son haberler

Ünyeli STK’ların Gündeminde Fındık Var

Yayınlanma Tarihi: 17 Ağustos 2018 okunma

Ünyeli STK’ların Gündeminde Fındık Var
Gündem
0

Ünyeli sivil toplum kuruluşları bu yıl ikincisini düzenledikleri toplantı ile bölgemizin tek geçim kaynağı fındık konusunu değerlendirdi.
Geçen yıl Akkuş Dumantepe’de yapılan toplantının ikincisi Ünye’nin Tekkiraz Mahallesi’nde gerçekleştirildi. Fındık için bir araya gelen sivil toplum kuruluşları yöneticileri fındığın geleceği hakkında görüşlerini bildirip mevcut durumun analizini yaptılar.
Toplantıda görüşülen konular bildiriye dönüştürülürken şu görüşlere yer verildi;
“1-Fındık sadece STK’lar tarafından gündeme getirilmemeli, fındıkla uğraşan herkes bu işin takipçisi olmalı.
2-Fındık emanete verildikten sonra tüccar depolarını dolduruyor. Ve fındık elinde olduğu için fındığı istediği fiyattan ithal ediyor. Daha sonraki aşamada çiftçi fındığının parasını almaya geldiğinde mağdur oluyor. Buna depolama ile çare bulunmalıdır.
3-Bu bölgenin ana geçim kaynağı milli ürün olan fındık maalesef fırsatçılık yapılarak maliyetinin altında üreticinin elinden alınıyor.
4-Geçen yıl 8. Ayın başlarında açıklanması gereken fındık taban fiyatı 9. Ayın 10’unda Tarım Bakanlığı tarafından açıklandı. Tabii ki bu olumsuzluk aklımızda soru işareti yaratıyor.
5-Ayrıca fındığın kilo başına maliyeti 10 TL iken fındık taban fiyatının da 10 TL olarak açıklanması üreticiyi ciddi manada mağdur durumuna düşürmüştür.
6-Bu yıl ilgili kurumların konuyla alakalı yerinde tespit yapıp fındık taban fiyatının en az 20 TL olarak açıklamalarını arz ederim.
7-Fındık için, her konuda hoşgörülü, anlayışlı ve tevazu sahibi olan Reis’imizin de gerekirse yanına gideriz.
8-Fındık üreticileri en başta üretici olarak ellerindeki ürünün ne kadar değerli olduğunun farkına varmalı.
9-Bununla birlikte önceki yıl sayın tarım bakanına fındıkla ilgili verilen bilgi de bir bilgi kirliliği olduğundan verilen fiyat üreticiyi memnun etmemiştir. Ama bu yıl vekilimiz sayın Şenel YEDİYILDIZ tarafından doğru bilgilerin sayın bakanımıza ulaştığını biliyoruz. Bu münasebetle bu yıl daha fazla umutluyuz.
10-TMO’larda fındıklar kalibre edilip sınıflandırıldıktan sonra dışarıya sevk edilmeli.
11-Bazı tüccarlar vatandaşın fındığını alıyor ve vatandaşın adına TMO’dan randevu alıp üreticinin üzerinden kar elde etmeye çalışıyorlar bunun önüne geçilmesi gerekiyor.
12-Fındığa sahip çıkmalıyız, eğer böyle devam ederse bizzat şehir şehir dolaşıp fındığı kendi elimizle satalım, büyükşehirlerde yaşayan insanımız fındığı imkânları ölçüsünde götürüp komşularına satsınlar, bu konuda teşvik programları KOSGEB aracılığıyla ve ilgili kurumlarca hazırlanmalı.
13-Fındığı artık kendimiz kavurmalıyız, iç piyasada da pazarlamasını bizzat kendimiz yapmalıyız.
14-Fındığın ve toprağın tahlili yapılmalı, tarım kooperatifleri ücretsiz bir şekilde toprak tahlili yapıp sonuçlarına göre tavsiyelerde bulunuyor.
15-TMO’ya Tekkiraz ve başka bölgelerde de haftada en az bir defa fındık alımı yapmasını sağlamalıdır.
16-Ünye Türkiye’nin en çok fındık üreten merkezlerinden biri olmasına rağmen ilçemizde bir tane bile iç fındık veya kavrulmuş fındık işleyip satan yer yok.
17-Fındıkta lisanlı depoculuğun deniz seviyesinde değil de daha yüksek kesimlerde olması fındığın özelliğini kaybetmemesi açısından daha faydalı olacaktır.
18-Eğer bu kireci kış mevsiminde kar yağma haberi alınca döktüğünüzde üstüne de kar yağdığında sanki kireç toprağa gömülmüş gibi fayda sağlayacaktır.”
19-Fındığın evlerde değil de güvenlik açısından lisanslı depoculuk kapsamında depolarda korunması halkımız için daha sağlıklı olacaktır.
20-Fındığın ve haliyle bölgenin geleceği adına bu ve benzeri toplantıların yapılması önümüzdeki yıllar adına umut vaat eden bir tablodur. Bu konuda emeği geçen herkese teşekkür ederiz”.
Toplantıya ev sahipliği yapan İşadamı Halil Arslan ise “Ünye’mizin çok değerli dernek yöneticilerini, muhtarlarını, parti temsilcilerini, işadamlarını, amirlerini böyle güzel bir günde güzide bir konu ışığı altında ağırlamaktan çok haz aldım İnşallah rabbim bu toplantıyı hayırlara vesile kılar” dedi.

Siz de yorum yapın, görüşlerinizi belirtin.