son haberler

Torun “Fındık İçin Kalıcı Çözümler Üretilmeli”

Yayınlanma Tarihi: 4 Mart 2021 okunma

Torun “Fındık İçin Kalıcı Çözümler Üretilmeli”
Gündem
0

CHP Genel Başkan Yardımcısı, Ordu Milletvekili Seyit Torun Ünye Ziraat Odası’na yaptığı ziyarette fındığın dününü ve bugününü değerlendirdi. Torun, “artık fındık için kalıcı çözümler üretilmeli” dedi.

Bir günlük Ünye programında Ünye Ziraat Odası’nı ziyaret ederek üreticilerin pandemi sürecinde yaşadıkları sorunlarla ilgili bilgi alan CHP Genel Başkan Yardımcısı, Ordu Milletvekili Seyit Torun, Fındıkla ilgili yapılması gerekenlere ilişkin görüş alış verişinde bulundu.

 

Sarıkahraman “Türkiye’de Tarım Zor Günlere Doğru Gidiyor”

Ziyaretten duyduğu memnuniyeti dile getiren Ünye Ziraat Odası Başkanı Osman Sarıkahraman, “. Bizi yalnız bırakmayarak ziyaret eden Sayın Genel Başkan Yardımcımıza teşekkür ediyoruz. İktidar tarafından olsun muhalefet tarafından olsun bu tür ziyaretler bize güç veriyor. Biz Türk Tarımı ile ilgili neler yapılması gerektiğini düşünen ve çalışan odayız. Türkiye’de biz fındıkla ilgileniyoruz ama diğer tarımla ilgili su ve sulamalarla ilgili sıkıntıları söylemeden geçmek istemiyorum. Bir pamuk üreticisinin dersi, yumurta üreticisinin derdi, kırmızı et üreticisinin derdi bizi ilgilendiriyor. Nasıl biz fındıkta sıkıntı çektiğimizde onlar bizi düşünüyorlarsa biz de onları düşünmek durumundayız. Türkiye’de tarım zor günlere doğru gidiyor. Her geçen gün alanımız ufkumuz daralmakta. Bununla birlikte üretim azaldıkça dışarıdan arz ve talep edilmekte” dedi.

Sarıkahraman “Tohumu Gönderdiğimiz Kanada’dan Mercimek İthal Ediyoruz”

Başkan Sarıkahraman tarımla ilgili endişelerini de dile getirerek, “Fındıkta henüz böyle bir sıkıntı yok ama gelecekle alakalı benim şahsen kaygım var. Kanada’ya mercimek tohumunu biz göndermişiz. Tohumu gönderdiğimiz Kanada’dan mercimek ithal eder duruma geldik. Türkiye’deki mercimeğin %20-%25’i gibi bir rakam ama bunları doğru bulmuyorum. Bizim iki üç tane ovamız Türkiye’ye çok rahat bakar geri kalan ovalarımız ise Avrupa’ya bakar” diye konuştu.

Torun “Tarım Büyük Bir Açmazın İçerisinde”

CHP Genel Başkan Yardımcısı, Ordu Milletvekili Seyit Torun teknoloji çağında üretim miktarı ile tüketim miktarının belirlenerek hareket edilmesinin daha doğru olacağını vurgulayarak, “Bir ülkede plan mı önemli, pilav mı önemli deyip eğer pilavın peşinden gider, planlama yapmazsanız bugün malesef içinde bulunduğumuz durumu yaşarsınız. Türkiye’de iki Trakya büyüklüğündeki alan malesef ekilmiyor, dikilmiyor, üretilmiyor. Bu ülkede bizim çiftçimiz, makinamız, tohumumuz, suyumuz mu yok?. Ama malesef bakıyoruz tarım hangi ürün olursa olsun büyük bir açmazın içerisinde. Bugünün teknolojisinde neyi ne kadar üreteceksiniz, ne kadarını tüketecekseniz, ne kadarını satacaksınız bilmezseniz, her sene patatesi sokağa döküp, ertesi yıl iki katına satıp, bir sene soğanı sokağa döküp, ertesi sene iki katına satarsanız bu durum bu ülke adına malesef olsa olsa ihanet olur. Biz üreten Türkiye diyoruz, çiftçi üretiyor ne ürettiğinin ne de sattığının kıymeti var. Bunlar çözülebilir sorunlar. Karıncanın yürüdüğünü fotoğraflayan teknoloji varken bunlar çözülemeyecek sorunlar değil. Bu teknoloji çağında neyi ne kadar üreteceğimizi bilmiyorsak, bunun sorumlusu ülkeyi yönetenlerdir” dedi.

Torun “Fındık Ürünü İçin Kalıcı Çözümler Şart!”

Fındık sorununa da değinen Genel Başkan Yardımcısı Seyit Torun, “fındık için yürüdük toplantılar yaptık. Sizler sayısız toplantı yaptınız. Ama geldiğimiz noktada malesef hala aynı şeyleri konuşuyoruz. Olay basit. 10-20 yıllık planlama yapmalıyız. Sihirli değnekle sorunu çözemeyiz. Sorunumuz her yıl yüksek fiyat beklentisi değil. Fındık çeşitliliği. Bugünkü iklime dayanıklı fındık çeşidini ortaya koymamız lazım. Bahçelerimiz yaşlandı, toprak kimyasal gübreler sonucunda formunu kaybetti, Miras hukuku arazileri böldü. Bunlarla ilgili çalışma yapmadan her sene ne olacak fındığın hali diyerek fındık sorununu çözemeyiz. Aklımız ve imkanımız var. Bunları kullanarak fındığın sorununu çözmemiz lazım” diye konuştu.

 

 

 

Siz de yorum yapın, görüşlerinizi belirtin.