son haberler

Ünye’de Basın Tarihi – III

Yayınlanma Tarihi: 8 Eylül 2017 okunma

M. Ufuk MİSTEPE mistepe@gmail.com

Basın câmiasına daha yakından bir göz atalım. Ünye’de gazete, dergi, radyo ve televizyonda çalışan yüzü aşkın basın emekçisi vardır. 28 Ocak 2002 tarihinde kurulan Ünye Gazeteciler Cemiyeti Başkanlığı ise Ünye’de 7 adet günlük (Gündem, Ünye Haber, Doğuş, Ünye Kent, Güncel, Şirin Ünye, Büyük Ünye), 3 adet haftalık gazete (Ünye Vizyon, Okuyorum, Ünye İpekyolu), iki yerel TV (Hizmet TV, Ünye ÜN TV), 3 yerel aylık dergi (Sükût, Ünye Vizyon, Canik), 11 sarı basın kartı sahibi ve 56 üyesi bulunan faal bir cemiyet. Şu andaki başkanı İbrahim COŞKUN (2010/11), daha öncekiler Hakan KORKMAZ (2009) ve 2002 / 2008 yılları arasında Şakir GÜREL.

28.07.2007’de Başkan Şakir GÜREL döneminde Gazeteciler Cemiyeti’nin şahsıma vermeyi uygun gördüğü plâkette şunlar yazılı idi : “Sayın M. Ufuk MİSTEPE, Geçmişten günümüze, mesleğimize ayrıca İnternet Gazeteciliği ile Ünye’nin tanıtımına, sosyal ve kültürel hayatına katkılarınız anısına, Teşekkürlerimizle… 28.07.2007 / Ünye Gazeteciler Cemiyeti”.

Günümüzde yayımlanan Ünye gazeteleri ile ilgili detaylar ise şöyle: 17 Kasım 1999’da kurulan Günlük Aktüel Kültürel Siyasî Gazete olan Ünye DOĞUŞ Gazetesi’nin sahibi Nebati PELİT. Sorumlu Yazı İşleri Müdürü Ayşe DEMİRAL, Muhabir Ricai KURU, Sayfa Editörü Feride PELİT. Dizgi, Baskı ve İdare Yeri Liseler Mahallesi’ndeki Pelit Ofset Matbaacılık. Gazete 6 sayfa olup, fiyatı 25 kuruştur.

Haftalık Aktüel Yerel Siyasî Gazete olan BEYAZ Gazete 30.12.2002 tarihinde kuruldu. Sahibi Gülşah TOSUN, Kurucu ve Yazı İşleri Müdürü İrfan TOSUN, Haber Müdürü İmdat EKİN ve Spor Müdürü Ahmet TÜRK’tür. Doğan Ofset Tesisleri’nde basılan gazetenin adresi Dere Sahil Yolu’dur, fiyatı 50 kuruştur ve 8 sayfadır. Siyah – Beyaz Köşesi’nde İrfan TOSUN, diğer köşelerde Bahar SOYTÜRK, Ahmet TÜRK, Adamın Biri ve Gölge Adam yazmakta.

Sekiz sayfalık Günlük Siyasî Bağımsız Ünye HABER Gazetesi’nin İmtiyaz Sahibi ve Genel Yayın Yönetmeni Şakir GÜREL, gazetesinin altıncı yılında yerel süreli gazete çıkarmakta. Yazı İşleri Müdürü Esma GÜREL, Editör Mücahit GÜREL ve Muhabir Şenay TEZEL. Gazete, Çamurlu Mahallesi’nde Kardelen Ofset’te basılmakta olup, 25 kuruştur. Kent Yaşam Köşesi’nde Tarihçi, Araştırmacı, Program Yapımcısı Aynur TAN ve Çehreler ve Mekânlar Köşesi’nde Zeki ORDU yazmakta; diğer yazarları Yusuf ÇAKIR, Hakan KORKMAZ, Ahmet ALTUN, Caner TEK, Cevat ÇİLOĞLU, Fatih KAYA, Gürol ÖZCÜRE ve Yahya Cumhur TAPÇI’dır.

Üçüncü yılında yayım hayatına devam eden Haftalık Siyasî Ünye Vizyon Gazetesi 4 Mart 2008’de ilk baskısını yaptı. İmtiyaz Sahibi Barbaros DOĞAN, Genel Yayın Yönetmeni ve Sorumlu Yazı İşleri Müdürü Hamza ALP ve Görsel Tasarım Tuba DENİZ. Kaledere mahallesi Kazancılar Caddesi’nde bürosu olan gazete Samsun Doğan Ofset Matbaacılık’ta basılmaktadır. 12 sayfa olup, 50 kuruştur. Barbaros DOĞAN’ın da köşe yazarlığı yaptığı gazetenin Dost Köşesi’nde İrfan TOSUN, Açılım Köşesinde Yüksel ŞAHİN, Esnafa Dair Köşesi’nde Sedat KÖSEOĞLU ve Ünye Ufkunda Tarih Köşesi’nde M. Ufuk MİSTEPE yazmaktadır.

Ağustos 2008’de ilk sayısı İstanbul’da basılan ve sanal gazete olarak da yayınlanan aylık Ünye Haber Postası Gazetesi 2 YTL olup, İmtiyaz Sahibi ve Yönetim Kurulu Başkanı Şenol ATEŞ’tir. 12 sayfalık gazetenin köşe yazarları Prof. Dr. Sait KAPICIOĞLU, Hasan ÖZ, M. Ufuk MİSTEPE, Eren TOKGÖZ, A. Selim TUNCER ve Yaşar KARADUMAN’dır. Altıncı sayıdan itibaren gazetenin sahibi Hüseyin KESKİN’dir ve şu an 16. sayı basıma girmektedir. Fiyatı 2 TL olup, 16 sayfadır ve Gülnar OCAKDAN köşe yazarıdır.

Bağımsız, Siyasî Gazete olan ve 2009 yılı içerisinde çıkarılan Ünye Haber Takip Gazetesi üçüncü yılını doldurmakta olup, 10 sayfadır ve fiyatı 50 kuruştur. İmtiyaz Sahibi ve Genel Yayın Yönetmeni Mustafa MEHEL (Köşe Yazarı), Sorumlu Yazı İşleri Müdürü Muhammet HALICI’dır. Gündem Medya Tesisleri’nde basılmaktadır. Kaledere Mahallesi, Suluhan Sokak’ta faaliyet göstermektedir.

Aktüel, Kültürel, Siyasî Büyük Ünye Gazetesi 2009 yılında yayım hayatına girmiş ve 30 Mayıs 2011 tarihi itibariyle 42. sayısını yayımlamıştır. 8 sayfa olup, 50 kuruştur. İmtiyaz Sahibi ve Genel Yayın Yönetmeni Mehmet KİRMAN, Sorumlu Yazı İşleri Müdürü Cevat DEDE, Mizanpaj – Dizgici Ebru KİRMAN, Köşe Yazarı Mehmet H. YILMAZ’dır. Çınarlık Mahallesi, Çıldır Sokak’ta faaliyet gösterir.

2009 yılı sonlarında kurulan Günlük Siyasî Bağımsız Ünye GÜNCEL Gazetesi Pazar günleri hariç her gün çıkmaktadır. Gündem Medya Adına Sahibi ve Genel Yayın Yönetmeni İbrahim COŞKUN, Yazı İşleri Müdüresi Sibel DOLMA, Sayfa Editörü Semanur SARI’dır. OR-DA Dağıtım tarafından dağıtılmaktadır. Kaledere Mahallesi’nde Gündem Medya Ofset’te basılmakta olup, 12 sayfadır ve 25 kuruştur.

Mayıs 2010’da baskıya giren haftalık Okuyorum Gazetesi’nin İmtiyaz Sahibi ve Sorumlu Yazı İşleri Müdürü Ulvi GÜNDOĞDU, Genel Yayın Yönetmeni Doğan GÜNDOĞDU ve Köşe Yazarı Osman Siral TEZEL olup, Gündem Medya Basımevi’nde basılmaktadır. Bürosu Çamurlu Mahallesi, Arif Kaptan Sokak’tadır. 12 sayfa olup, fiyatı 50 kuruştur.

Şimdilik ay sonları ve özel günlerde basılan ve haftalık gazeteye dönecek olan Ünye İpekyolu Gazetesi 08 Eylül 2010’da ilk baskısını yaptı. Genel Yayın Yönetmeni ve İmtiyaz Sahibi Hasan TANRIVER, Yazı İşleri Müdürü Sedat YILMAZ, Halkla İlişkiler Sorumlusu Ecz. Mecit SARI olup, köşe yazarları; Mecit SARI, Av. Turgay HANCI, İrfan Yıldız BEŞLİOĞLU, Muzaffer PAMUK, Rauf Atilla POLAT, Yüksel GÜMÜŞ, Murtaza AKSU, Mustafa BİLGİÇ, Resul GÖKMEN, Ömer EYMEN ve Çağlar ÇAKIR’dır. Ulusal gazete ebadında en az 12 sayfa olan (4 sahifesi renkli, 8 sahifesi renksiz; bazen 28 sayfa) gazetenin fiyatı 1,25 TL olup, 10. sayısı basılmıştır. Liseler Mahallesi, Hükûmet Caddesi’nde faaliyet göstermekte ve Ankara Star Medya Yayıncılık A.Ş. Baskı Tesisleri’nde dizgi ve baskısı yapılmaktadır.

Ekim 2010’da yayım hayatına başlayan aylık Haber Ordu Gazetesi’nin İmtiyaz Sahibi Abdullah GÜNGÖR, Genel Yayın Yönetmeni İrfan DAĞDELEN, Yazı İşleri Müdürü Selçuk AYDIN ve Karadeniz Bölge Temsilcisi Mustafa Kemal YENİ olup, Star Medya Yayıncılık A.Ş. tarafından baskısı yapılmaktadır. İsmail BAŞARAN’ın dağıtımını yaptığı gazete Beykoz, Kavacık Mahallesi, Sezgin Sokak’ta faaliyet göstermektedir. 24 sayfalık, ücretsiz dağıtımı yapılan aylık gazetenin Köşe Yazarları Hüseyin YÜRÜK, İrfan DAĞDELEN, Kenan ARPACIOĞLU, Ufuk Kaptan, Hasan Basri ILIK, Orhan DOĞANGÜNEŞ, Cafer VAYNİ ve Muzaffer GÜNAY’dır.

Gazetecilikte temel ilke basın ahlâkına bağlılıktır. Gazetecilik mesleğini seçmiş herkesin etik olarak bu kurala ciddiyetle riayet etmesi ahlâkî bir zorunluluktur. Kuralların ihlâli durumunda cezaî bir müeyyide söz konusu değildir aslında. Toplum veya ilgili kuruluşlarca kınanma ya da en fazla, bu kuralı bozmuş gazetecinin bağlı olduğu müesseseden ihracı gibi bir durum söz konusu olacaktır.

Basın özgürlüğü 1982 Anayasası’yla da garanti altına alınmaktadır. Bazı durumlarda basın, çıkan haberlerden dolayı kamuoyunda hakkında yanlış fikirler oluşmasına sebep olarak kişiye zarar vermiş olacaktır ki bu durum kesinlikle basın ahlâk ilkelerine aykırı bir durumdur. Güvenilir haber yayımlamak, kişileri rencide etmemek, kişilerin görüşünü almadan ve araştırmadan haklarında menfî yayınlar üretmek, hatasını anladığında düzeltme cihetine gitmek yerine pişkin davranmak o gazete ve gazeteciyi ancak MÜFTERİ durumuna sokar ki bu vurulan damga kolay kolay belleklerden silinemez!

Ünye’de basın kuruluşlarının dikkat etmesi gereken husus “gazete için çalışan elemanlar“ı değil, “gazeteciler“i seçmeleridir. Daha seçici olması ve az parayla çalışan, biraz yazı yazmayı beceren ve patronunun istediği her habere gözü kapalı koşacak türden elemanlar yerine, genellikle gazetecilik okullarında eğitim görmüş, mesleğin tüm detaylarını öğrenmiş ve bu mesleğin önemini, değerini kavrayan nitelikteki kişileri istihdam etmeleridir.

Basın, yadsınamaz bir güçtür. Bu gücü toplum lehine değil de ego tatmin aracı olarak çıkarları lehine kullanmaya çalışanlar, yalan haber üretenler, kalemini güç ve çıkar odaklarına satanlar mesleğe ne yazık ki leke sürmüş olurlar. Ünyeli, şerefli basın câmiasını her daim yanında görmek ister.

Bazen yerel medyanın kendi arasında da sorun yaşadığı zamanlar olmuştur. Bu durum ve benzerî olaylar, sanal yayın yapan “Haberin Merkezi Haber Ordu” elektronik gazetesinde herhangi bir kişi hedef alınmaksızın şöyle yorumlanmıştı: “Elinde televizyon, gazete, radyo, internet sitesi gibi çeşitli yayın organlarını bulunduran medya tekelleri amaçlarına ulaşamayacaklardır. Sitemizden ısrarla vurgulamaya çalıştığımız dezenformasyon haberlerine kulağını tıkayan Ünye’nin sözüm ona medya devi gruplar kendi oyunlarıyla tuş olacaklardır.7

Öyle horozlar var ki öttükleri için Güneş’in doğduğunu sanıyorlar ne yazık ki!

Tarihî coşku ve perspektiften, basın etiğinden tâviz vermemek ve tuşa gelmemek ümidiyle.. esen kalınız…

 

KAYNAKÇA :

7 HABER ORDU “Haberin Merkezi” – Ünye’de Basın Ne Hallere Düşüyor, 19.11.2008 http://www.haberordu.com/unyede-basin-ne-hallere-dusuyor-8830h.htm

Siz de yorum yapın, görüşlerinizi belirtin.

Yazarın Diğer Yazıları

Yazarın tüm yazıları.

Rahmetle Anıyoruz…

12 Ekim 2021 okunma
Merhum Yazarımız M. Ufuk Mistepe’nin Ünye’ye dair yazılarını ve makalelerini yazar arşivinden okuyabilirsiniz. Merhum Yazarımızı rahmetle anıyoruz. Mekanı cennet... Devamını Oku

Canik’te İdarî Yapı ve Osmanlı’da Yenileşme Zarureti (1793 – 1851)

10 Temmuz 2020 okunma
Bu makalede Ünye’nin 1790 – 1850’li yıllardaki idarî yapısı, Doç. Dr. Abdullah SAYDAM’ın 33 sayfalık çalışmasına dayanarak, özet olarak aktarılacaktır. Sultan II. Mahmud, saltanatının sonlarına doğru Orta ve Doğu Karadeniz bölgesindeki idarî... Devamını Oku

Araştırmacılık Terimleri

3 Temmuz 2020 okunma
Ünye hakkında araştırma yapanların ve okuyucularımızın, sıkça karşılaştıkları bazı Osmanlıca Tarih Terimleri’nin anlamlarını bilmeleri, yazılanların anlaşılması açısından önemli bir husustur. Bu itibarla başlangıç olarak ehemmiyet arz eden... Devamını Oku

Ünye Mûsikî Tarihinde Ali Riza Sağman

26 Haziran 2020 okunma
‘Ünye Şarkı ve Türküleri’ kitabımda Ünye Mûsikî Tarihi’ne damgasını vurmuş, tespit edebildiğimiz şahsiyetleri kısaca da olsa tanıtmaya çalışmış idim. Aslında her bir musikîşinasın ayrı ayrı ele alınması icap eder. Başlangıç olmak üzere... Devamını Oku

Satıroğulları Ünyeli Müftü Sülâlesi

19 Haziran 2020 okunma
2017 yılında altı bölüm halinde yayımladığımız “Ünye Müftüleri” adlı yazı dizimizde bir müftü sülâlesinin bu tarihçeye damgasını vurduğunu görüyoruz. Ailenin ahvadlarından Satıroğulları ailesi Keşaplı Sokak’tan komşumuz olurlar. ÖZPAKER... Devamını Oku

Ünye Uğrak Vapurlarını Tanıyalım

12 Haziran 2020 okunma
Su buharı gücüyle çalışan gemileri VAPUR olarak adlandırıyoruz. Önceleri yandan çarklı olarak yaşamımıza giren vapurlar daha sonra günümüzün dizel elektrik tahrik sistemi donanımlı enerji tasarrufu sağlayan modellerine erişinceye değin XIX. yüzyılın... Devamını Oku

Ünye Tarihi, M.Ö. XV Bin Yılına Uzanıyor Mu? – I

5 Haziran 2020 okunma
Kelleroğlu M. Bahattin Bey, kaynak belirtmeksizin; “Ünye, Milât’tan 1270 sene evvel vuku bulan Turuva Muharebe-i Meşhuresi’nden sonra, Karadeniz sahilinde tesis edilmiş müstemlekelerden birisi olup, ismi kadimi (One) veyahut (Oney)’dir.” demişti.1 Ünye’de ilk... Devamını Oku

Kimler Geldi Kimler Geçti ?

29 Mayıs 2020 okunma
Ünye ve hinterlandı tarihî seyir içerisinde birçok kavim ve milletlere ev sahipliği yapmıştır. Muhtelif köşe yazılarımızda dile getirdiğimiz bu kitlesel değişimleri bir arada ve kronolojik düzen içerisinde değerlendirmenin daha uygun olacağını... Devamını Oku

Ünye ve Hinterlandında Oğuz – Türkmen Boyları ve Yer Adları

22 Mayıs 2020 okunma
Makalemizin araştırma konusu 24 ana Oğuz boyu ile Oğuz asıllı Türkmen kabilelerinin Ünye ve hinterlandındaki (Ordu, Fatsa, Terme, Akkuş) bazı yerleşim noktalarıdır. Türkmen boy, bölük, uruk (oymak, öz) ve tirelerinin (oba, aile) adlarını Yrd. Doç. Dr. Aydın... Devamını Oku

Sosyo-Ekonomik Gelişmişlik Sıralamasında Ünye ve Ordu

15 Mayıs 2020 okunma
Ulusal düzeyde ekonomik ve sosyal kalkınma yanında, bölgesel gelişmişlik farklarının giderilmesinde ve ülke genelinde dengeli bir kalkınmanın sağlanmasında il ve ilçeler, temel birimler olarak değerlendirilmek durumundadır.1 İlçelerin, illerin ve bölgelerin... Devamını Oku