son haberler

Üreticilere Tarım Sigortası Uyarısı

Yayınlanma Tarihi: 2 Şubat 2018 okunma

Üreticilere Tarım Sigortası Uyarısı
Ekonomi
0

Tarım Kredi Kooperatifleri Samsun Bölge Müdürü Mustafa Doyurucuoğlu, Devlet destekli tarım sigortasında 2018 yılı üretim sezonunun başladığını hatırlatarak tarım sigortasının avantajlarına ve sistemdeki yeniliklere ilişkin açıklamalarda bulundu. Bölge Müdürü Üreticileri Çiftçi Kayıt Sistemi’ne (ÇKS) kayıtlarını güncelleyerek, tarım sigortalarını yaptırmaları konusunda uyardı.

Tarım Kredi Kooperatifleri Samsun Bölge Müdürü Mustafa Doyurucuoğlu, 2005 yılında çıkarılan 5363 Sayılı Tarım Sigortaları Kanunuyla uygulamaya geçen Devlet Destekli Tarım Sigortaları ile sigorta yaptıran üreticilerin, tabii afetler karşısında yüksek risk altında ki tarımsal varlıklarının doğal afetlere karşı güvence altına alındığını ve ürünlerde oluşan hasarların Tarım Sigortaları Havuzu (TARSİM) tarafından karşılandığını belirtti.

Bölge Müdürü Mustafa Doyurucuoğlu Tarım Kredi Kooperatifleri tarafından üreticilerin mağdur olmamaları için, kooperatiflerde görevli, konusunda tecrübeli teknik personelle, tarım sigortası poliçelerinin kabulünden hasar ödemelerine kadar her aşamada destek verdiklerini, tarım sigortasının önemini ve avantajlarını her fırsatta üreticilere anlattıklarını belirterek, “Tarım sigortası yaptırmakla üreticilerimiz, devletimizin sunduğu birçok destekten de faydalanma fırsatı elde etti. İlk olarak sigortanın yapılması aşamasında % 50 ila 67 oranında değişen poliçe prim desteğinden, akabinde kooperatiflerden kullanılan kredilerin faizlerinde belli oranda devlet desteğinden, doğal afetler nedeniyle hasar görülmesi durumunda kredi borçlarının ertelenmesinden faydalandıklar” dedi.

Ayrıca, 2018 yılında TARSİM kapsamının genişlediğini, kadın ve genç çiftçilerin tarım sigortalarına katılımını teşvik etmek amacıyla tüm sigorta branşlarında oluşan primin yüzde 5’i oranında indirime gidildiğini belirten Bölge Müdürü Mustafa Doyurucuoğlu “Tarım Kredi Kooperatifine Ortak Olun Avantajlardan Faydalanın. Bölgenin en önemli ürünü olan fındıkta don ve dolu sigortasının son başvuru tarihi 10 Mart 2018’dir. Sigorta poliçe yaptırma tarihinden 7 gün sonra başlayacağını üreticilerimiz göz önüne alarak üreticilerimiz sigorta yaptırmakta geç kalmamadır. Tarım Kredi Kooperatifleri olarak en önemli amaçlarımız ortaklarımızın ekonomik gelir seviyelerinin artırılmasına katkıda bulunmaktır. Zor şartlarda üretim yapan çiftçilere, gübre, motorin, yem, tohum, zirai ilaç, kömür, tarımsal alet ve makina, damlama-sulama-sera malzemeleri, gıda maddeleri gibi her türlü tarımsal girdileri uygun fiyat ve koşullarda temin ediyoruz. Ziraat mühendisleri vasıtasıyla teknik destek sağlıyoruz, üreticilerin tarımsal varlıkları yanında tüm varlıklarının sigorta işlemlerini de yapıyoruz” ifadelerine yer vererek, Tarım Kredi Kooperatifleri tarafından sağlanan avantajlardan faydalanmak için üreticilere en yakın Tarım Kredi Kooperatifine ortak olmaları konusunda çağrıda bulundu.

 

Siz de yorum yapın, görüşlerinizi belirtin.