son haberler

Ünye’de Ekonomi Zirvesi

Yayınlanma Tarihi: 14 Aralık 2018 okunma

Ünye’de Ekonomi Zirvesi
Eğitim
0

Üniversite öğrencileri düzenledikleri 1. Ekonomi zirvesiyle Türkiye’de dünden bugüne ekonomiyi masaya yatırdı. Konuşmacı olarak davet edilen İstanbul Beykent Üniversitesinden Prof. Dr. Ahmet Ulusoy öğrencilere Türkiye ekonomisi hakkında enine boyuna bilgiler vererek, “teorikte öğrenilenler pratikte daha farklıdır, bunu unutmayın” dedi.

Ordu Üniversitesi Ünye İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi İktisat Kulübü öğrencileri tarafından düzenlenen 1. Ekonomi zirvesine katılan öğrencilere geçmişten günümüze Türkiye ekonomisi anlatıldı.

“Bugün Bir Başlangıç Yaptık”

Açılış konuşmasını yapan Kulüp Başkanı Ekrem Turan, ” Gönüllü olarak iktisat kulübü başkanlığını yaptığım süreç içerisinde kulüp arkadaşlarımla birlikte pek çok etkinliği gerçekleştirdik, nicesini de gerçekleştirme hayalimiz var. Bugün bir başlangıç sayabileceğimiz 1. Ekonomi zirvesini gelecek yıllara büyüterek taşımak da bunlardan bir tanesi. Ekibimle ortak amacımız öğrenci arkadaşlarımıza fayda sunabilmek.  Bugün ilkini gerçekleştirmek üzere bir araya geldiğimiz 1. Ekonomi zirvesinin ana teması Türkiye’de Kamu borçlarının gelişimi ve makroekonomik etkileri’dir. Kamu borçlanmasının ekonomik kalkınma açısından önemi büyüktür. Bununla birlikte borcun yönetimi, bileşimi ve geri ödenmesine bağlı olarak; kamu borçlanması faiz oranlarından döviz kurlarına kadar pek çok makroekonomik değişken üzerinden hem reel hem de mali sektörü etkileyebilmektedir” dedi.

Konferans için kürsüye çıkan Prof. Dr. Ahmet Ulusoy sunumunda son 70 yılı değerlendirirken, “1950 yılı iktidar değişikliği, liberalleşme süreci, Cumhuriyet tarihinin en yoğun dış borçlanma dönemlerinden biri başlamıştır. 10 yıllık süreçte yaşanan devalüasyon ile 1946’da 1 dolar 2,80 Tl’den 1958 yılında 9 Tl’ye çıkmıştır. Ekonomik büyüme bakımından ise 1950-1953 yılları arasında %10 büyüme diğer yıllar %4’e düşmüştür.1960 ile 1980 yılları arasında askeri müdahaleler, ekonomik ve mali sorunların yoğunlaşması nedeniyle döviz ihtiyacı ve borçlanma devam etmiştir. 1970’li yıllarda ekonomi petrol şoku, Kıbrıs Barış Harekatı, sosyal ve siyasal istikrarsızlıklarla 5 genel seçimde 20 hükümet değişikliği, 1 askeri müdahale ve 12’si bu dönem olmak üzere IMF ile 19 stand-by anlaşması yapılmıştır” dedi.

Ülkemizde Yaşanan Olayların Ekonomiye Etkisi

Ülkemizde yaşanan olayların ekonomiye etkisine de değinen Prof. Ulusoy, “Dış borç devletin değil özel sektöründür. Ancak yakın zamanda yaşadığımız Rahip Brunson olayında döviz kurdu 3.70 TL iken 7.50 TL’ye gelmesinin Türkiye ekonomisindeki tahribi etkisini görüyorsunuz. Şuanda yavaş yavaş o sürecin ateşi sönüp kur düşmeye başladı. Ben siyasi arka planda yapılanlar doğru-yanlıştır onu tartışmıyorum. Ben ekonomik boyutu inceliyorum ve kurlardaki artışın ekonomiyi ne derecede tahrip ettiğini açık bir şekilde görmek mümkün. Bu şekliyle dolaylı yoldan özel sektörün borcu dolaylı yoldan ülkenin gidişatını etkiler” dedi.

 

Siz de yorum yapın, görüşlerinizi belirtin.