son haberler

Ünye’de Tiyatro Tarihi – XX

Yayınlanma Tarihi: 5 Mayıs 2015 okunma

M. Ufuk MİSTEPE mistepe@gmail.com

Ünye Belediyesi Şehir Tiyatrosu’nun sahneye koyduğu ilk oyun için çıkartılan broşürdeki yazıdan istifadeyle aşağıdaki bilgileri paylaşmanın Ünye Tiyatro Tarihi’ne not düşmek adına gerekli olduğunu düşünüyorum.

Ünye Sanat Tiyatrosu, 10 Nisan 2012 yılında Hamza ALP başkanlığında Sezgin ÖKSÜZ, Ayşe YILDIRAN ve Mehmet KIYAK ile birlikte Ünye Gazeteciler Cemiyeti’nde yapılan bir basın açıklaması ile resmen kurulmuş oldu. Ünye Sanat Tiyatrosu Hamza Alp’e ait Alp Medya Ajans’ın bünyesinde kurulan, vergi mükellefi olan bir tiyatro olarak hayata geçti.

Ünye Sanat Tiyatrosu (ÜST) kurulmadan önce Hamza Alp, Cihan ÖKSÜZ’le sık sık bir araya gelip tiyatro konusunda nasıl bir yol izleneceği ile ilgili fikir alışverişinde bulunuyordu. Bu arada Ordu Belediyesi Karadeniz Tiyatrosu’ndan emekli K. Coşkun ÇETİNALP ile Hamza Alp’in tanışmasına vesile olan Cihan Öksüz, “tiyatroyu kur, oyunlar benden. Siz yeter ki bu işi başarın” diyerek destek verdi, hattâ zaman zaman Hamza Alp, Sezgin Öksüz ve Ayşe Yıldıran belediyenin düzenlediği bazı programlarda Cihan Öksüz’ün yazdığı skeçleri oynayarak bir şeyler yapmaya çalışıyorlardı. Hamza Alp süreci daha ciddî bir plâtforma oturtmak için bir basın toplantısı ile resmiyete dönüştürdü. Maceralı yolculuk böylelikle başlamış oldu. İlk olarak Cahit Atay’ın yazdığı ve K. Coşkun Çetinalp’in yönettiği “Pusuda” adlı oyunla izleyicisinin karşısına çıktılar. Bu oyunda Mustafa Karadeniz, Kerim Aydemir ve Mehmet Kıyak rol aldı.

Yine aynı yıl Kasım 2012’de “Rumuz Goncagül” adlı Oktay Arayıcı’nın yazdığı iki perdelik oyunun oynanmasına karar verildi. Fakat oyuncu bulmakta zorlanıyorlardı. Ekipte Hamza Alp, Sezgin Öksüz, Mehmet Kıyak, Mustafa Karadeniz, Kerim Aydemir, Ayşe Yıldıran gibi isimler vardı. Her oyuncunun ekibe katılması tevafuken olmaya başladı. Meselâ Fatma Buluş’u Ünye Feshane Şenlikleri’nde sahnede Kerim Aydemir’le doğaçlama yaparken keşfettim. Yasemin Öztürk eski bir arkadaşımdı. İstikbal’de çalışırken birbirimize hal hatır sorarken kendini tiyatroda buldu. Yine yanımda staj yapan Neslihan Kaymak, Rumuz Goncagül’ün Goncagül’ü oldu.

En önemlisi oyunda Refik Mayısoğlu’nu canlandıracak oyuncu bulamadık, bu rol için iki kişi geldi fakat uyum sağlayamadı. Tam ekip toparlanamıyor derken Terme Tersanesi’ne mühendis olarak gelen ve internetten Ünye Sanat Tiyatrosu’nun varlığından haberdar olan Tuncay Öztürk arkadaşımız imdadımıza yetişti. Rolün hakkını da vermişti. Zonguldak Ereğli’de on yılı aşkındır tiyatro oynamış ve yönetmiş olan deneyimli biri olunca işleri kolaylaşmış oldu. Ve oyunun 30 Ocak 2013 tarihinde Ünye Belediyesi Konservatuvarı’nda saat 20:00’de “Gala”sı yapıldı. Oyun Nisan ayı sonuna kadar her Çarşamba akşamı hiç aralıksız sahne aldı. Ayrıca Rumuz Goncagül oyunu Ordu, Fatsa ve İstanbul’a da turne yaparak ilk yılında turneye çıkmış oldu.

Rumuz Goncagül oyununda görev alan kişiler ise şöyle; Yazar : Oktay Arayıcı, Yönetmen : K. Coşkun Çetinalp, Genel Sanat Yönetmeni : Hamza Alp, Kostüm Tasarım : Meral Korkmaz, Işık : Mücahit Karadeniz, Oyuncular : Fatma Buluş, Neslihan Kaymak, Kerim Aydemir, Hamza Alp, Mustafa Karadeniz, Tuncay Öztürk, Alper Alp, Sezgin Öksüz, Yasemin Öztürk ve Mehmet Kıyak.

Yeni sezon için oyunculara bu işin tekniğini biraz bilmeleri ve kendilerini yetiştirmeleri maksadıyla Ünye Mürüvvet Vidinli Halk Eğitim Merkezi ile görüşülerek “Uygulamalı Tiyatro Kursu” açıldı. Böylelikle Ünye Sanat Tiyatrosu ekibi bu işi daha ciddî yapar oldu. Çünkü oyuncuların hepsi bir işte çalışıyor ve akşamları bir araya gelip tiyatro yapıyorlardı. Bu kursla birlikte bu işin eğitimini de almaya başladılar. Kurs hocalığımızı Kadir Şenol yaptı ve kurs sonunda da “Ayyar Hamza” adlı oyun sahneye kondu. Bu oyun Ünye Sanat Tiyatrosu tarafından bir proje ile Kültür Bakanlığı’na müracaat edilen ve oradan “Amatör Tiyatrolara Yardım” olarak destek alan bir oyun olma özelliğini de taşıyor. Bu oyunu Ali Bey yazmış, Yönetmenliğini Kadir Şenol, Genel Sanat Yönetmenliğini Hamza Alp, Işık; Alper Alp, Oyuncular; Mustafa Karadeniz, Tuncay Öztürk, Kerim Aydemir, Ogün Sanioğlu, Fatma Buluş, Yasemin Öztürk, Zübeyde Civelek, Hamza Alp, Eser Başbay, Fatih Koç, Veli Aha.

Ünye’de tiyatro anlamında bu işin üstesinden bu ekibin geldiği görülmüş ve Ünye Belediyesi Halkla İlişkiler Müdürlüğü’ne bir proje yapılarak tanıtılmış, Basın ve Halkla ilişkiler Müdürü Sevdal Toprak ile birlikte konu zamanın belediye Başkanı Ahmet Arpacıoğlu’na da anlatılmıştı. Böylelikle konu Belediye Meclisi’ne getirildi ve Ünye Belediyesi’nin 2014 Şubat ayı Meclis Toplantısı’nda aldığı kararla Ünye Belediyesi Şehir Tiyatrosu kurulmuş oldu. Kurulan Şehir Tiyatrosu Basın ve Halkla İlişkiler Müdürlüğü’ne bağlı olarak çalışmalara başlamış oldu. Böylelikle Şehir Tiyatrosu’nun kadrosunda Genel Sanat Yönetmeni olarak Hamza Alp, Oyuncular olarak Mustafa Karadeniz, Kerim Aydemir, Ogün Sanioğlu, Fatma Buluş, Yasemin Öztürk, Zübeyde Civelek ve Elif Karagöz yer aldılar. Ünye Belediyesi Şehir Tiyatrosu ilk oyunu kısa bir sürede K.Coşkun Çetinalp yönetmenliğinde Muzaffer İzgü’nün yazdığı “Duvar” adlı oyunla sahneye koydu. Bu oyunda görev alan isimler ise şöyle; Yönetmenlik koltuğunda K.Coşkun Çetinalp, Genel Sanat Yönetmeni Hamza Alp, Dekor; Mehmet Hartamacı, Müzik; Arif Deryal, Oyuncular; Mustafa Karadeniz, Kerim Aydemir ve Ogün Sanioğlu. Ünye Belediyesi Şehir Tiyatrosu’nun ‘Duvar’ oyunuyla 30. Uluslararası Amatör Denizli Festivali’ne katılan ekibi burada Karadeniz Bölgesi’ni temsil etmiş oldu.

Ünye Sanat Tiyatrosu olarak Karadeniz’de çekimleri yapılan, ilk yıl ATV’de oynayan ve daha sonra Show TV’de yayınlanan “Benim İçin Üzülme” adlı TV dizisinde Kerim Aydemir, Mustafa Karadeniz, Ogün Sanioğlu ve Tuncay Öztürk rol aldılar. Yine Ünye Sanat Tiyatrosu oyuncuları Kültür ve Turizm Bakanlığı’nın desteklediği “Değirmen” adlı kısa filmde de rol aldılar. Rol alan kişiler; Hamza Alp, Kerim Aydemir ve Mustafa Karadeniz.

Ünye Belediyesi Şehir Tiyatrosu Genel Sanat Yönetmeni Hamza ALP, gelinen bu nokta için bakınız neler söylüyor : İki yıl önce Ünye Sanat Tiyatrosu’nu kurduğumda bu işin buralara kadar gelebileceğini hayâl bile etmemiştim. Ticaret Lisesi’nde oynadığım “Yûnus Emre – Vur Emri ve Emekli” adlı oyunlar sonrasında hep sahnede olmak istedim, hattâ Müjdat GEZEN’in 1992 yılında açmış olduğu kursa girebilmek için sınavlara girdim. Yedeklerde de olsa kazanmıştım, bilâhare çağrılmama rağmen gidemedim.

Yıllar sonra belediyenin yapmış olduğu bazı organizasyonlarda kısa kısa skeçler oynadım. Fark ettim ki gazeteciliğin yanında bunu da yapabilirim ve 2012 yılında Sezgin ÖKSÜZ, Mehmet KIYAK ve Ayşe YILDIRAN ile birlikte Ünye Gazeteciler Cemiyeti’nde Ünye Sanat Tiyatrosu’nun temellerini atmış olduk. İlk olarak “Pusuda” ve ardından önem arz eden “Rumuz Goncagül” adlı oyunları sahneye koyduk. Ünye halkı böyle amatör bir ekibin sahneye koyacağı oyunun rutin lise müsamereleri gibi bir gösteri olmasını bekliyordu. Ancak oyunu izledikten sonra düşüncelerinin yanlış olduğunu ve sahnede oynayan oyuncuların usta tiyatrocular kadar başarılı olduğunu gördüler. Hattâ bizlere zaman zaman ‘Yeni oyun ne zaman çıkıyor?’ diye sormaya bile başladılar.

Oyuncu arkadaşlarımın hepsi amatör ve farklı dallarda çalışan insanlar. İşlerinden vakit ayırarak akşamları yorgun olmalarına rağmen provalara geldiler ve oyunun çıkması için var gücüyle çalıştılar. Sadece oyun sonunda alkış almak için. İşte o alkış biz oyuncular için her şeye bedel. Sonra Ünye’de yapılan bu tiyatronun daha da iyi olması ve Kültür – Sanat alanında bir yere sahip olan Ünye’nin tiyatrosunun olmamasının eksikliği hissedilmiş oldu ve başta Ünye Belediyesi Halkla İlişkiler Müdürü Sevdal TOPRAK olmak üzere bu tiyatronun belediye bünyesinde dahil edilmesi yönünde başkan Ahmet Arpacıoğlu’na brifing verdim. Arpacıoğlu; ‘yapılan bu etkinlik aslında geç kalınmış bir olay ve bu ekibin de bu işi başarı ile yürütebileceğini görüyorum’ dedi. Belediye meclisinin 2014 Şubat toplantısında gündeme alınan ve Halkla İlişkiler Müdürlüğü bünyesinde kurulmasına karar verilen Ünye Belediyesi Şehir Tiyatrosu resmîleşmiş oldu. Kısa sürede başarı yakalayan bu tiyatro ekibinin daha güzel işlere imza atacağına inancım sonsuzdur. Yeter ki yetki ve destek devam etsin.

Devam edecek                                                      26 Mart 2015 / Ankara

1 Yorum

Siz de yorum yapın, görüşlerinizi belirtin.

Yazarın Diğer Yazıları

Yazarın tüm yazıları.

Rahmetle Anıyoruz…

12 Ekim 2021 okunma
Merhum Yazarımız M. Ufuk Mistepe’nin Ünye’ye dair yazılarını ve makalelerini yazar arşivinden okuyabilirsiniz. Merhum Yazarımızı rahmetle anıyoruz. Mekanı cennet... Devamını Oku

Canik’te İdarî Yapı ve Osmanlı’da Yenileşme Zarureti (1793 – 1851)

10 Temmuz 2020 okunma
Bu makalede Ünye’nin 1790 – 1850’li yıllardaki idarî yapısı, Doç. Dr. Abdullah SAYDAM’ın 33 sayfalık çalışmasına dayanarak, özet olarak aktarılacaktır. Sultan II. Mahmud, saltanatının sonlarına doğru Orta ve Doğu Karadeniz bölgesindeki idarî... Devamını Oku

Araştırmacılık Terimleri

3 Temmuz 2020 okunma
Ünye hakkında araştırma yapanların ve okuyucularımızın, sıkça karşılaştıkları bazı Osmanlıca Tarih Terimleri’nin anlamlarını bilmeleri, yazılanların anlaşılması açısından önemli bir husustur. Bu itibarla başlangıç olarak ehemmiyet arz eden... Devamını Oku

Ünye Mûsikî Tarihinde Ali Riza Sağman

26 Haziran 2020 okunma
‘Ünye Şarkı ve Türküleri’ kitabımda Ünye Mûsikî Tarihi’ne damgasını vurmuş, tespit edebildiğimiz şahsiyetleri kısaca da olsa tanıtmaya çalışmış idim. Aslında her bir musikîşinasın ayrı ayrı ele alınması icap eder. Başlangıç olmak üzere... Devamını Oku

Satıroğulları Ünyeli Müftü Sülâlesi

19 Haziran 2020 okunma
2017 yılında altı bölüm halinde yayımladığımız “Ünye Müftüleri” adlı yazı dizimizde bir müftü sülâlesinin bu tarihçeye damgasını vurduğunu görüyoruz. Ailenin ahvadlarından Satıroğulları ailesi Keşaplı Sokak’tan komşumuz olurlar. ÖZPAKER... Devamını Oku

Ünye Uğrak Vapurlarını Tanıyalım

12 Haziran 2020 okunma
Su buharı gücüyle çalışan gemileri VAPUR olarak adlandırıyoruz. Önceleri yandan çarklı olarak yaşamımıza giren vapurlar daha sonra günümüzün dizel elektrik tahrik sistemi donanımlı enerji tasarrufu sağlayan modellerine erişinceye değin XIX. yüzyılın... Devamını Oku

Ünye Tarihi, M.Ö. XV Bin Yılına Uzanıyor Mu? – I

5 Haziran 2020 okunma
Kelleroğlu M. Bahattin Bey, kaynak belirtmeksizin; “Ünye, Milât’tan 1270 sene evvel vuku bulan Turuva Muharebe-i Meşhuresi’nden sonra, Karadeniz sahilinde tesis edilmiş müstemlekelerden birisi olup, ismi kadimi (One) veyahut (Oney)’dir.” demişti.1 Ünye’de ilk... Devamını Oku

Kimler Geldi Kimler Geçti ?

29 Mayıs 2020 okunma
Ünye ve hinterlandı tarihî seyir içerisinde birçok kavim ve milletlere ev sahipliği yapmıştır. Muhtelif köşe yazılarımızda dile getirdiğimiz bu kitlesel değişimleri bir arada ve kronolojik düzen içerisinde değerlendirmenin daha uygun olacağını... Devamını Oku

Ünye ve Hinterlandında Oğuz – Türkmen Boyları ve Yer Adları

22 Mayıs 2020 okunma
Makalemizin araştırma konusu 24 ana Oğuz boyu ile Oğuz asıllı Türkmen kabilelerinin Ünye ve hinterlandındaki (Ordu, Fatsa, Terme, Akkuş) bazı yerleşim noktalarıdır. Türkmen boy, bölük, uruk (oymak, öz) ve tirelerinin (oba, aile) adlarını Yrd. Doç. Dr. Aydın... Devamını Oku

Sosyo-Ekonomik Gelişmişlik Sıralamasında Ünye ve Ordu

15 Mayıs 2020 okunma
Ulusal düzeyde ekonomik ve sosyal kalkınma yanında, bölgesel gelişmişlik farklarının giderilmesinde ve ülke genelinde dengeli bir kalkınmanın sağlanmasında il ve ilçeler, temel birimler olarak değerlendirilmek durumundadır.1 İlçelerin, illerin ve bölgelerin... Devamını Oku