son haberler

“Alan Bazlı Gelir Desteği Kanunlaşmalı”

Yayınlanma Tarihi: 28 Eylül 2015 okunma

“Alan Bazlı Gelir Desteği Kanunlaşmalı”
Ekonomi
0

Ünye Ziraat Odası Başkanı Osman Sarıkahraman, Alan Bazlı Gelir Desteği’nin Akçay-Artvin arasındaki yerler için kanunlaşması gerektiğini belirtti.

Fındık üreticisine 6 yıldır sağlanan ve bu yıl sona eren Alan Bazlı Gelir Desteği ödemeleri konusunda Ünye Ziraat Odası Başkanı Osman Sarıkahraman açıklamalarda bulundu. Ödemelerin devam etmesi gerektiğini belirten Sarıkahraman, Alan Bazlı Gelir Desteği’nin Akçay-Artvin arasındaki yerler için kanunlaşması gerektiğini belirtti.

İlk olarak ÇKS kayıtlarının başladığını duyuran ve Haziran ayı sonuna kadar devam edeceğini söyleyen Sarıkahraman; “Mazot Gübre Desteği başvuruları yani Çiftçi Kayıt Sistemine(ÇKS) başvurular alınmaya başladı. Bunun bitiş tarihi 2016 yılı Haziran ayının sonu. Vatandaşlarımız buyursunlar hem çayımızı içsinler hem işlemlerini halletsinler. Haziran ayına kadar zaman var diye bugünün işini yarına bırakmamak lazım çünkü o zamanın sonu geldiğinde çok sıkışıyoruz. Çiftçi Kayıt Sistemine başvuruyla amaç gübre mazot desteğinin yanında doğrudan gelir desteğidir” dedi.

“Destek Bu Bölgenin Olmazsa Olmasıdır”
Alan Bazlı Gelir Desteği’nin önemine dikkat çekerek konuşmasını sürdüren Sarıkahraman; “Doğrudan Gelir Desteği bu bölgenin olmazsa olmasıdır. Fındık fiyatı şu anda 10 TL seviyesinin üzerinde. Belki Tarım Bakanlığı bu iyi bir para diyerek Alan Bazlı Gelir Desteği’ne belki sıcak bakmıyor olabilirler ama biz asla buna katılmıyoruz. Fındık fiyatının maliyet girdileri nerden nereye geldi. Dolar nereye geldi, Euro nerelerde, TL hangi seviyelere geldi. Mazotun fiyatı nerelere çıktı, gübrelerin fiyatları keza öyle, işçilik maliyetleri vs. iğneden ipliğe fındığın tarımsal girdileri bir anda tabandan tavan yaptı. Dolayısıyla bu fındık fiyatı iyi gibi görünse de tarımsal girdiler arttığı için yeterli değil.

Fındığın Maliyet Girdileri Arttı
Geçtiğimiz sene fındık hakikaten yoktu yani 200 rakımın altında sadece fındık oldu. Fındığı olanlarda 22 TL’den sattı. Fındığın çok olduğu yılı görüyorsunuz ortada. Biz fındıkta eğer maliyet girdilerini düşürürsek bu verilen 12-13-14 TL’nin uygunluğunu o zaman tartışırız ama bugün gübre ateş yakıyor, işçilik aldı başını gidiyor yani maliyet çok fazla.

Biz Burada Toprak Bekçiliği Yapıyoruz, Desteklemelisiniz
Alan Bazlı Gelir Desteği fındığın yanmasıyla, fındık fiyatının çok yüksek olmasıyla veya fındık fiyatının aşağı gelmesiyle alakalı olmamalı. Alan Bazlı Gelir Desteği Akçay-Artvin arası kanunlaştırılmalı. Geçen ay Hopa’da olan sel felaketini gördük. Biz buna gebeyiz, her an olabileceğini bekliyoruz. Bu coğrafya böyle dolayısıyla siz bu coğrafyada fındığın alanını desteklemek mecburiyetindesiniz. Biz burada toprak bekçiliği yapıyoruz. Fındığı siz bu bölgeden kaldırdığınızda, destek vermediğinizde, ben fındık yerine başka bir ürüne geçtiğimde işte Hopa’da olan olayın burada olması içten bile değil. Hatta yaklaşık 10 yıl önce aynı buna benzer bir sel felaketi bu bölgede görmüştük. Uzaktan örnek vermeye gerek yok. Ünye Ziraat Odası olarak Alan Bazlı Gelir Desteği’nin bu bölgenin cansuyu olduğunu belirtiyoruz. Biz Alan Bazlı Gelir Desteği gerçekten bu günlerde hükümetten bekliyoruz” dedi.

Siz de yorum yapın, görüşlerinizi belirtin.