son haberler

Tabiat Harikası Tehlikede!

Yayınlanma Tarihi: 26 Mayıs 2015 okunma

Tabiat Harikası Tehlikede!
Gündem
0

Samsun’un Terme İlçesi Sakarlı Mahallesi’nde denize paralel olarak akan ve doğal güzelliğiyle herkesi kendine hayran bırakan Miliç Irmağı, tehlike altında.

Yosunun 5cm’lik tabaka oluşturduğu ırmak içinde yaşan canlılar tehlike içinde. Durumun ciddiyetinin farkına varan yöre sakinleri, 2010 yılında kurdukları Sakarlı Sahilleri Çevresini Koruma ve Güzelleştirme Derneği öncülüğünde duruma çözüm arıyor.

Mevcut durumla ilgili her türlü girişimde bulunduklarını belirten yöre sakinleri, doğal güzelliğin gözleri önünde yok olduğunu ve girişimlerinin çözüme kavuşmadığını belirterek, yetkililerden bir an önce çözüm bekliyor.

Saklı bahçe olarak da bilinen mevkide Bekçilik yapan Ahmet Kandemir; “Yıllar önce burası yüzülebilecek kadar çok temizdi. Fakat bir seneden beri yosun bağlamış durumda. Daha önceden oluştuğunda akar giderdi artık gitmiyor. Kime duyurmaya çalıştıysak da duyuramadık” dedi.

Yörede balıkçılıkla uğraşan İsa Dursun da ırmaktan artık balıkçılık ile geçinemediklerini söyleyerek; “Kozluk Deresi buraya paralel olarak bağlı. Giren pislik bir daha çıkamıyor. Durum böyle olunca da suda yaşayan hiçbir canlı kalmadı. Eskiden kefal, sazan vardı. Artık hiç biri kalmadı. Tabakhane pisliği, yağmur vb. şeyler yüzünden bu ırmak bu hale geldi. Eskiden biz balıkçılık yapar buradan geçinirdik. Fakat artık bırakın bizi geçindirmeyi hayvanlar su dahi içemiyor bu ırmaktan. İçen olunca da zehirlenip ölüyor zaten” dedi.

Meriç Irmağı’ndaki sorunlara yönelik faaliyet yürüten Sakarlı Sahilleri Çevresini Koruma ve Güzelleştirme Derneğinden Fuat Yetkin ise yetkililerin bir an önce duruma müdahale etmesi gerektiğini belirterek; “Miliç Irmağı 7 kilometre boyunca akan tabiat harikası bir yer. Burada 2010 yılında Sakarlı Sahilleri Çevresini Koruma ve Güzelleştirme Derneği’ni kurduk. Devlet büyükleriyle yazışmalarda bulunduk. Yeşilırmak Projesi kapsamında buranın değerlendirileceği söylendi. Ama buranın tahammülü kalmadı artık günden güne canlılar ölüyor. Su ortadan kayboldu acilen kurtarılması gereken bir yer. Böyle bir tabiat harikasının bu hale gelmemesi lazım” diye konuştu.

 

Siz de yorum yapın, görüşlerinizi belirtin.