son haberler

Emekli Öğretmen Ünye’yi Ahşaba Resmetti

Yayınlanma Tarihi: 18 Şubat 2020 okunma

Emekli Öğretmen Ünye’yi Ahşaba Resmetti
Kültür-Sanat
0

Ünye’de yaşayan Emekli Öğretmen Cengiz Tatlı (57) ahşap resim yakma çalışmasıyla yaşadığı şehri resmetti.

30 yıllık eğitimci olan Cengiz Tatlı emeklilik hayatıyla birlikte hobi olarak başladığı ahşap resim yakma çalışmasıyla Ünye’nin önemli ve tarihi mekanlarının yanı sıra simgelerini de resmetti. Yaptığı çalışmaları Ünye Ticaret Borsası Sergi Salonu’nda görücüye çıkaran Cengiz Tatlı, bu güne kadar 500’ün üzerinde eser ortaya çıkardı.

“Hobi Olarak Başladım”

“Ağaç Yakma Ünye Resimleri” sergisinde Ünye TV’ye açıklamalarda bulunan Emekli Öğretmen Cengiz Tatlı, “30 yıldır teknik resim dersi veriyordum. Emekli olduktan sonra bu yeteneğimi ahşap yakma çalışmasıyla devam ettirmek istedim. Ünye’nin eski ve yeni resimlerini tahta üzerine yakarak resmettim. Ünye’nin tanıtımına da katkı sunacak resimler yaptım. Özellikle Ünye ile özdeşleşen çapa, gemi dümeni, çınar yaprağı, çömlek gibi figürleri kullanarak Ünye’nin tarihi ve önemli simgelerini resmetmeye çalıştım. Hobi olarak başladığım çalışmamda 500’ün üzerinde eser ortaya çıktı” dedi.

“Bazı Resimleri Yapmak Günlerce Sürüyor”

Ahşap Resim Yakma çalışması hakkında bilgi veren Cengiz Tatlı, “Ahşap yakma çalışmasında dikkat edeceğimiz hususlar var. Bunların en başında özellikle tahtanın çok temiz olması gerekiyor. Bir kaç defa zımparalanması gerekiyor. Daha sonra kurşun kalem ile yapacağımız resmi çiziyoruz. Çizim işleminin ardından yakma işlemini gerçekleştiriyoruz. Yakmanın en büyük özelliği geri dönüşü yok. Hata yapıldığı zaman silgi ile silme imkanı yok. Bu nedenle düzgün bir şekilde çiziliyor. Resimde en önemli kısım gölgelendirmek. Onu da havya ile yapıyoruz. Kahverenginin tonlarını kullanarak resim yapıyoruz. Boya gibi renklendirici kullanmadığımız için gölgelendirmeyi de sadece elimizdeki havya ile yapıyoruz. Bir resim bir kaç saatte bitiyor ancak bundan sonraki aşamada vernikleme süreci var. Detaylı bir resim ortalama bir günde tamamlanıyor. Günlerce süren çalışmalarımız da var” diyerek sözlerini tamamladı.

 

 

 

 

 

 

 

Siz de yorum yapın, görüşlerinizi belirtin.