son haberler

Ünye’de Restorasyon Seferberliği

Yayınlanma Tarihi: 21 Kasım 2017 okunma

Ünye’de Restorasyon Seferberliği
Gündem
0

Ünye’de Kültür Yolu projesi içinde yer alan çalışma ve projeleri yerinde inceleyen Kültür Varlıkları ve Müzelere Genel Müdürü Yalçın Kurt 2018 yılında Ünye’nin Türkiye’nin bu konuda en fazla yatırım alan kenti olacağını söyledi.

9.Milletlerarası Halk Kültürü Kongresi için Kültür ve Turizm Bakanı Prof.Dr. Numan Kurtulmuş ile birlikte Ordu’ya gelen Kültür Varlıkları ve Müzelere Genel Müdürü Yalçın Kurt Ünye Belediye Başkanı Ahmet Çamyar ve teknik ekiple bir araya gelerek Kültür Yolu Projesi kapsamında yapımı devam eden ve planlanan projelerle ilgili toplantı gerçekleştirdi.

Toplantıda Ünye Kalesi, Kefeli Han, sokak sağlıklaştırma çalışmaları, Galabuzu projesi, Cumhuriyet Meydanında bulunan eski hamamın kamulaştırılması gibi önemli çalışmalar masaya yatırıldı.

Ünye Belediyesi’nde gerçekleştirilen toplantıya Ünye Kaymakamı Ümit Hüseyin Güney, Ünye Belediye Başkanı Ahmet Çamyar, Kültür Varlıkları ve Müzelere Genel Müdürü Yalçın Kurt, Samsun Rölöve ve Anıtlar Bölge Müdürü Ali Sarıalioğlu ve teknik ekip katıldı.

Toplantıda Kefeli Han ve bölgesinde ki sokak sağlıklaştırma çalışmaları ile Galabuzu projeleri ile ilgili mutabakata varılarak gerekli çalışmaların başlatılması karara bağlandı.

Ayrıca Ünye Kalesi için kazı ve restorasyon çalışmalarının başlatılması yönünde gerekli kaynağın aktarılması da karara bağlandı.

“Tarih ile Uğraşmak İğne İle Kuyu Kazmak Gibi”

Saray Hamamını ziyaret sırasında açıklama yapan Ünye Belediye Başkanı Ahmet Çamyar, “Tarihle uğraşmak adeta iğne ile kuyu kazmaya benziyor. Ancak, ortaya eserler çıktıkça bütün yorgunluğu da alan bir süreç. Bu süreçte en başından en sonuna kadar bize sürekli destek veren Kültür Varlıkları ve Müzelere Genel Müdürü Sn. Yalçın Kurt’a teşekkür ediyoruz. Kültür ve Turizm Bakanımız Prof.Dr. Sn. Numan Kurtulmuş’un Ordu ziyareti vesilesi ile ilçemize gelen Sayın Kurt ile çalışmalarımızı yerinde inceledik. Başta Cumhuriyet Meydanında bulunan eski hamamın kamulaştırılması, Kefeli Han’ın restorasyonu ve o bölge ile ilgili yapılacak sokak sağlıklaştırma çalışmalarını yerinde inceledik. Yine restorasyonunutamamlamış olduğumuz Saray Hamamı’nın açılışını önümüzde ki günlerde gerçekleştireceğiz. Bugün ayrıca Kültür yolu projemizde bulunan çalışmalarla ilgili bir toplantı gerçekleştirmiş olduk. Yapılan ve yapılacak olan eserlerin Ünye’mize şimdiden hayırlı olmasını diliyorum” diye konuştu.

“Ünye 2018’de En Fazla Yatırım Alan Kent Olacak”

Kültür Varlıkları ve Müzeler Genel Müdürü Yalçın Kurt ise Ünye’nin Türkiye’nin en güzel coğrafik özelliklere sahip yerlerinden biri olduğunu söyledi. Kurt, yaptığı açıklamada, “Ünye’de tarihi eserler birçok yöre ile kıyaslanmayacak kadar zengin. Saray Hamamı çok güzel bir restorasyon örneğidir. Tamamen çökmeye yüz tutmuş bu yapı fevkalade bir hale gelmiş oldu. Başta Ünye Belediye Başkanımız Sn. Ahmet Çamyar olmak üzere emeği geçen herkese teşekkür ediyoruz. Ünye’de bundan sonra sokak sağlıklaştırmaları, müze çalışmaları, Kefeli Han restorasyonu, diğer sivil mimari yapılarla ilgili çalışmalar ve Ünye Kalesi restorasyonu gibi çalışmalar hızlı bir şekilde devam edecek. Ünye 2018 yılında Türkiye’nin en önemli hizmetlerinin getirildiği kentlerin başında olacak. Bu çalışmalar Ünye Belediye Başkanı Sn. Ahmet Çamyar büyük katkı veriyor. Bu destek ve işbirliğinin neticelerini de hızlı ve verimli bir şekilde görüyoruz” diye konuştu.

Siz de yorum yapın, görüşlerinizi belirtin.