son haberler

Teknikerlerden Şantiye Şefliği Yönetmeliği Değişikliğine Tepki

Yayınlanma Tarihi: 30 Eylül 2020 okunma

Teknikerlerden Şantiye Şefliği Yönetmeliği Değişikliğine Tepki
Gündem
0

Teknikerler Derneği Ordu İl Başkanı Musa Kıranlı  Türk Mühendis ve Mimar Odaları Birliği (TMMOB) tarafından yapılan itirazla teknikere verilen şantiye şefliği görevinin geri alınmasına tepki gösterdi.

Başkan Kıranlı yönetim kurulu üyeleriyle bir araya gelerek konuyu değerlendirdi. Toplantı sonrası bir açıklamada bulunan Kıranlı, “TMMOB tarafından açılan davada asılsız, mesnetsiz belgeler sunularak yargı sistemi yanlış bir karara sevk edilmiştir” dedi.

“Dünya Pandemi ile Uğraşırken Maalesef Bunu Fırsat Bilenler Boş Durmamış”

Teknikerlerin görev ve sorumlulukları bakımından önemli yere sahip olduğunun altını çizen Başkan Kıranlı, “3194 sayılı İmar kanunu ve 4708 sayılı Yapı denetim kanunu uyarınca şantiye şefinin mutlaka “mimar” veya “mühendis” olması gerekmediği belirtilmesine rağmen yıllarca mesleklerini icra etmeleri engellenen mimar ve mühendisler dışında kalan 2 yıl üniversite teknik eğitim alan teknikerler 02/03/2019 tarih ve 30702 sayılı Resmi Gazetede yayımlanan “Şantiye Şefleri Hakkında Yönetmelik” te yapılan değişiklik ile mühendis ve mimarlarla birlikte tekniker ve teknik öğretmenlerin de belirli sınırlamalar ile şantiye şefliği yapabilmeleri hakkı tanınmış olup hem teknikerler işsiz hem de şantiyeler sahipsiz bırakılmamıştır. Halk ağzı ile yiğidin hakkı teslim edilmiştir.  Ancak bugün geldiğimiz noktada tüm Dünya pandemi ile uğraşırken maalesef bunu fırsat bilenler boş durmamış ve ‘3194 sayılı İmar kanunu ve 4708 sayılı Yapı denetim kanunu uyarınca şantiye şefinin mutlaka “mimar” veya “mühendis” olması gerekmediği açık ve net belirtilmesine rağmen TMMOB tarafından açılan davada hangi asılsız, mesnetsiz belgeler sunularak yargı sistemi yanlış bir karara sevk edilmiştir” diye konuştu.

Mühendisler ve mimarlar ile birlikte tekniker ve teknik öğretmenlerin de sayıldığı şantiye şefi tanımına bilimsel ve teknik gereklere ve kamu yararına aykırı bir kısım maddelerinin iptali istemiyle dava açıldığını belirten Başkan Kıranlı sözlerini şöyle sürdürdü; “davada Danıştay tarafından bir kısım maddeler bakımından yürütmenin durdurulması taleplerinin reddine, ancak Yönetmeliğin 7. maddesinin 9. fıkrasının ise yürütmesinin durdurulmasına karar verildiğini 4 MİLYON TEKNİKER ailesi olarak üzüntüyle öğrenmiş bulunmaktayız”.

Şantiyeler Şefsiz, Teknikerler İşsiz kalacaktır.

“02 Mart 2019 Tarihli Resmi Gazete Sayı: 30702 Şantiye Şefleri Hakkında Yönetmelik  7. MADDE 9. FIKRA da Şantiye Şefliği ve İdarenin Görevleri, Uygulanacak ilke ve kurallar, ile Şantiye şeflerinin çalışma usulü belirtilmektedir”

İPTAL EDİLEN MADDE 7 – 9. FIKRASI

“(9) Yedinci ve sekizinci fıkralardaki yapılar hariç olmak üzere, Bakanlıkça belirlenen mimarlık ve mühendislik hizmetlerine esas yapı sınıflarından birinci, ikinci ve üçüncü sınıf yapılardan, bodrumları ile birlikte toplam beş katı ve yapı inşaat alanı 2.000 metrekareyi geçmeyenlerde teknik öğretmenler, 1.500 metrekareyi geçmeyenlerde ise teknikerler meslek alanlarına uygun olarak şantiye şefliğini üstlenebilir.

İşte bu madde iptal edildiğinde maalesef teknikerler işsiz şantiyeler şefsiz bırakılarak yapı sektörünün temeline dinamit konulmak istenmektedir.

Oysaki:Tekniker (Teknik) ve meslek elemanları (İktisadi) lise ve ya ticaret veya teknik lise eğitimi üzerine Üniversitelere bağlı 2 yıl meslek yüksekokullarında teknik ve mesleki eğitim alarak iş hayatına başlayan ve bu alanda ülkemizin bilgi ve teknoloji çağını yakalaması için belirli ölçeklerle tasarım ve proje yapan;

İnşaatların projelendirme aşamasından teslim aşamasına kadar olan tüm süreçlerde gerekli malzeme, proje, keşif, metraj, bilgileri ve uygulama becerileri ile donatılmış, bu bilgi ve becerilerin tasarımını, uygulamalarını, kontrolünü ve malzeme testlerini yaptırabilecek mesleki eğitim bilgilerine sahip, iletişim yaratıcılık ve girişimcilik gibi özelliklere sahip tüm teknik ve pratik bilgilere sahip sahada çalışan üreten teknik personeldir.

“Teknikerler Olarak Buna Asla Müsaade Etmeyeceğiz”

Çevre ve Şehircilik Bakanlığı Teknikerlerin önemini çok iyi bilmektedir.

Ülkemiz hukuk devleti olup hak var hukuk var. Bu kararın Yüksek Yargıdan tekrar döneceğine inancımız sonsuzdur.

TMMOB nin bu davranışı kabul edilemez. Bu kararın ne ülkemize ne de milletimize bir yararı yoktur aksine telafisi mümkün olmayan zararları olacaktır. Bu kararın sonucu sadece TMMOB üst yönetiminin aldığı bir kara olup asıl amaç Teknikerlerin Şantiye Şefliğinden uzak tutulmasıdır. Şantiyeler yetim kalacaktır. Teknikerler olarak buna asla müsaade etmeyeceğiz.

Bu karar tabanın değil, kendilerini üst gören birkaç kişinin aldığı karardır. TMMOB birliği tarafından açılan dava sonrasında verilen Teknikerlerin şantiye şefliği yapmaları hakkındaki yürütmeyi durdurma kararı bir hak arama değil hak gaspıdır, başkalarının yaşamına engel olmaktır, hazımsızlıktır.

Şantiye Şefliği Yönetmeliğini sürekli gündeme getirerek teknikerleri alan dışına itmeye çalışan zihniyet, Mimar ve Mühendislerin haricinde Teknik Öğretmen, Tekniker ve Teknisyenlerin çalışma alanı ortadan kaldırmaya yönelik yoğun yargı müracaatı ile birlikte Saygın Yargımızın gündemini de meşgule yöneltmekte, eksik ve yanıltıcı bilgileri dayanak göstermeye çalışmaktadır.

Lise öğrenimi üzerine 3795 Sayılı Kanunda belirtilen 2 yıl teknik Ön Lisans eğitimi alarak, toplamda 14 yıl süren eğitim – öğretim sonucunda Tekniker yetiştirilmektedir. Teknikerlik öğrenimi, mimar ve mühendislerde olduğu üzere AB ECVET Kredi Sistemi ve Y.Ö.K. Ulusal Yeterlilikler Çerçevesine tabiidir. Lise öğrenimi üzerine 4 yıl teknik Lisans eğitim alarak toplamda 16 yıl süren eğitim – öğretimi alarak Mühendis yetiştirilmektedir. Mühendis ve teknikerlerin öğrenim transkriptleri Yüksek Yargımız tarafından dikkate alınmalıdır.

“Şantiye Şefliğinde Teknikerlerin Yok Sayılması, Bilime, Akla, Mantığa Ve Evrensel Eğitime Ters Düşmektedir”

Edirne’den Kars’a tüm teknikerler olarak mimar mühendis tekniker teknisyen her biri bir ailenin fertleri olup güçlü zincirin birer halkalarıyız. Bu düşüncede çalışmaktayız. Kimsenin hakkında işinde mevkiinde makamında aşında gözümüz yoktur. Bölgemizdeki Mimar ve mühendisler ile birlikte uyum içerisinde sevgi saygı içerisinde çalışmaktayız ki bu konu üzerine görüşmeler yaptığımız TMMOB üye olan mimar mühendis paydaşlarımız hepsi bu karara karşı olup aksine mimar mühendisler olarak teknikerlere ihtiyaç olduğunu, aynı tavanın balıyız diyerek bu kararın yanlış olduğunu ifade etmektedirler.

Marmara, Düzce, Van vb. Depremlerde kontrol edilmesi gereken milyonlarca yapı varken, yeni yapılarda, otoyol, köprü, baraj vs. devasa yapılarda mimar mühendis ve Mühendis temin zorluğu yaşanırken Şantiye Şefliğinde Teknikerlerin yok sayılması, bilime, akla, mantığa ve evrensel eğitime ters düşmektedir.

Bu karar; Ülkemizde 160 farklı branşta Tekniker yetiştirilmekte, mezun potansiyel 4.000.000’a yaklaşmakta olan Böylesi devasa teknik bir kitlenin mesleki odasının kurulmaması düşüncesinde ne kadar haklı olduğunun da bir göstergesidir. Türkiye’nin en değerli kaynağı olan yetiştirilmiş teknik insan gücünü yok kılmaktadır.

Gelişmiş ve gelişmekte olan ülkelerde hükümetlerin çözmesi gereken öncelikli politikaları arasında mesleki ve teknik eğitim gelmektedir. Türkiye’nin yüksek teknik eğitim mezunu teknikerler potansiyelini yok saymaktan ziyade bu potansiyeli harekete geçirmek Ülkemizi bulunduğu terden daha yukarıya çıkaracağından kimsenin şüphesi olmasın.

Cumhurbaşkanına ve Bahçeli’ye Seslendi!

Sn. Cumhurbaşkanımız; Teknikerlere Şantiye Şefliği yasağı getirilmesi ile birlikte Yapı Sektörünü kilitlenmesi kuvvetle muhtemel olan uygulamaya, Yasal bir çalışma ile Teknikerlerin Şantiye Şefliğini engellemeye yönelik kısıtların ortadan kaldırılmasına yönelik köklü çözüm talimatı vermeniz güzel Türkiye’mizin atak yapmasına vesile olacaktır.

Cumhur ittifakı, devletin bekası için özveride bulunan devlet adamı Sayın Devlet Bahçeliye de sesleniyoruz. İnsanların sağlıklı yaşamları için hayatlarını ortaya koyan Tabipler birliğine gösterilen tepkinin ziyadesiyle teknikerleri sahalardan uzaklaştırarak ülkemizin temel taşları ile oynamaya kalkan TMMOB liğine de bir tepkinizi bekliyoruz. İktidar ve muhalefete TBMM ne sesleniyoruz bugün mezun sayıları 4 milyona yaklaşan teknikerleri iten değil aksine teknikerlerin elinden tutan herkes kazanacaktır.”

 

Siz de yorum yapın, görüşlerinizi belirtin.