son haberler

Üreticiye Göre Rekolte % 50

Yayınlanma Tarihi: 29 Nisan 2015 okunma

Üreticiye Göre Rekolte % 50
Gündem
0

Son yıllarda hava şartlarının değişmesi ve kış aylarının yaza doğru sarkması, fındık üreticilerini endişelendiriyor. Üreticiler bu yıl rekoltenin %50 oranında olacağını belirtiyor.

Mart ve Nisan aylarında yaşanan kar yağışları ve soğuklar, fındıkta kestirilmesi zor tahminlere yol açarken, kimi yetkililer ciddi anlamda don afeti yaşandığını, kimi yetkililer ise kayda değer bir afetin olmadığını açıklamıştı.

Konuyla ilgili fındık üreticilerini bahçelerinde ziyaret ettik ve bu sene ne kadar fındık mahsulü alabileceklerini sorduk. Cevap ise olması gerekenin yarısı kadar ürün alabilecekleri oldu.

Tekkiraz bölgesindeki fındık üreticilerinden olan Engin Ocak, fındığın tam olduğu senelerde 6 ton fındık yaptığını, yaşanana soğuk havalarla birlikte bu sene dalda %50 daha az ürün alabileceğini gördüğünü belirtti. Ocak ayrıca, fındığın Mayıs ayının ortalarına kadar fındığın doğum yapabileceğini de belirterek; “Fındık olduğu zaman ben 6 ton fındık alıyorum. Fındığa bakıldığı zaman akıbeti belli oluyor, bakıldığı zaman ürün veriyor. Geçen sene don olayından itibaren, bu sene de Mart ayının soğuk gitmesinden dolayı fındık oluşumu yarı yarıya düştü. Biz böyle gözlemledik. Fındığın doğum yapması hava şartlarıyla alakalı. 5-6 Mayıs’a kadar fındıkta yeni doğum olur, yoksa daha sonra fındıkta doğum işi olmaz. Bunun olabilmesi için de havaların sıcak gitmesi gerekiyor” diye konuştu.

Siz de yorum yapın, görüşlerinizi belirtin.