son haberler

27 Yıllık Unutulmayan Acı: Başbağlar Katliamı

Yayınlanma Tarihi: 8 Temmuz 2020 okunma

27 Yıllık Unutulmayan Acı: Başbağlar Katliamı
Gündem
0

Yayını İzlemek için Tıklayınız

TİMEF Dijital TV’nin canlı yayın konuğu olan Erzincanlı Gazeteci Halil İbrahim Özdemir 5 Temmuz 1993’te Erzincan’ın Kemaliye ilçesine bağlı Başbağlar köyünde PKKlılar tarafından gerçekleştirilen hain saldırıda 33 canın yitirildiği katliamı anlattı.

Her akşam Türkiye’nin 7 bölgesinden farklı konu ve konuklarıyla ülkenin tarihine ve gündemine ışık tutan TİMEF Dijital TV, Doğu Anadolu Bölgesi canlı yayının da Başbağlar Katliamı’nda yaşananları aktardı. Başbağlar’da 210 evden 191’i ateşe verilirken, PKK propaganda yaptıktan sonra 29 erkeği kurşuna dizmiş ateşe verdiği evlerde de 1’i kadın 4 kişi yanarak can vermişti.

Gazeteci-Yazar Macit Gürbüz moderatörlüğünde programa köye ilk ulaşan tek gazeteci olan Erzincan Doğu Gazetesi Genel Yayın Yönetmeni, Türkiye Yazarlar Birliği Erzincan Şube Başkanıi Gazeteci – Yazar Halil İbrahim Özdemir katıldı ve Başbağlar Katliamını anlattı. Köy alev alev yanarken köye ilk ulaşan ilk tek gazeteci olan Özdemir o anları ve yaşananları TİMEF Dijital TV izleyicilerine anlattı.

“Beraber Ağladık”
Gazeteci Özdemir yaşananlarla ilgili “Köye karadan ulaşım o tarihte 8-10 saat sürüyordu. Biz o yüzden hava yoluyla gittik. Dönemin Erzincan Valisi Recep Yazıcıoğluyla beraber helikopterle olay yerine ulaştık. Köye ulaştığımızda yoğun bir duman vardı. Evler, camiler ve okul yanıyordu. Burnumuza yanan insanların kokuları geliyordu. Köyün içinde yürümeye başladım. Kadınlar ağlıyordu. Kapının önünde oturan yaşlı bir kadının fotoğrafını çekmek istedim fakat kadın ‘Ne olur benim fotoğrafımı çekme. Bana Ahmet’imi, Mehmet’imi getir onlarla beraber çekilelim.’ dedi. Sadece bir kare fotoğrafını çekebildim. Beraberce ağlamaya başladık. Arkamı döndüğümde Vali Recep Yazıcıoğlu da yere çökmüş ağlıyordu” dedi.

“Bunu Ne Aleviler, Ne Türkler, Ne de Kürtler Yaptı”
Özdemir Başbağlar’ın neden seçildiğine ilişkin ise “Halkı birbirine düşürmek için çok profesyonelce seçilmiş bir yer Başbağlar. Ulaşımdan mahrum bölge başka yoktur. Vali Yazıcıoğlu Başpınar köprüsünü bu yüzden yaptırdı. Karayolları, belediye, mütahitler burada köprü olmaz derken, Merhum Recep Yazıcıoğlu köprü yapacağım diyordu ve yaptı, Başbağların seçilme nedenlerinden biri de Sivas olayları ile de ilişkilendirilmek istenmesidir. Bunu ne aleviler, ne Türkler, ne de Kürtler yaptı. Sadece iç savaş çıkarmak için tezgahlanan bir oyundu. Rahmetli Recep Yazıcıoğlu çok akıllı bir tutum sergileyerek kanaat önderlerini bir araya topladı ve bunun iç karışıklık çıkarmak için yapılan bir iş olduğunu vurguladı” diyerek Merhum Vali Yazıcıoğlu’nun devlet adamlığını bir kez daha gösterdiğini belirtti.

 

Siz de yorum yapın, görüşlerinizi belirtin.