiz. Şimdi 12 bin, 350 oranla eğitime katılırsanız ilk 6 ayda 60 kaza da olur 80 kazada olur,100 kaza da olur. İkinci bir sıkıntı şuan yaş ortalamasına bakıyorum. Yaş ortalaması zaten benim anlatacaklarımın hepsi hızlı gitmeyin, güvenlik tedbirlerinizi alın, yavaş gidin, yük götürmeyin insan taşımayın gibi konulara değineceğim. Yaş itibariyle yavaş gidebilecek kişiler var burada şuan. Soruyorum genelde bir evde bir tanedir patpat  ama kullanıcısı iki tanedir. Bir evin reisi kullanır bir diğeri genç oğlu, damadı, yeğeni kullanır. Asıl problemli olan kısım salona gelmiyor. Yani bu eğitimi o evin gencin anlatmam lazım zaten, amca gelmiş 50-60 yaşına basıp da gitmez o hızla zaten ama sonuç bu” dedi.

“Patpatın Trafiğe Çıkması Yasak”

Toplantıda konuşan Jandarma Kıdemli Başçavuş Mehmet Aslan, patpatların trafiğe çıkmasının yasak olduğunu ifade ederek, “Patpat tarıma yetkili ise tarlada kullanmamız gereken bir araç. Kesinlikle yolcu nakli, yük nakli veya ulaşım aracı değildir. Bildiğiniz gibi patpat tarım aleti çapa aleti olup yola çıkıldığı takdirde yapılması gereken aslında çok basit kurallarda katı olursak sistem daha rahat işler,  patpat yolcu mu taşıdı patpatı bağlayacaksın otoparka göndereceksin 15 gün kalacak söktüreceksin kafasını hurdaya getireceksin cezai işlemi uygulayıp göndereceksin, şuan ki kanunlar çerçevesinde yapılması gereken budur.  Bu işi ticari amaçlarla yapanlarda var bir yerden bir yere gidecekseniz taşımacılık yapan araçlar var onlarla gidebilirsiniz, yük taşıyacak araçlarla değil. Patpatın trafiğe çıkması yasak olduğu halde patpatla çarşıya inecekseniz vergisini ödeyen minibüslere ne olacak. Biz patpatla asfalta çıkan kişilere kimliğini alıp 208 TL cezai işlem uygulamış olsakta hala amacımıza ulaşmış değiliz, sadece birbirimizi kandırıyoruz. Eğer biz gençlerimiz gerekli bilgi ve eğitimi verirsek bu kazaların biraz daha azalacağını kanaatindeyim. Sizden istediğimiz sadece bu tarım aletini tarlalarınızda kullanınız, eğer ki arıza olduğunda kamyonetin arkasına koyup getireceksiniz patpatla asfalta çıkmayacaksınız. Meydana gelen bir sıkıntıda güncel konular konuşulmayacak yasa konuşacak, kanunlar konuşacak siz köyden patpatla asfalta çıktığınızda meydana gelen bir kazada kanun önünde yasal olarak cezasını vereceksiniz, bu kazada kan kaybı ve yaralama olduğu zaman sizin minibüse vereceğiniz paradan daha mı değerli ya da daha mı değersiz olacak. Sizlerden tek istediğim lütfen bunu yolcu taşıma aracı olarak kullanmayın, asfalta çıkmayın meydana gelen bir kazada bunun acısını ülke olarak çekiyoruz. 2018 Yılı içinde sadece Ünye’de 14 tane patpat kazası oldu ve birçok ölen ve yaralanan oldu, sizlerden istediğim lütfen bu dediğimiz hususlara önem verin gençleri, çocuklarınızı ikaz edin patpatın bu şekilde kullanılmasına engel olalım” diye konuştu.

“Patpatlar Çapada Bile Dikkatli Kullanılmalı!”

Emniyet Büro Amiri İbrahim Yıldız ise patpatlarla ilgili “Sizlere cezadan kurtulmak için alternatif yollar göstermişler ama yanlış göstermişler. Bizlerin amacı sizleri cezalandırmak değil, sizlerin başına bir şey geldikten sonra ben bir şey yapsam hiçbir önemi yok, amacımız sizlerin başına bir şey gelmemesi yani patpat asfalt için tamamen alakasız bir araç bugün olmasa yarın kesinlikle kaza yapacak bir araç, bizlerin size ceza yazmakla hiçbir kazancımız yok önemli olan sizlerin başına bir şey gelmemesi tarım aleti ise sadece tarımda kullanılması gerekiyor. Patpat’ın sadece çapa olarak kullanıldığında bile ne kadar zararlı olduğunu kullanan kişinin bayılması ve ya başka bir şey olması durumunda etrafında olan insanları öldürebileceği söz konusudur. Patpatla asfalta çıkıldığında tabi ki cezai işlem uygulanacak ve bu şekilde kullanımını daha aza indirmeye çalışacağız” diye konuştu.

Siz de yorum yapın, görüşlerinizi belirtin.