son haberler

Ünyeli Ressamlar – IX

Yayınlanma Tarihi: 28 Aralık 2018 okunma

M. Ufuk MİSTEPE mistepe@gmail.com

2014 yılında sekiz bölümünü yayımladığımız “Ünyeli Ressamlar” yazı dizimize buhafta dokuzuncu bölümle devam ediyoruz. 05 Aralık 2018 Çarşamba günü Ankara – FevziÇakmak 1 Sokak’taki DOSEM Sanat Evi, röportajımın uğrak yeri oldu.

Ünyeli sanatçı hemşehrimizRessam Orhan DOĞRU’nun etkinliklerle dolu bu güzideatölyesi, eğitim amaçlı güzel sanatların muhtelif dallarındaki kabiliyetlere ziyâdesiyle imkânsağlayan aktif bir mekân özelliği taşımakta.

Atölye hakkında gerekli bilgileri aldıktan ve atölyeye gelen sanatçılarla yaptığımsohbetten sonra röportajımıza başlarken sanatçımıza yönelttiğim ilk mutad soruda eğitimyaşamından bahsetmesi istirhamında bulundum.

DOĞRU – 17 Aralık 1971 yılında Ordu, Ünye’de doğdum. İlk, Orta ve Liseöğrenimimi Ünye’de bitirdikten sonra 1991 yılında Gazi Üniversitesi Resim-İş EğitimiBölümü’ne girdim ve 1995 yılında mezun oldum. Daha sonra Gazi Üniversitesi GüzelSanatlar Enstitüsü’nde Resim alanında “Varka ve Gülşah Minyatürlerinde FigürYorumlamaları” konusu üzerine ‘yüksek lisans’ yaptım. Şu anda ise Gazi Üniversitesi GaziEğitim Enstitüsü’nde Resim alanında, “Kültürel Değerlerin Öğrenci ResimlerineYansımasında Minyatür Sanatının Etkisi” konulu ‘doktora’ çalışmalarımı yürütmekteyim.

MİSTEPE – Yanlış hatırlamıyorsam yeteneğinizi mutlaka farklıyörelerdeki değişik aktivitelerde de sergilemiş olmalısınız diye düşünmekteyim.

DOĞRU –Haklısınız Ufuk Bey. 23 yıllık sanat hayatım boyunca yurtiçi ve yurtdışında birçok resimsergisine katıldım. Ayrıca 2015 yılında 120 Türk, 90 İranlı sanatçı ile Ankara ÇağdaşSanatlar Merkezi’nde Türkiye – İran Resim Sergisi küratörlüğü bunlardan biridir.

MİSTEPE – Sanatsal faaliyetlerinizi DOSEM (Doğru Sanat Eğitimi Merkezi)bünyesinde sürdürüyor olmanızın tarihsel sürecini açıklar mısınız?

DOĞRU –Elbette; DOSEM Sanat, 1995 yılında Resim Kursu olarak kurulmuşolup, 2 yıllık bir çalışma sürecinden sonra Olgunlar Sokak, Kent Apartmanı’nda yaklaşıkolarak 3 yıl faaliyet göstermiştir. Buradaki faaliyetlerine görsel sanatlar haricinde ritmik vefonotik sanatları da dahil ederek 1999 yılında Ankara’daki sayılı dans kurslarından birisiolmuştur. 1999 yılı itibarıyla Atatürk Bulvarı – Kavaklıdere adresine taşınmış ve faaliyetlerineyeni açılımlar yaparak devam etmiştir. 2005 yılına kadar Kavaklıdere’deki adresinde faaliyetgösteren işyerimiz bu tarihten itibaren Kızılay, Fevzi Çakmak 1 Sokağa taşınarak bünyesindetiyatroyu da oluşturmuştur. DOSEM; sanat eğitimi vermek amacıyla başlamış olduğufaaliyetlerine sanatsal organizasyonlarda yer alarak devam etmiştir. Özellikle İlköğretimOkulları bünyesinde yapmış olduğu faaliyetlerle kendini geliştirerek Ankara’nın sayılı SanatEğitimi ve Organizasyonu kuruluşlarından birisi haline gelmiştir.Yaptığı ve yapacağıorganizasyonlarda da sanatın ön plânda olmasını amaç edinmiş bir kurumdur.

MİSTEPE – Sanatla iç içeliğinizi kalıcı kılmak adına makaleler de yazdığınızıbiliyorum. Daha da önemlisi “Sanat Eğitimi” konusunda iddialı olduğunuz söylersemabartmış olmam her halde? Ne dersiniz?

DOĞRU – Sadece Sanat değil “Sanat Eğitimi” ile de çok ilgiliyim ve bu konuylailgili araştırmalar yaptım ve makale yazdım. Sanat eğitimi; kişisel duygu, düşünce vehayâlleri ortaya çıkarır. Aynı zamanda düşünen, sorgulayan, eleştiren ve eleştiriye açıkbireyler yetiştirmeyi sağlamaktadır. Sanat, sözsüz bir dili oluşturması açısından evrenseldir.Sanatı icra etmek, eldeki malzemeyi dengeli bir bütün haline getirmektir. Sanat eğitimi heryaştan bireyler için gereklidir.

MİSTEPE – Bu eğitimi bilhassa çocuklar ve gençler üzerinde vermeyi yeğliyorsunuzdesem isabet kaybetmiş olur muyum acaba?

DOĞRU – Özellikle çocuklar yaptıkları resimlerle en kolay yoldan bizlerle iletişimkurarlar ve onların hayâl dünyalarına girmemizi, duygu, düşünce, istekleri ve karakteristiközellikleri hakkında bilgi sahibi olmamızı sağlarlar. Ben de yaptığım resim çalışmalarımdageçmişle gelecek arasında köprü kurarak yeni bir bakış açısı sağlamayı amaçlamaktayım vedaha çok Post-Modern çalışmalar yapmaktayım.

MİSTEPE – Sanat eğitimi konusunda ne gibi konuları işlemiş olabilirsiniz? Buhususta yapmış olduğunuz araştırmalar ilginç olmalı? Yayımladığınız makaleler var mı?

DOĞRU –Sanat, Sanat Eğitimi ve Çocuklarda Sanat Eğitimi alanlarındabirçok araştırmalarım ve makalelerim bulunmakta. Bunları; Selçuklu Dönemi El Yazmaları,Türkiye’de Sanat Eleştirisi, Türkiye’de Çocuk Resimleri, Selçuklu Dönemi Halı, Kilim veMotifleri, Teşrih ve Anatomi, Uşak Halılarının Batı Resimlerine Etkisi, Türk Ebru Sanatı,Çağdaş Sanat ve Metaforik Düşünce, Çocuklara Neden Sanat Eğitimi Verilmeli? Hukuk veEtik, Görsel Sanatlar Eğitiminde Mizahın Yeri, Sanat Tarihi Disiplininde Cumhuriyet DönemiUlusal Bayramların Sunuş Yöntemiyle Öğrencilerin Sanat Tarihi Bilgisine Katkısı ve GörselSanatlar Eğitimi Üzerine Etkisinin İncelenmesi, Güzel Sanatlar Fakültelerine HazırlıkKurslarının Canlı Modelden Desen Çalışmalarında Kullandıkları Öğretim Yöntemleri olaraközetleyebilirim.

MİSTEPE – DOSEM Sanat Evi’nin sanatsal etkinliklerine geçmeden önce Amaç veHedeflerini özetlemek ister misiniz?

DOĞRU – Elbette; ‘amacımız, insanlara hayata karşı olumlu bir bakış açısıkazandırmak adına sanatın iyileştirici gücünden faydalanmakla birlikte kişinin kendisinikeşfetmesini sağlamak yeteneklerinin bilincine varması konusunda rehberlik etmektir’diyebilirim. Ayrıca meslekî alanda bireylere yeni ufuklar açarak meslekî rehberlik yapmak vemeslek sahibi olmalarını sağlamak da kuruluş amaçlarımız arasındadır. Dolayısıyla sağlıklıtoplumların yetişmesi ve gelişmesinin doğru sanat eğitiminden geçtiği bilincinde olanDOSEM’in hedefi bu doğrultuda bireyler yetiştirmektir.

MİSTEPE – DOSEM Sanat Evi etkinlikleri hakkında bizleri aydınlatır mısınız?

DOĞRU – Resim çalışmalarımı halen kendime ait olan ATÖLYE DOSEM SanatEvi’nde sürdürmekte ve atölyemde sanat eğitimi dersleri vermekteyim. Her yaştan öğrencilereverdiğimiz Karakalem, Yağlıboya, Akrilik, Suluboya, Ebru, Heykel, Seramik gibi GörselSanat Derslerinin yanında, kendi alanında en az bizim kadar profesyonel Müzik Eğitimcisiarkadaşlarımızla Piyano, Gitar, Keman, Bateri, Yan Flüt, Şan, Solfej, Dikte dersleri devermekteyiz. Başta da belirttiğim gibi “Sanat Eğitimi Herkes İçin Gereklidir” düşüncesinesahip olduğumuz için küçük çocuklar da dahil her yaştan bireye bazen grup olarak bazen debireysel olarak dersler vermekteyiz.

MİSTEPE – Saygıdeğer sanatseverlerimiz; Anadolu Eğitim Sendikası DenetlemeKurulu Üyesi olan Ünyeli sanatçımız, Ankara SAKÜDER (Sanat ve Sanatkârlar TopluluğuDerneği) üyesi olup, vaktiyle Sİ-SA-DER (Sinema – Sanatı Koruma ve Yaşatma Derneği)Başkanlığı’nı da yaptı. Sendikal mücadeleye Anadolu Eğitim Sendikası içinde başlayan OrhanDOĞRU, AES Ankara il yönetimi ile başladığı yönetim hizmetini 2. Genel Kurul Dönemi’ndeGenel Eğitim Sekreterliği görevi ile sürdürmüştür. Yönetim dönemi içinde AES’ningeleneksel Başöğretmenlik Onur Ödülleri etkinlikleri başta olmak üzere diğer ulusal veuluslararası kültür – sanat etkinliklerinin organizasyonlarını da yönetmiştir.

Güzel Sanatlar Fakültelerine ve Resim İş Bölümlerine hazırlanmak isteyen öğrencilergenellikle Meslek Liseleri Grafik Bölümleri, Güzel Sanatlar Liselerinin ilgili bölümlerindeokuyan ve diğer okullarda okuyan sanata meraklı öğrenciler DOSEM’in hazırlık kurslarınakatılarak üniversiteye girebiliyor. DOSEM’e ağırlıklı olarak güzel sanatların lise ve yükseköğrenim özel yetenek sınavlarına hazırlanan öğrencilerinin daha yoğun ilgi gösterdiklerinibelirteyim.

“Küçük çocuklarda sanat eğitiminin amacı, çocukları sanatçı yapmak değil, tabi kiçocuğun sosyalleşmesi, göz, el, işitsel duyu ve bedeninin gelişmesine katkı vermek. Devamla,büyük şehirde yaşamanın oluşturduğu stresten uzaklaşmak ve bireye sosyal kültürelyaşamında nitelikli bir yol çizmeyi de hedefliyoruz.” diyen Sanatçı Orhan DOĞRU, evli ve birçocuk babasıdır.

MİSTEPE – Bu güzel söyleşiyi onurlandırmak ve sonlandırmak adına sanatseverleresöylemek istediğiniz nihaî sözleriniz var mıdır?

DOĞRU – Sayın MİSTEPE, göstermiş olduğunuz yakın alâkaya teşekkür ediyorum.Söyleşimizi sonlarken DOSEM olarak sanat dilini kullanıp, insanlar ve toplumlar arasındabarışı sağlamak, mutlu ve huzurlu bireylerden yola çıkarak kültürlü ve bilinçli toplumlaroluşturmayı amaç edinip, çağdaş bir eğitim ile bilinçli, disiplinli ve güler yüzlü davranmayımisyon edinmiş bir sanat evinin kurucusu sıfatıyla sanat yoluna baş koymamızda büyük etkisiolan Büyük Önder Mustafa Kemal ATATÜRK’ün bir sözünü bu vesileyle paylaşmakistiyorum;

“İnsanlar olgunlaşmak için bazı şeylere muhtaçtır. Bir millet ki resim yapmaz, birmillet ki heykel yapmaz, bir millet ki tekniğin gerektirdiği şeyleri yapmaz; itiraf etmeli ki omilletin ilerleme yolunda yeri yoktur.”

MİSTEPE – Ben teşekkür ediyorum Orhan Hocam. “Eğitimin sırrı, öğrenciye saygıduymaktır!” diyen Emerson’un ifadesinden çağrışımla “Çağdaşlığın sırrı da sanatçılarımızasaygı duymaktır!” diyerek güzel sohbetimizi böylece noktalıyorum..esen kalınız.

 

Siz de yorum yapın, görüşlerinizi belirtin.

Yazarın Diğer Yazıları

Yazarın tüm yazıları.

Rahmetle Anıyoruz…

12 Ekim 2021 okunma
Merhum Yazarımız M. Ufuk Mistepe’nin Ünye’ye dair yazılarını ve makalelerini yazar arşivinden okuyabilirsiniz. Merhum Yazarımızı rahmetle anıyoruz. Mekanı cennet... Devamını Oku

Canik’te İdarî Yapı ve Osmanlı’da Yenileşme Zarureti (1793 – 1851)

10 Temmuz 2020 okunma
Bu makalede Ünye’nin 1790 – 1850’li yıllardaki idarî yapısı, Doç. Dr. Abdullah SAYDAM’ın 33 sayfalık çalışmasına dayanarak, özet olarak aktarılacaktır. Sultan II. Mahmud, saltanatının sonlarına doğru Orta ve Doğu Karadeniz bölgesindeki idarî... Devamını Oku

Araştırmacılık Terimleri

3 Temmuz 2020 okunma
Ünye hakkında araştırma yapanların ve okuyucularımızın, sıkça karşılaştıkları bazı Osmanlıca Tarih Terimleri’nin anlamlarını bilmeleri, yazılanların anlaşılması açısından önemli bir husustur. Bu itibarla başlangıç olarak ehemmiyet arz eden... Devamını Oku

Ünye Mûsikî Tarihinde Ali Riza Sağman

26 Haziran 2020 okunma
‘Ünye Şarkı ve Türküleri’ kitabımda Ünye Mûsikî Tarihi’ne damgasını vurmuş, tespit edebildiğimiz şahsiyetleri kısaca da olsa tanıtmaya çalışmış idim. Aslında her bir musikîşinasın ayrı ayrı ele alınması icap eder. Başlangıç olmak üzere... Devamını Oku

Satıroğulları Ünyeli Müftü Sülâlesi

19 Haziran 2020 okunma
2017 yılında altı bölüm halinde yayımladığımız “Ünye Müftüleri” adlı yazı dizimizde bir müftü sülâlesinin bu tarihçeye damgasını vurduğunu görüyoruz. Ailenin ahvadlarından Satıroğulları ailesi Keşaplı Sokak’tan komşumuz olurlar. ÖZPAKER... Devamını Oku

Ünye Uğrak Vapurlarını Tanıyalım

12 Haziran 2020 okunma
Su buharı gücüyle çalışan gemileri VAPUR olarak adlandırıyoruz. Önceleri yandan çarklı olarak yaşamımıza giren vapurlar daha sonra günümüzün dizel elektrik tahrik sistemi donanımlı enerji tasarrufu sağlayan modellerine erişinceye değin XIX. yüzyılın... Devamını Oku

Ünye Tarihi, M.Ö. XV Bin Yılına Uzanıyor Mu? – I

5 Haziran 2020 okunma
Kelleroğlu M. Bahattin Bey, kaynak belirtmeksizin; “Ünye, Milât’tan 1270 sene evvel vuku bulan Turuva Muharebe-i Meşhuresi’nden sonra, Karadeniz sahilinde tesis edilmiş müstemlekelerden birisi olup, ismi kadimi (One) veyahut (Oney)’dir.” demişti.1 Ünye’de ilk... Devamını Oku

Kimler Geldi Kimler Geçti ?

29 Mayıs 2020 okunma
Ünye ve hinterlandı tarihî seyir içerisinde birçok kavim ve milletlere ev sahipliği yapmıştır. Muhtelif köşe yazılarımızda dile getirdiğimiz bu kitlesel değişimleri bir arada ve kronolojik düzen içerisinde değerlendirmenin daha uygun olacağını... Devamını Oku

Ünye ve Hinterlandında Oğuz – Türkmen Boyları ve Yer Adları

22 Mayıs 2020 okunma
Makalemizin araştırma konusu 24 ana Oğuz boyu ile Oğuz asıllı Türkmen kabilelerinin Ünye ve hinterlandındaki (Ordu, Fatsa, Terme, Akkuş) bazı yerleşim noktalarıdır. Türkmen boy, bölük, uruk (oymak, öz) ve tirelerinin (oba, aile) adlarını Yrd. Doç. Dr. Aydın... Devamını Oku

Sosyo-Ekonomik Gelişmişlik Sıralamasında Ünye ve Ordu

15 Mayıs 2020 okunma
Ulusal düzeyde ekonomik ve sosyal kalkınma yanında, bölgesel gelişmişlik farklarının giderilmesinde ve ülke genelinde dengeli bir kalkınmanın sağlanmasında il ve ilçeler, temel birimler olarak değerlendirilmek durumundadır.1 İlçelerin, illerin ve bölgelerin... Devamını Oku