son haberler

Türk Fındığına İtalyan Oyunu!

Yayınlanma Tarihi: 2 Mart 2019 okunma

Türk Fındığına İtalyan Oyunu!
Ekonomi
0

Türk fındığını karalamaya çalışan İtalyanlar, Avrupa Parlamentosu’na Türk fındığında kanserojen ‘aflatoksin’ maddesi bulunduğu iddiasıyla tasarı sundu. Bu teklif ise Dünya’nın Lider Fındık Üreticisi Türkiye’den tepki çekti.

Fındık üretiminde Türkiye’nin gölgesinde kalan İtalyanlar Türk tarımı ve fındığını baltalamak için harekete geçti. İtalyanlardan Avrupa Parlamentosu’na Türk fındığını hedef alan bir karar tasarısı sunuldu. Tasarıda Türk fındığında kanserojen ‘aflatoksin’ maddesi bulunduğu iddia edilerek, AB ülkelerine ihracatının sınırlandırılması çağrısında bulunuldu. Aynı tasarıda, İtalyan fındık üreticilerinin Türkiye’ye karşı desteklenmesi istendi.

Bu Teklife Sert Tepki!

Konuyla ilgili Ünye Ziraat Odası Başkanı Osman Sarıkahraman Ünye Haber’e yaptığı özel açıklamada, İtalyanların bu tutumuna tepki gösterdi. Başkan Sarıkahraman şu açıklamayı yaptı;

“Türk Fındığı Üzerinde Oynanan Oyundur”

“bu bitmek bilmeyen, sonu gelmeyecek fındıktaki oyundur. Piyasada fındığın 17 liralara dayandığı bugünlerde TMO’nun stoğunda bulunan fındığın piyasaya sürülmesi an meselesi olunca ya da daldaki fındığın iklimsel koşullarının iyi gitmesi, döllenmenin yerinde oluşu bütün bunları bir araya getirdiğimizde büyük fındık alıcısı böyle bir oyunu ortaya atıyor. Böyle bir oyunla yeni bir manüplasyonla üreticinin elindeki fındığı 10 liranın altına nasıl düşünürüzün planları yapılıyor. Ülkemiz üzerinde zaten bir sürü oyun oynanıyor, fındık üzerinden de ekonomik savaş yapılıyor.”

“Aflatoksin Dünya’nın Ortak Sorunu”

“Sadece fındığı değil, siz herhangi bir ürünü; pirinç, nohut, vs. uygun ortam ve koşullarda saklanmasını sağlamazsanız o da aflatoksin ile karşı karşıya kalır. İtalya’nın ürettiği, Almanya’nın ürettiği ürünlerde yok mudur? Onlarda da vardır. Biz bu oyunlardan bıktık, onlar bıkmadı ama biz her defasında bunu dile getireceğiz.”

“Yabancı Menşeili Mühendislere Dikkat!”

“Bölgemizde gezen yabancı menşeili mühendisleri bahçenizden arazinizden kovun diye her zaman söylüyorum. Tüm bunlar bize şunu gösteriyor. Bizim ürünümüze biz sahip çıkacağız. İşte görüyorsunuz ürünümüzün en ufak bir fiyat artışında bu tür oyunlar devreye giriyor. Üreticimize sesleniyorum Bizim bizden başka dostumuz yok. Kaliteli ürün üretelim yeter.”

“Türk Fındığı Dünya Birincisidir”

“Türk Fındığı Dünya birincisidir. Dünya’nın neresine giderseniz gidin, en modern tarım yapılan yerlerden bile Karadeniz fındığı üzerine fındık yoktur. Bu iddiamın her zaman arkasındayım” diye konuştu

Siz de yorum yapın, görüşlerinizi belirtin.