son haberler

Yaz Okullarına Mehteran Renk Kattı

Yayınlanma Tarihi: 13 Temmuz 2018 okunma

Yaz Okullarına Mehteran Renk Kattı
Gündem
0

Okulların tatile girmesinin ardından tüm mahallelerde başlayan Yaz Kuran Kursları devam ederken İlim Yayma Cemiyeti Ünye Şubesi tarafından organize edilen mehteran etkinliği kurslara renk kattı.

Ünye Müftülüğü Ünye’nin tüm mahallelerinde bulunan camiler ve okullarda yaz kuran kursları açtı. 2017-2018 Eğitim Öğretim yılının sona ermesinin ardından özellikle okul çağı çocuklarının yoğun katılım gösterdiği yaz kuran kurslarında hem kuranı kerim öğretiliyor, hem de adabı muaşeret dersleri veriliyor.

İlim Yayma Cemiyeti Ünye Şubesi de düzenlediği organizasyonla Ünye genelinde yaz kuran kurslarına mehteran gösterisi ile katkı sağladı. İstanbul’dan gelerek tüm okullarda ve camilerde program düzenleyen Mehteran takımı çocuklara mehterin tarihini anlatırken ilahiler ve mehter marşları söylüyor.

İlim Yayma Cemiyeti Ünye Şubesi Mehter programını son olarak Ünye Sabancı Çocuk Yuvasındaki çocuklara sundu. Çocuklar mehteranlara sevgi selinde bulunurken mehter marşı ve ilahilerle güzel bir gün geçirdi.

“Ünye Bambaşka Bir Yer”

Mehter Takımı Hocası Zafer İşlek, program hakkında bilgi verirken mehteri çocukların sevdiğini söyledi. İşlek, “1994 yılından itibaren mehter çalışmalarına başladım. 2008’den bu yana da milli eğitim bakanlığının mehter hocasıyım. Amacım gençliği eğitmek. Mehteri ve tarihimizi anlatmak. Bu uğurda okumuş ya da okumamış genç ya da yaşlı herkese tarihimizi anlatmak için hayatımı feda ettim. Bu gayede İlim Yayma Cemiyeti Ünye Şubesi Başkanı Nurullah Keskin beyin daveti üzerine Ünye’ye geldim. Bizden yardımlarını ve desteklerini eksik etmediler. Karadeniz’in halkını çok seviyorum. Ünye zaten bambaşka bir yer. Ben aynı zamanda araştırmacıyım. Biz yaklaşık 850’nin üzerinde mehter eserleri, mehter marşları ve mehterde söylenen serhat türkülerine ulaştık. Tüm bunları toparlayıp konseptine göre halka ve öğrencilere aşılamaya çalışıyoruz. Bazen de çocukları sıkmamak için ceddin deden, genç Osman denen eserleri okuyarak onlarla hal oluyoruz”

“Türkiye’nin Birçok Yerinde Mehter Takımları Kurdum”

“Grup olarak İstanbul’da 13 kişiden 60 kişiye gruplarımız var. Aynı zamanda Türkiye ve Avrupa, Amerika’dan çağırırlarsa mehter takımları kuruyorum, eğitiyorum isterlerse başlarında duruyorum biz olduk dediklerinde 2 ay gibi bir zamanda eğitiyorum ve oradan başka bir memlekete çağırırlar, tabi ki çocuklardan oluşan ilk kız mehter takımı, karışık ilahi grubu, 571, Beyaz melekler gibi ilahi gruplarının hocasıyım. İstanbul Büyükşehir Belediyesi özürlüler çocuklardan oluşan mehter takımı hocasıyım,  yani sen istedikten sonra istediğin her şeyi yapabilirsin,  tabi ki kendime ait mehter grubum var Mehter Haneyi Akıcılar diye.  Mehter takımı kurduysam o okulun ismiyle kuruyorum, aynı zamanda çocukların bu işe devam etmesi için bir kaynak olması lazım çocukları bu işe alıştırıyorum bende başlarında oluyorum”

“Çocuklarla Çalışmak Daha Keyifli”

“Daha sonrada çocuklarımızı Hollanda’ya, Almanya’da birçok yere getirdik, çocuk mehter takımını böylece daha çok sevdiler.  Çocuk Mehter takımı aslında çok zor gözüküyor ama ben daha çok iyi anlaşıyorum herhalde ki bugün koskoca bir adamın diyelim ki 80 kiloluk bir adamın 9 buçuk 10 kilo civarında bir hücumdu 100 metre taşıdıktan sonra yeter hocam yorulduk derler, inanın 7 yaşında ki çocuk aynı turu hiç yoruldum demeden bitirdi, ben çocuklarla daha iyi anlaşıyorum çocuklarda daha çok şevk var ve birde dediğini anlıyor ve en güzel şekilde yapmaya çalışıyor. Bugüne kadar yaklaşık 68 vilayette  30’u geçkin kasabalarda mehter takımları kurdum” diye konuştu.

Siz de yorum yapın, görüşlerinizi belirtin.