son haberler

Başkanlar Ünye-Akkuş-Niksar Yolu’nu Değerlendirdi

Yayınlanma Tarihi: 28 Haziran 2020 okunma

Başkanlar Ünye-Akkuş-Niksar Yolu’nu Değerlendirdi
Gündem
0

TİMEF Dijital TV, Ünye, Akkuş ve Niksar’ın hayati öneme sahip ulaşım sorununu gündeme taşırken bölgenin başkanları ile yaptığı canlı yayınla bölgenin sorununu masaya yatırdı.

TİMEF Dijital TV’de yayınlanan programda Ordu’dan Gazeteci Bahtiyar Kahveci, Tokat’tan Gazeteci Hüseyin Kömür sorularını Ünye Belediye Başkanı Hüseyin Tavlı, Akkuş Belediye Başkanı İsa Demirci ve Ak Parti Ünye İlçe Başkanı Kenan Selim Argan’a yöneltti. Geçtiğimiz günlerde Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Adil Karaismailoğlu, temaslarda bulunmak için gittiği Tokat’ta havalimanı ve karayolu projelerini inceleyerek yetkililerden bilgi aldıktan sonra açıklamada bulunmuştu. Bakan Karaismailoğlu açıklamasında Tokat-Niksar arasındaki karayolun bölünmüş yol olarak yapımının devam ettiğini ve devamında Akkuş-Ünye bağlantısının olacağını belirtmişti. Bölge halkını heyecanlandıran bu açıklamaların ardından başkanlar görüşlerini ve yapılması gerekenleri programda konuştu.

Demirci, “Güçlü Bir Lobi Yapmamız Lazım”

Ünye-Akkuş-Niksar-Tokat Yolunun bölge için önemine değinerek “bizim için bu yol poliklinik hastası değil acil servislik hastadır” diyen Akkuş Belediye Başkanı İsa Demirci sözlerini şöyle sürdürdü; “bu güzergahta iki proje vardır. Birincisi bölünmüş yol olan Adana’dan Ünye’ye kadar olan, diğeri ise Niksar’dan Ünye’ye kadar olan mevcut yol projesidir. Bu kapsamda yolu en çok ilgilendiren üç ilçe olan Niksar, Akkuş ve Ünye’nin belediye başkanları ile Ak Parti ilçe başkanları olarak takipçisiyiz ve konuşuyoruz. Ordu’nun 19 ilçesinin tüm karayolu ağında çalışma oldu. Sadece çalışma olmayan tek yol Ünye-Akkuş yoludur. Biz bunları dile getirdikçe, başkanlarımızla birlikte görüşmeler yaptıkça, artık bu yolun da yapılması gerektiğini biliyorlar. Sayın bakanımızın Tokat’a gelip, ihalesi yapılmış ve büyük bir kısmı da bitmiş olan Tokat-Niksar yolunu görmesi ve bu yolun sadece Niksar’a kadar değil, Ünye’ye kadar olan kısmını da dile getirmiş. Kendilerine teşekkür ediyorum. Geçmişte de Sayın bakanımızın bürokrat olması ve yolu biliyor olması bizim için bir avantajdır. Bundan sonra biz ne yapmamız lazım? Güçlü bir lobi yapmamız lazım ve yolun yapılarak hayata geçmesi için bölge başkanları olarak bir araya daha sık gelmemiz lazım. Ankara temaslarında da birden fazla konu değil sadece bu yolu konuşmamız ve Ankara’ya taşımamız lazım.”

Tavlı, “Mevcut Güzergah Yeterli Değil, Acilen İyileştirilmesi Lazım”

Kuzey’i Güney’e bağlayan Ünye-Akkuş-Niksar güzergahında iki proje olduğunu ifade eden Ünye Belediye Başkanı Hüseyin Tavlı, mevcut güzergahın acilen iyileştirilmesi gerektiğini belirterek, “Karayolları yetkilileriyle yaptığımız görüşmede Güney’den başlayan çalışmaların Tokat-Niksar arasına kadar geldiği ve bu yolda da %30-40 oranında çalışma kaldığı ifade edilmişti. Tokat-Niksar arası çalışmalar tamamlandığında da bölünmüş yol Niksar’a kadar gelmiş olacak. Niksar’a kadar bölünmüş yol gelmeli ki ondan sonrası da devam etmeli. Bu yolun ikinci etabı olarak Niksar-Akkuş kısmı ve Akkuş-Ünye kısmı olan dereyolu kısmı yer alıyor. Çalışmalar devam ettiği takdirde ilk olarak Niksar-Akkuş kısmı yapılırsa Ünye-Akkuş kısmı da dereyolu projesiyle hayata geçirilmiş olacak. Bu ihale edilmiş olsa ve normal seyrinde devam etmiş olsa Dereyolu Projesi 15 yılımızı alacak bir proje. Karadeniz-Akdeniz için önemli proje. Güney’in Kuzey’e bağlanması açısından önemli proje. Süre bakımından ele aldığımızda ciddi bir zaman gerektiren proje. Bu güzergahın projesi 2019 yılında tamamlandı ve uzun yıllar sürdü. Özellikle bölge başkanları olarak ve Bölge milletvekilleriyle sıkı takip ederek bu yolun yatırım programına alınması için bundan sonra da gayret göstereceğiz. Ünye, Akkuş ve Niksar olarak bizim daha çok birleşmemizi gerektiren mevcut yoldur. Bu yolun acilen iyileştirilmesi lazım ve biz de bölge olarak bunun yapılması için ortak hareket etmemiz lazım. Sayın Ulaştırma Bakanımızın böyle bir hedefinin olması ve sürecin devamının da kendileri tarafından açıklanması bizler için olumlu ve önemli bir gelişme” diye konuştu.

Argan, “Bu Yol İle İlgili Ünye’de Bir Çalıştay Yapılabilir”

Ak Parti Ünye İlçe Başkanı Kenan Selim Argan ise yaptığı değerlendirmede “Karayolları Bölge Müdürlüğü ile yaptığımız görüşmelerde hem mevcut yol, hem de dereyolu ile ilgili bir dizi çalışmaların yapıldığını öğrendik. Dereyolu projesinde 8 tünel, 27 viyadük ile birlikte 2019 yılında yapım bedeli 3 Milyar TL olduğu ifade edildi. Bu proje hazırlanırken diğer yandan da mevcut yolun karayolları standarlarına getirilmesi ile ilgili bir çalışma başlatalıması öngörüldü. Mevcut yolun yaklaşık 400-450 Milyon TL maliyetle en kötü itibariyle tırmanma şeritlerinin yapılması, kavşakların ve virajların kaldırılmasıyla iyileştirilmeye gidilmesi ve konforlu hale getirilmesi belirtilmişti. Biz de bu kapsamda Ankara ziyaretimizde Karayolları Genel Müdürlüğümüz başta olmak üzere çalışmalar yaptık ama her yörenin kendine göre sorunları olduğu için üçüncü ve dördüncü önemli olan projelerin arasında kalıyor bu yol. Bugün itibariyle baktınız zaman Milletvekillerinin de içinde olduğu bir çalışmadan bahsedebiliriz. Pandemi döneminde Ordu genelinde Ulaştırma ve Alt Yapı bakanımızla yaptığımız video konferans bağlantısında da bu yol gündeme geldi. O toplantıda da bu yolun sadece Ünye ve Akkuş için önemli olmadığı, Kuzey’den Güney’e bağlanyı yolu olarak görüldüğü ifade edildi. Bu yol bölge ekonomisi için elzem bir yol ve biz bu konuyu sıcak tutmaya devam ediyoruz. En son geldiğimiz noktada ise Sayın bakanımızın Tokat’a yaptığı ziyareti önemsiyoruz. Ben Sayın bakanın açıklamalarını dinledim ve bizim yapmamız gereken ise daimi olarak gündemde tutmalıyız. Hatta iki ilin Milletvekilleri, başkanları ve kanaat önderleriyle Ünye’de bir toplantı, Ünye’de bir çalıştay yapılabilir” diye ifade etti.

Siz de yorum yapın, görüşlerinizi belirtin.