Milletvekili seçiminin ardından, meclis bugüne kadar hiç görülmemiş problemlerle karşı karşıya kaldı.
Milletvekili seçilen 8 vekil halen tutuklu, bugüne kadar tüm tahliye talepleri de reddedildi. Görünen o ki, bundan sonrada mahkeme yolu ile tahliyeye geçit yok gibi.
Şimdi ne olacak dersiniz? Türkiye Büyük Millet Meclisi başkanını da seçtiğine göre, meclis toplanıp bu çözümsüz düğümü çözmek için, çeşitli yollar arayacak, İşin olamazsa olmazı bu.
Herkes bir yolu konuşuyor. Yasada bu 8 vekile meclis yolunu kapatan maddelerin değişmesi. Ama görünen o ki, bu şekilde yapılacak bir değişiklik kandildekilerin de meclise gelmesine yol açabilecek. Buda vahim sonuçlar doğurabilir.
Sanki her yol denenmiş de, teröristleri ve liderlerini dağdan indirip meclise getirebilecek tek bir yol olan yasa değişikliği tek çare kalmış gibi.
Bu konuda, AKP çok yol almış durumda. İktidar yol haritasını çoktan çizmiş. Ama bu iş tek başına olmaz. Mecliste bulunan tüm partiler, bu oyunun için de olmalı, hatta yasa değişme tekliflerini mecliste olup mağdur olduğunu ileri süren CHP, MHP ve BDP vermeli.
Yeni anayasa için AKP kendi dışındaki partilerin düğmeye basmasını bekliyor. Düğmeye basıldığında kendiside bu oyuna dâhil olacak. Böylelikle tüm partilerin ittifakı ile çıkarılacak yasa, kimi nereye taşırsa taşısın herkesin bunda katkısı olacak. Yani günahıyla sevabıyla herkes sonuçlarına katlanmak zorunda kalacak.
AKP ileride siyasi arenada kullanabileceği söylemlerine, şimdiden çok güçlü bir şekilde kılıf hazırlamış durumda.
Keşke, hiç bu duruma gelinmese, YSK seçim öncesi bu konuda kararını vermiş olsa idi. Bugün ki çözümsüzlüğü hiç de yaşamazdık.
Başbakanın tüm uyarılarına rağmen, tutuklu kişileri aday gösterip meclise taşımak yolunda gayret gösterenler, bugün bunun getirdiği sonuca katlanmak zorundadır veya ilerideki tehlikeyi sezip, bu vekillerin tutuklu kalmalarına ses çıkarmamak durumundadırlar. Zaten bu konuda, halen tutuklu olan MHP milletvekili Engin Alan bakın ne diyor; “yapılacak yasa değişikliği, terörist başına ve kandildekilere meclis yolunu açacaksa ben böyle bir yasa değişikliğinden yararlanıp çıkmaktansa, içerde yatmaya razıyım” diyerek içeriden bir tehlikeye dikkat çekiyor. Belki de partisinin elini güçlendiriyor.
Görelim mevlam ne eyler, neylerse güzel eyler, diyerek saygılar sunuyorum.