son haberler

TKDK’dan 3 Milyonluk Hibe Destek

Yayınlanma Tarihi: 5 Mart 2019 okunma

TKDK’dan 3 Milyonluk Hibe Destek
Ekonomi
0

Tarımsal Kalkınmayı Destekleme Kurumu Ordu İl Koordinatörü Ethem Gözkonan  “IPARD II/5. Çağrı döneminde kurumumuzca verilecek desteklemeler Minimum 5 Bin Euro, Maksimum 3 Milyon Euro şeklinde olacak” dedi.

Ünye Ticaret ve Sanayi Odası’na yapılan bilgilendirme toplantısında desteklemeler hakkında bilgi verildi. İl Koordinatörü Ethem Gözkonan yaptığı açıklamada, “TDKD olarak farklı yatırımlara hibe desteği sağlayabiliyoruz.  Bu kapsamda şu anda 16 Şubat itibariyle ilan edilmiş olan 5. başvuru içerisindeyiz. Bu çağrı dönemi kapsamında iki ana başlığımız proje kabulü ilan edildi. Çok yakın tarihte de diğer ana başlığımız da açılacak. Kurumun faaliyetlerinde proje başına minimum 5 Bin Euro maksimum 3 Milyon Euro şeklinde finansal bir aralık söz konusu. Yani 5 Bin Euro’nun üzerinde bir yatırım bize başvurabilir, 3 Bin Euro’nun üzerinde de başvurabilir ama destek oranı 3 bin Euro’dan maksimum hesaplanır. Yabancı fon kullanıyor olmamızdan dolayı yatırımlara KDV, ÖTV gümrük vergisi muafiyeti imkanı sunabildiğimiz gibi vergisiz yatırım gerçekleşen yatırıma ödeyeceğimiz nakit finansman desteğinde de gelir vergisinden muafiyet sunabiliyoruz . Bugün 2 milyonluk bir yatırımda 560 bin Liraya denk gelen bir muafiyettir. Ayrıca nakit finansman desteği gerçek maliyet ödenmeyen vergilerde dikkate alındığında oranların çok daha arasında kalır. Projelerde %40 ve 70 arasında hibe desteği şeklinde bir finansman nakit finansman sağlıyoruz. Bizden ödemeyi aldıktan sonra 5 yıl boyunca faaliyette sürdürme zorunluluğu var. Geri ödeme konusu değil hibe desteğidir. Bu bunun dışında başka hiçbir şart yok” dedi.

Yatırıma uygun sektörler hakkında ise İl Koordinatörü Gözkonan, “Büyük baş, küçük baş, kanatlı hayvan yetiştiriciliği yapmak suretiyle kırmızı et, beyaz et, süt, yumurta üretimine yönelik yatırımların tamamı bizim için uygun yatırım olarak kabul ediliyor. Büyük baş hayvanlarda sığır ve manda kullanmak suretiyle yatırım yapılırken küçük baş başta Koyun,Keçi ile yatırım yapılabilir. Kanatlılarda da hindi, kaz, etlik piliç veya yumurta tavukçuluğu şeklinde yapılacak yatırımlara belirlenen oranlarda hibe desteği sağlayabiliyoruz. Diğer ana başlığımız ise işleme tesisleri dediğimiz bunun içerisinde tüm meyve, sebze işleme tesisleri kırmızı et kesim haneleri parçalama beyaz et ile ilgili aynı şekilde kesim hane ve parçalama tesisleri  veya ikinci mamul elde etmeye yönelik yatırımlar bir marketin şarküterisinde gördüğümüz tüm ambalajlı et ürünleri, süt ürünleri veya meyve, sebze, ürünleri su ürünleri gibi sayabileceğimiz pek çok ürünlerin ikinci mamüle dönüştürebilmesi veya pazara hazır  hale getirebilmesi için yatırımcının tercih ettiği tüm yatırım modelleri bizim için uygun yatırım olarak kabul ediliyor.Dolayısıyla bu yatırımlarda bu meyve, sebze diye bahsettiğimiz başlıkta tabi ki markette paket içerisinde ayıklanmış temizlenmiş Ispanak da bu başlığa girebiliyorken, Fındık kırma tesisleri Fındık için kuru depolar veya meyve, sebze için sadece soğuk hava depoları gibi çok çeşitli yatırımları destekleyebilmemiz mümkün. Su ürünleri ile ilgili zaten mevcutta tesislerimiz var hatta burada da kooperatif ile bir görüşmemiz olacak sanıyorum geçen gün bir ön görüşmemiz olmuştu. Soğutucuya yönelik bir yatırıma destek verme ihtimalimiz var” diye konuştu.

Siz de yorum yapın, görüşlerinizi belirtin.