son haberler

Başkanlardan Teşvik İçin Ortak Açıklama

Yayınlanma Tarihi: 21 Şubat 2020 okunma

Başkanlardan Teşvik İçin Ortak Açıklama
Ekonomi
0

Ünye’de bulunan Oda başkanları ortak bir basın açıklaması düzenleyerek Hükümetin işverenler için prim desteğine devam etmesi gerektiğini aksi takdirde birçok kişinin işsiz kalabileceğini söylediler.

6486 Sayılı kanunla prime esas kazanç alt sınırı üzerinden 6 puan ilave prim desteği 2020 yılı ile birlikte sona erdi. Hazine tarafından karşılanan bu desteğin sona ermesi ise işverenleri zor durumla karşı karşıya getirdi.

Ünye’de faaliyet gösteren Madeni Eşya Sanatkarları Esnaf Odası, Gıda Maddeleri Satıcıları Esnaf Odası ile Terzi ve Kuaförler Esnaf Odası yönetimi ortak bir açıklama yaptı.

“İşverenler İçin Önemli Bir Yük Olacak”

Başkanlar adına açıklama yapan Ünye Madeni Eşya Sanatkarları Esnaf Odası Ali Özkan, “bilindiği gibi 6486 sayılı kanunla prime esas kazanç alt  sınırı üzerinden 6 puan ilave prim desteği hazine tarafından karşılanmakta idi. 01.01.2020 yılı asgari ücret tutarı brüt 2.943,00 TL 6 puanlık sigorta primi işveren hissesi desteği özel sektör işyerlerinde 1 işçi için 176,58 TL’te tekabül etmektedir. Bu konuda Cumhurbaşkanlığınca bir uzatma yapılmaması halinde 01.01.2020 tarihinden itibaren özel sektör işyerlerinde istihdam edilen işçiler için 6 puanlık sigorta primi işveren desteği hazinece karşılanmayacaktır. Bu tutar yeni açıklanan asgari ücrete göre bir işçi için aylık 176,58 TL’dir. Asgari ücrette meydana gelen artış ve geçen yıl bir işçinin aylık toplam 150,00 TL’si olan asgari ücret desteğinin 2020 yılında bir işçi için aylık toplam 75,00 TL’si olarak uygulanacak olması işverenler için önemli bir yük olarak ortaya çıkacaktır”  dedi.

Milletvekillerine Seslendiler

Bu yükü işverenlerin kaldıramayağını belirten Başkan Özkan, “%6 il bazlı ilave prim desteği 176,58 TL ve asgari ücret desteği 75,00 TL kaldırılmış olacak. Böylece işverene 251,58 TL işçi başına yeni prim yükü yüklenmiş olacaktır. Biz işveren esnaflar olarak işçiye ücret artışının yapılıp bunun bizlere yıkılmasından muzdarip durumdayız. Madem işçiye asgari ücret artışı yapılıyor işverene de teşviklerin arttırılması gerekirken teşvikler azaltılarak hem ücret artışı hem prim artışı ayakta durmaya çalışan esnafın belini iyice bükmektedir. Biz esnaf odaları olarak işçiye yapılan ücret artışının esnafın kasasından değil hükümetin kasasından çıkması gerektiğini düşünmekteyiz. Bu konuda bölgemiz Milletvekillerinden en kısa sürede bunu çözüme kavuşturmasını bekliyoruz. Aksi takdirde belimizi büken bu durum işçi çıkarmaya kadar gidebilir” diye konuştu.

 

 

 

Siz de yorum yapın, görüşlerinizi belirtin.