son haberler

Hızır Gibi Yetiştiler!

Yayınlanma Tarihi: 26 Mayıs 2020 okunma

Hızır Gibi Yetiştiler!
Ekonomi
0

Ünye’de hayırsever vatandaşlar Bayram öncesi uğradıkları bakallarda veresiye defterindeki borçları sildirdiler.

Ünye’nin çeşitli mahallelerinde isimlerini açıklamayan hayırsever vatandaşlar veresiye defterindeki borçları ödeyerek borçlulara çifte bayram yaşattı. Ramazan ayı boyunca bazı mahalle bakkallarına giden isimlerini açıklanmayan hayırsever vatandaşlar bütçesi ölçüsünde veresiye defterindeki borçları tek tek ödeyerek sildirdiler. Kimin borcunu ödediğini bilmeyen hayırseverler Ramazan Bayramı öncesinde adeta hızır gibi yetişti.

Aylardır Ödeme Alamayan Bakkallar Var

Hayırsever vatandaşların uğradıkları bazı bakkalların veresiye yazdıran bazı vatandaşlardan aylardır ödeme alamadığı da öğrenilirken böylelikle hem bakkalların veresiye listesi sıfırlandı hem de ekonomik sıkıntı çeken vatandaşların aile ekonomisine katkı sunulmuş oldu.

İsimleri açıklanmayan hayırseverlerin 5 ila 15 bin TL’lik veresiye defterlerini tek kalemde ödedikleri öğrenildi.

Osmanlı Tarihinde Zimem Geleneği

Osmanlı Devleti’nden gelen zimem geleneğinde zengin vatandaşlar, tebdili kıyafet giyerek tanımadıkları bir dükkana girer ve vatandaşın veresiye defterindeki borçlarının tamamını veya bir kısmını öderler,  Zimemin temel amacı ise; varlıklı kişinin kimin borcunu ödediği, borçlu olanın da borcunun kim tarafından ödendiğini bilmemesi üzerine kurulu. Bu geleneğin özellikle hayırların katlanarak arttığı Ramazan ayında gerçekleştirilmesi de gözlenmişti.

 

Siz de yorum yapın, görüşlerinizi belirtin.