son haberler

Yılmaz, İmar Barışı’nı Enine Boyuna Değerlendirdi

Yayınlanma Tarihi: 9 Haziran 2018 okunma

Yılmaz, İmar Barışı’nı Enine Boyuna Değerlendirdi
Ekonomi
0

www.unyetv.net / ÖZEL HABER

Ünye Belediye Başkan Yardımcısı Mimar Emrah Yılmaz, İmar Barışı hakkında merak edilen her şeyi Ünye Haber’e değerlendirdi.

İmar Barışı’na kimler başvurabilir? Süreç Nasıl işleyecek? Ünye’de İmar Barışı kapsamına giren konut sayısı ne kadar? Başvuru süresi ne zaman sona erecek? Tüm bu soruların cevabını veren Yılmaz, vatandaşlara uyarılarda da bulundu.

“34 Yıldır Bekleniyordu”

Ünye Belediye Başkan Yardımcısı Mimar Emrah Yılmaz, en son imar barışının 34 yıl önce 1984 yılında çıkarıldığını ifade ederek, “uzun zamandır hükümetimizin üzerinde çalıştığı ve adımının bir kaç gün önce atıldığı İmar Barışı ile ilgili başvurular sanal ortamdan e-devlet üzerinden ve Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğüne şahsen başvurak yapılabiliniyor. Bu nedenle 34 yıllık beklentinin hükümet tarafından karşılanması tüm Türkiye’de olduğu gibi Ünye’de de sevinçle karşılandı” dedi.

İmar Barışı Neleri Kapsıyor?

Başkan Yardımcısı Emrah Yılmaz İmar Barışının özellikle son yıllarda artan konut sektöründe önemli bir gelişme olarak değerlendirildiğini ifade ederek, “1984 yılından bu yana ülkemiz gerçekten ivme kat etti. Bu ivmenin lokomotifi de herkesin bildiği gibi inşaat sektörüdür. Özellikle son 15-16 yıldır inşaat ile ilgili ciddi yatırımlar oldu. Dolayısıyla 1984’te çıkan aftan bu yana binaların amortismanları, tadilatları, tamiratları var. Bu durum da birçok imara aykırı durumu ortaya çıkardı. Çatıdan tutun da balkona kadar birçok eklentiler imara aykırı durumu ortaya koyduğu için imar barışı bu nedenle daha da önem kazandı. Bir çok vatandaşımız bu kapsamda şantiye aboneliğinden mesken aboneliğine geçecek. Doğalgaz, su, elektrik aboneliklerinde yaşanan sıkıntılar ortadan kalkacak. Bu barış bir çok vatandaşımızın konutu ile ilgili sıkıntıları ortadan kaldıracak. Hükümetimiz bu hamle ile ayrıkı binalarla barışıyoruz diyerek vatandaşlarımıza bir hizmeti de sunmuş oldu” dedi.

“Ünye’de Bulunan Konutların %15-20’si İmara Uygundur”

Türkiye genelinde 13 Milyon konutun imar barışı kapsamında değerlendirilebileceğini ifade eden Ünye Belediye Başkan Yardımcısı Mimar Emrah Yılmaz, “Ünye merkezde 12 bin adet yapımız var. Bunun %15-20’sinin yasal olduğunu düşünürsek ortada 9 Bin-10 Bin adet imara aykırı yapı var. Bunun içerisinde çatısı, terası, balkonu, mimari tadilatı nedeniyle ruhsata aykırı durumlar olabilir. Ruhsatı dahi olmayabilir. Bütün bunlar bu kapsama giriyor. Kırsal mahallelerde ise 5 bin konutun 3500 – 4000’inin imara aykırı olduğunu değerlendiriyoruz” diye konuştu.

Vatandaşlar Nasıl Başvuru Yapacak?

İmar Barışı’ndan faydalanmak isteyen vatandaşlarının iki yol izleyebileceğinin altını çizen Ünye Belediye Başkan Yardımcısı Emrah Yılmaz, “öncelikle sanal ortamdan e-devlet üzerinden başvuru yapılabilecek. Bunun için vatandaşlarımız e-devlet şifresiyle sisteme girecek. Burada ilk olarak bir başvuru oluşturacak. Bu başvuruda iki kavram önemlidir. Birincisi beyana esas kavramı diğeri ise Yapı Kayıt Belgesi (YKB)’dir. YKB’yi almak için vatandaşımız öncelikle beyanını doğru yapacak. Çünkü yanlış ya da eksik ya da yanıltıcı beyanlarda vatandaşlarımız YKB’yi alsa bile sıkıntı yaşayacak. Bu nedenle vatandaşlarımızın beyanlarını doğru yapmaları kendi menfaatlerine olacaktır. Bu konuda vatandaşlarımız hem belediyemizden hem de konusunda uzman kişilerden yardım alabilir” dedi.

İmar Barışı Kapsamı Dışında Olan Durumlar Neler?

İmar Barışı kapsamında olmayan binalar hakkında da bilgi veren Başkan Yardımcısı Mimar Emrah Yılmaz, “öncelikle bu kapsamdaki binaların 31.12.2017 tarihinden önce yapılmış olması gerekiyor. Bu tarihten sonrakiler kapsam dışındadır. Sosyal donatı alanı dediğimiz park, okul alanı üstüne yapılmış binalar kapsam dışında kalıyor” dedi.

İmar Barışı İle İlgili Vatandaşlar Ne Kadar Ödeyecek?

İmar Barışı kapsamında metrekare birim fiyatlarının da belirlendiğini söyleyen Başkan Yardımcısı Emrah Yılmaz, “tarımsal amaçlı basit konutlar için 200 TL/metrekare, 1-2 katlı binalar ve basit yapılar için 600 TL/metrekare, 3-7 katlı binalar ve sanayi yapılar için 1000 TL/metrekare, 8 katlı ve daha yüksek binalar için 1600 TL/ metrekare’dir.” dedi.

Başvuru Süresi Ne Zaman Sona Erecek?

Başkan Yardımcısı Emrah Yılmaz son olarak İmar Barışı’ndan faydalanmak isteyen vatandaşların 31.10.2018 tarihine kadar başvuru yapmaları gerektiğini ifade ederken, “Yapı kayıt başvurusu için 31.10.2018 tarihine kadar başvuran vatandaşlarımız YKB bedelini de 31.12.2018 tarihine kadar vatandaşlarımız yatırmak zorundadır” diye konuştu.

Siz de yorum yapın, görüşlerinizi belirtin.